English siteRegistracija   I   Prijava FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ YoutubeYoutube InstagramInstagram
Avtokampi.si

¤ Domov » Novice » Slovenija » Kaksen-prtljaznik-za-prevoz-koles-je-najbolj-uporaben

vse Slovenija Hrvaška BiH Črna gora Srbija

Kakšen prtljažnik za prevoz koles je najbolj uporaben?

20.6.2018
Število ocen: 1 (5,0) 
Ljubitelji kampiranja smo pogosto tudi ljubitelji športnih aktivnosti, med katerimi je zelo priljubljeno tudi kolesarjenje. Mi se soočamo s težavo, kako ob vsej prtljagi in kamping opremi na dopust odpeljati še kolesa. V avtomobilu žal ni prostora, tako da nam ostanejo na voljo le zunanji prtljažniki. Ob začetku kamping sezone smo preverili različne sisteme prtljažnikov za prevoz koles.

Trgovina RDO SHOP v BTC Ljubljana
(hala A - vhod A6 spodaj) je pripravila posebno ugodnost ob nakupu nosila koles, prtljažnika ali strešnega kovčka za imetnike naše Avtokampi.si kamping kartice:

- 10% popust na vse prtljažnike in nosilce koles Menabo
- 20% popust na vse strešne kovčke Junior in prtljažnike Cruz
.

Popust se ne sešteva z ostalimi akcijami, ob nakupu pa pokažete našo kamping kartico. Celotno ponudbo najdete na spletni strani: www.rdo.si

Kako varno z avtom prevažati kolesa?prevoz koles z avtom - avtokampi.si
Obstajajo trije različni sistemi prtljažnikov za prevoz koles: strešni prtljažnik z nosilci za kolesa, nosilec koles za kljuko in nosilec za prtljažna vrata.

Pred nakupom ustreznega sistema za prevoz koles se je najbolje s prodajalcem posvetovati glede vaših zahtev. Tukaj je v prvi vrsti pomembno kakšno vozilo imate (oblika, višina, opremljenost s kljuko), koliko koles in kako pogosto jih mislite prevažati. Ob nakupu bodite pozorni tudi na to, ali prtljažni sistem omogoča tudi zaklepanje koles.

Strežni prtljažniki za prevoz koles
Tak način prevoza koles vidimo največkrat, saj imajo številni karavani in enoprostorci že serijsko nameščene strešne sani, na katere se namesti prečke in nosilce koles. Prednost strežnega nosilca je v temu, da brez težav prevažate 4 odrasla kolesa, prtljažnik pa lahko uporabljate tudi v kombinaciji s strešnim kovčkom, pozimi pa lahko nosilce za kolesa zamenjate z nosilci za prevoz smuči.

Nekaj več težav je z namestitvijo koles, saj je potrebno kar nekaj vaje in moči, še posebej, če imate višje vozilo.  Med vožnjo je potrebno biti pozoren na višino, predvsem v primeru podvozov, nizkega drevja v kampu in na garažne hiše, saj pogosto prihaja do nesreč in posledično do poškodovanih vozila in koles. Tako naloženo vozilo je tudi precej bolj občutljivo na sunke vetra, zaradi večjega zračnega upora se poviša tudi poraba goriva. Cene samih nosilcev za kolesa se pričenjajo pri 30 eur, kakovostnejših pa pri 50 eur za eno kolo. Dodati je potrebno še ceno osnovnega prtljažnika, ki pa je odvisna od tipa vozila (70  - 150 eur).

Nosilci koles za vlečno kljukoprevoz koles z avtom - avtokampi.si
Nosilci za prevoz koles na vlečni kljuki sicer sodijo med najdražje, vendar tudi najbolj uporabne načine prevoza koles. Po takih nosilcih posegajo predvsem tisti, ki pogosto z avtomobilom prevažajo več koles npr. 3 - 4, je pa to tudi edina možnost za prevoz električnih koles, saj obstajajo tudi nosilci z večjo nosilnostjo primerni za prevoz težjih koles. Priporočamo nakup takega nosilca, ki se na vlečno kljuko pričvrsti z enostavnim sistemom, za kar ne potrebujete dodatnega orodja, ob tem pa je dobrodošlo, da se nosilec na kljuko lahko tudi zaklene, drugače se lahko zgodi, da vam bo nekdo odnesel celoten nosilec s kolesi vred.

Tak nosilec vključuje žlebove za gume koles, ki so opremljeni s trakovi / zaponkami za pritrditev koles ter roke za pritrditev okvirja kolesa. Boljši modeli nosilcev koles imajo na pritrdilnih rokah tudi ključavnice, da se kolo lahko tudi zaklene. Nosilec za prevoz koles na vlečni kljuki zakriva luči in registrsko tablico vozila, zato mora biti opremljen z dodatnimi zadnjimi lučmi in prostorom za registrsko tablico. Tam potem namestite tretjo tablico ali pa zadnjo registrsko tablico samega vozila. Zelo dobrodošlo je, da je sistem opremljen z možnostjo nagiba, kar tudi ob prevozu koles omogoča neoviran dostop do prtljažnega prostora. Prednosti nosilcev koles na kljuki so v enostavnosti namestitvi prtljažnika in samih koles, vožnja je precej bolj udobna, poraba vozila pa ni bistveno višja. V primeru dežja bodo zaradi pršenja, ki se ustvarja za vozilom, kolesa nekoliko bolj umazana, tako da jih je priporočljivo pokriti z zaščitno ponjavo. Večjo pozornost je potrebno posvetiti pri parkiranju vozila, saj je vozilo nekoliko daljše, zadnji parkirni senzorji ne delujejo oz. vseskozi piskajo. Cene takih nosilcev so odvisne predvsem od števila koles, ki jih želite prevažati. Tako lahko nosilec za 2 kolesi kupite nekje že nekje od 190 eur naprej, nosilec za 3 kolesa pa stane nekje od 270 eur naprej.

Nosilci koles za vrata prtljažnikaprevoz koles z avtom - avtokampi.si
Nosilci za prevoz koles na zadnjih vratih so primerni predvsem za vozila, ki imajo pet vrat oz. imajo karavanski zadek. Gre za cenovno najugodnejši način prevoza koles, kjer se na zadnja vrata vozila s trakovi pritrdi nosilec koles. Obstaja več tipov nosilcev od takih, kjer se kolesa na nosilec obesijo, do klasičnih nosilcev z žlebovi za gume in rokami za pritrditev okvirja kolesa. Največkrat se taki nosilci uporabljajo za prevoz enega ali dveh koles, njihova prednost pa je predvsem v lažji namestitvi zaradi nižje postavitve kot pri strešnih nosilcih in nižji porabi goriva. Težava je v temu, da tak prtljažnik za kolesa ni primeren za vsa vozila, zato je potrebno pred nakupom pri prodajalcu preveriti ali je primeren za vaše vozilo. Problemi lahko nastanejo tudi pri sami namestitvi, saj je potrebno trakove možno zategniti, da ne bi ob tresljajih med vožnjo počilo zadnje steklo. Cene nosilcev, kjer kolesa visijo na nosilcu so okoli 50 eur, cene nosilcev z žlebovi in pritrdilnimi rokami pa od 90 do 170 eur.

Namestite že pred odhodom na počitnice
Po ustrezni izbiri nosilca za prevoz koles vam svetujemo, da testno namestite nosilce vsaj enkrat že pred odhodom na počitnice, saj bo prvič namestitev potekala nekoliko dlje, potem pa vsakič hitreje. Pri tem dosledno upoštevajte navodila proizvajalca.

Po prvih kilometrih vožnje je dobro še enkrat preveriti stanje nosilca in koles. Prilagodite maksimalno hitrost vožnje, še posebej v primeru vožnje po avtocesti oz. ob močnem vetru. V primeru uporabe nosilcev koles na vlečni kljuki ali na zadnjih vratih je v nekaterih državah npr. Italiji obvezna uporaba označevalne table za dolgi tovor (rdeče bele črte, dimenzije 50 x 50 cm).

Celotno ponudbo prtljažnikov za kolesa najdete v spletni trgovini www.rdo.si
     PRIJAVA NA E-NOVICE               E-mail:      
Komentarji
Ostale novice
Tagi

camping kolpa krk murter soča straško valkanela rovinj pineta njivice cres čikat split hvar pag selce pakoštane umag primošten šimuni medulin dubrovnik kozarica rab biograd mareda makarska kovačine pelješac zadar solaris sirena pula poreč lanterna zaton vrsar paklenica fažana soline bale pašman polari oddam šibenik ulcinj savudrija oddam prikolico novigrad medveja trogir

Trajekti Vreme Kamere Avtokampi.si kartica
Kamp Območje

Adria Adria  Primorska
Amarin Amarin  Istra
Aminess Maravea Resort Aminess Maravea Resort  Istra
Aminess Sirena Aminess Sirena  Istra
Arena Indije Arena Indije  Istra
Arena Kažela Arena Kažela  Istra
Arena Medulin Arena Medulin  Istra
Arena One 99 Arena One 99  Istra
Arena Runke Arena Runke  Istra
Arena Stoja Arena Stoja  Istra
Arena Stupice Arena Stupice  Istra
Arena Tašalera Arena Tašalera  Istra
Baldarin Baldarin  Kvarner
Baška Baška  Kvarner
Belvedere Belvedere  Srednja Dalmacija
Bijar Bijar  Kvarner
Bijela Uvala Bijela Uvala  Istra
Bled Bled  Gorenjska
Brioni Brioni  Istra
Bunculuka Bunculuka  Kvarner
Čikat Čikat  Kvarner
Finida Finida  Istra
Galeb Galeb  Srednja Dalmacija
Glavotok Glavotok  Kvarner
Istra Istra  Istra
Ježevac Ježevac  Kvarner
Kanegra Kanegra  Istra
Koren Koren  Goriška in Posočje
Kovačine Kovačine  Kvarner
Koversada Koversada  Istra
Kozarica Kozarica  Severna Dalmacija
Kranjski kamp Kranjski kamp  Istra
Krk Krk  Kvarner
Lanterna Lanterna  Istra
Lavanda Lavanda  Južna Dalmacija
Liza Liza  Goriška in Posočje
Lucija Lucija  Primorska
Marina Marina  Istra
Mon Perin Mon Perin  Istra
Nadiža Nadiža  Goriška in Posočje
Njivice Njivice  Kvarner
Omišalj Omišalj  Kvarner
Orsera Orsera  Istra
Padova Padova  Kvarner
Park Soline Park Soline  Severna Dalmacija
Park Umag Park Umag  Istra
Plitvice Holiday Resort Plitvice Holiday Resort  Notranjost Hrvaške
Polari Polari  Istra
Polidor Polidor  Istra
Porat Porat  Severna Dalmacija
Porto Sole Porto Sole  Istra
Puntica - Funtana Puntica - Funtana  Istra
Puntica - Ražanac Puntica - Ražanac  Severna Dalmacija
Rožac Rožac  Srednja Dalmacija
San Marino San Marino  Kvarner
Savudrija Savudrija  Istra
Selce Selce  Kvarner
Slatina Slatina  Kvarner
Solaris Solaris  Istra
Solitudo Solitudo  Južna Dalmacija
Stella Maris Stella Maris  Istra
Stobreč Stobreč  Srednja Dalmacija
Straško Straško  Severna Dalmacija
Šimuni Šimuni  Severna Dalmacija
Škrila Škrila  Kvarner
Šobec Šobec  Gorenjska
Terme 3000 Terme 3000  Pomurje
Terme Ptuj Terme Ptuj  Štajerska in Koroška
Tunarica Tunarica  Istra
Ulika - Poreč Ulika - Poreč  Istra
Val Saline Val Saline  Istra
Valalta Valalta  Istra
Valkanela Valkanela  Istra
Veli Jože Veli Jože  Istra
Veštar Veštar  Istra
Vira Vira  Srednja Dalmacija
Viter Viter  Srednja Dalmacija
Zelena Laguna Zelena Laguna  Istra
prijava na e-novice
E-mail:
'