Družinski izlet z gondolo na Kanin in pohod do Prestreljeniškega okna

Datum objave
Kategorija
Statistika
859 ogledov

Kampiranje v Bovcu je zelo zanimivo zaradi lepe narave s številnimi visokimi hribi naokoli, smaragdno Sočo in adrenalinsko ponudbo doživetij. Smo se ga pa z otroki nekako izogibali, ker sta se nam zdela vedno nekoliko premajhna. Ampak otroci hitro rastejo in letos smo podaljšan vikend aktivno preživeli v Posočju.

V okolici Bovca imamo res veliko kampov in mi smo se odločili, da šotor postavimo v kampu Liza, ki ima parcele urejene v bližini sotočja reke Soče in Koritnice.

Lepo urejen kamp je bil tudi letos dobro zaseden, omogočajo pa tudi najem manjših glamping hišic in sob, ki so zaradi turističnih bonov še posebej priljubljene.

Spisek vseh kampov v Posočju >>

 kamp Liza - Bovec

Z gondolo na Kanin po dih jemajoče razglede

Kanin zelo dobro poznajo planinci, saj je zanimivo izhodišče za številne gorske ture, in seveda smučarji, ki lahko uživajo na visokogorskih smučarskih progah.

Nekaj pohodniških poti pa je na Kaninu primernih tudi za družine, poleti pa je posebno doživetje, ko lahko otroci primejo sneg ins e kepajo, saj na določenih mestih ta ostane čez celo leto. Vse obiskovalce opozarjamo, da se brez pohodniške obutve ne odpravljate na Kanin.

Avtodomarji bodo za parkiranje vozil izkoristili urejeno postajališče za avtodome direktno pri gondoli, kjer seveda lahko prespijo in imajo vso potrebno oskrbo.

V septembru 2020 imetnikom naše kamping kartice nudijo 10% popust na redne cene gondole (ne velja na družinske karte). Gondola sicer poleti vozi vsak, dan, v septembru pa le v petek od 9 - 15h, v soboto in nedeljo pa od 8-15h. Zadnja vožnja v dolino je ob 16h.

V soboto, 12. septembra, od 14:30 dalje, vas po friki na Kaninu vabijo tudi na otvoritev »KANINSKE GONDOLSKE VASI«, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki s svojimi izdelki: Alpija - Mesnine iz Posočja, Ekološka kmetija Škander - društvo bovških sirarjev, Čebelarstvo Edi Baloh, Vipava 1894 - vipavska vinska klet.

camper stop Kanin - Bovec

Na Kanin se je najbolje odpraviti zgodaj dopoldne. Z gondolo se odpeljete do zadnje postaje D (2.202 m), kar traja okoli nekaj več kot 30 minut. Med vožnjo imate prekrasen pogled na dolino reke Soče in. Na vrhu je urejen Bum bar, kjer ob pijači nudijo tudi jedi na žlico in po novem tudi tradicionalno bovško jed - friko.

Mi smo se odpravili na pohod do Prestreljeniškega okna (2.391 m), ki od gornje postaje kaninske gondole traja slabo uro. Pot nas je vodila najprej po melišču, drugi del pa je nekoliko bolj strm in skalnat. Čisto na koncu poti je tudi krajši vzpon zavarovan z jeklenico in nekaj stopnic, ki pripeljejo direktno do okna. Običajno je tam nekaj več ljudi, ampak splača se malce počakati, ker je skozi okno lep pogled na italijansko stran.

Pot je primerna tudi za otroke (mi smo se odpravili s 7 letnikom), ki je pohod zmogel brez težave, je pa potrebno biti previden na delu z jeklenico. Ob poti je postavljenih tudi nekaj informativnih tabel, ki so del naravoslovne učne poti. Ob povratku smo se ustavili tudi na delu melišča, kjer je bilo sredi avgusta še kar nekaj snega, tako da smo se ohladili s poletnim kepanjem.

Po okrepčilu v lokalu smo skočili še na krajši pohod do bližnjega Sedla in Prevale, od koder je lep pogled na celotne Julijce, vidi pa se tudi avstrijske hribe.

Do Prestreljeniškega okna se lahko odpravite po urejeni družinski ferati (z jekelnico zavarovana pot), ki je dolga 750 m in vas s Sedla pripelje direktno do Prestreljeniškega okna. Dobro je predhodno preveriti, če je ferata odprta. Pot je primerna tudi za otroke, ki radi plezajo in so sposobni upravljati z varovalnim kompletom. Opremo (plezalni pas, varovalni komplet in čelado) lahko najamete kar v lokalu, kjer tudi prejmete vsa potrebna navodila. Vrnete se lahko po melišču do snežnih zaplat in izhodišča pri Bum baru.

Planinci, ki so vajeni daljših in bolj zahtevnih pohodov, se bodo na Kanin iz doline odravili kar peš ali pa se bodo od vmesdnih gondolskih postaj B in C. Številni gredo potem na pohod po kar zahtevni poti na Visoki Kanin in do planinske koče Petra Skalarja, ki pa je trenutno zaprta. Ob koči je urejen tudi bivak.

Cena za vožnjo z gondolo na Kanin je 20 € za osebo, za otroke do 15. leta pa je cena 12 €. V primeru družinskega obiska, so cene nekoliko nižje in sicer je cena za odraslo osebo 14 €, za otroke od 6 – 15 let 8 € in za mlajše 1 €.

Več informacij o Kaninu dobite na - www.kanin.si

Datum objave
Kategorija
Statistika
859 ogledov