ECDC objavil nov covid zemljevid – Slovenija zelena, hrvaška obala oranžna

Datum objave
Kategorija
Statistika
11053 ogledov

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni – ECDC je v četrtek, 22.7., objavil nov covid zemljevid Evrope. Slovenija ostaja zelena, se pa poslabšuje stanje v nekaterih regijah, ki so turistično zelo pomembne npr. v Dalmaciji, v Benečiji in na Sardiniji, na grških otokih ter celotnem Pirenejskem polotoku.

ECDC vsak četrtek objavi nov zemljevid, ki prikazuje aktualno stanje glede števila pozitivnih covid primerov.

Nekatere države na podlagi tega zemljevida določajo ukrepe pri vstopu, kar pa ne velja za Slovenijo in Hrvaško, ki že nekaj časa od vseh potnikov (izjema so otroci) zahtevata eno od covid potrdil – cepljenje, prebolelost ali testiranje.

Pravila vstopa v Slovenijo >>

Nov covid zemljevid ECDC

Konec julija je po novem zemljevidu opaziti nekaj več oranžnih in rdečih regij. Najslabša situacija v Evropi je na Pirenejskem polotoku, ki je rdeče obarvan, določene regije v Španiji pa so celo temno rdeče. Kljub temu je vrnitev v Slovenijo možna tudi z negativnim hitrim testom oz. drugimi covid potrdili.

Večji del Francije je po novem oranžen, npr. Korzika pa je celo rdeča. Rdeč je tudi osrednji del Grčije in nekateri otoki, v Italiji pa je nekaj regij ponovno oranžno obarvanih npr. nam najbližja Benečija, Lazio, Sardinija in Sicilija.

Slabša se situacija tudi na Nizozemskem, Irskem, v Luksemburgu in na Danskem.

Hrvaška obala oranžna – najslabše v Dalmaciji

Na Hrvaškem v zadnjih dneh beležijo okoli 180 novih primerov na dan oz. imajo skupno okoli 900 pozitivnih oseb, 14 dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa je 36 primerov.

ECDC upošteva hrvaško obalo v celoti kot eno regijo in ta je že od prejšnjega tedna na oranžnem seznamu, kar je posledica slabših razmer v dalmatinskih regijah.

Zadarska regija je že nekaj časa rdeča, saj beležijo 14 dnevno incidenco skorajda 200 primerov, še nekoliko slabše je na otokih Ugljan in Dugi otok.

Na območju Dubrovnika in Šibenika je 14 dnevna incidenca okoli 100, v Splitu pa 80 primerov. To je precej slabše kot pa v Istri, ki je zelena in ima 14 dnevno incidenco samo 4 primere, na Kvarnerju pa imajo incidenco 25 primerov.

Zaradi poslabšanja razmer v Dalmaciji, se je hrvaška vlada odločila, da bo naslednji teden nekoliko poostrila ukrepe kar se tiče prireditev v krajih ob morju, za potnike iz tretjih držav pa bodo uvedli dodatna obvezna testiranja.

Glede prebivalcev EU pa Hrvaška ne predvidevajo novih ukrepov, tako da bo na Hrvaško še vedno omogočen vstop z negativnim hitrim testom, potrdilom o prebolelosti ali cepljenju.

Pravila vstopa na Hrvaško >>

Ob hrvaški obali trenutno 120.000 Slovencev

Kot kažejo trenutni uradni podatki je ob hrvaški obali okoli 120.00 Slovencev, ki so prijavljeni turistični sistem. Največ Slovencev dopustuje v Istri in Kvarnerju in sicer v vsaki regiji nekaj več kot 31.000, na širšem območju Zadra 25.000, Splita 11.000 in Šibenika 8.000.

Skupno so Slovenci do sredine julija na Hrvaškem ustvarili nekaj več kot 2 milijona nočitev, kar je 8 % več kot lansko leto.

V hrvaških kampih je v tem času okoli 36.000 slovenskih ljubiteljev kampiranja, skupno pa je bilo do sedaj v kampih ustvarjenih 630.000 nočitev kar je 19 % več kot lani.

Datum objave
Kategorija
Statistika
11053 ogledov