Avstrija bo 15. junija odprla mejo z Nemčijo

Datum objave
Kategorija
Statistika

Za letošnjo poletno turistično sezono je ključnega pomena odprtje meja znotraj EU. Avstrija je napovedala, da bo mejo z Nemčijo v celoti odprla sredi junija, podobno si želi dogovor skleniti tudi s sosednjimi državami.

V Avstriji domači gosti ustvarijo 30 % nočitev, kar 37 % oz. 29 milijona pa jih prispevajo nemški turisti, zato je v avstrijskem interesu, da se meja med državama čim prej odpre.

Po zadnjih napovedih naj bi se meja med Avstrijo in Nemčijo odprla 15. junija, že sredi maja pa bodo avstrijski obmejni organi opustili strogo kontrolo potnikov in uvedli samo naključno kontrolo. To verjetno pomeni, da bo sredi junija ukinjena tudi sedaj obvezna 14 dnevna karantena, ki je potrebna po vstopu v Avstrijo oz. samoplačniško testiranja (190 €).

Avstrijski notranji minister je prejšnji teden napovedal tudi odprtje mej s sosednjimi državami, ki imajo podobno dobre epidemiološke rezultate kot Avstrija. Ob tem je omenil samo Slovaško, Češko, Nemčijo in Švico. Upamo, da je Slovenijo samo pozabil omenit, saj imamo pri nas še boljše rezultate kot v Avstriji in lahko prav tako računamo z odprtjem meje sredi junija.

Nemški gostje so zelo pomembni tudi za slovenski turizem, saj pri nas ustvarijo največ nočitev in sicer kar 9,6 % oz. 1,5 milijona, pomembni pa so tudi avstrijski turisti, ki ustvarijo 6,5 % oz. nekaj več kot 1 milijon nočitev.

Prav tako računamo, da bomo pri nas kmalu ukinili obvezna 7 dnevna karantena za tuje turiste, ki pridejo v Slovenijo, saj bodo v nasprotnem lahko turisti Slovenijo prepeljali v tranzitu in šli direktno na Hrvaško.

NAGRADNA IGRA - Po opremo za kampiranje v Camping Orehek >>