Grelne preproge za večje udobje v avtodomu in počitniški prikolici

Datum objave
Kategorija
Statistika
11800 ogledov

V zadnjih letih pa opažamo trend, da je vedno več tudi zimskih uporabnikov avtodomov in prikolic. Najraje se odpravijo v gore, blizu smučarskih središč ali pa v toplice. Z nakupom in namestitvijo električnih grelnih preprog je uporaba počitniškega vozila pozimi še bolj udobna.

S svojo »hišo na kolesih« se lahko pripeljete čisto do smučišča ali termalnih toplic. Predvsem avtodom nudi fleksibilnost, saj lahko vsak dan obiščete drugo smučišče, kjer uživate na smučarskih pobočjih, tekaških stezah, na sankah ali pa izkoristite lep dan za zimski sprehod po gorskih dolinah in vaseh.

Kam na pot in kako se nanjo pripraviti?

Predvsem se je dobro prilagajati vremenskim razmeram, saj lahko dolga vožnja po zasneženih cestah utrudi voznika. Za podaljšan konec tedna se avtodomarji radi zapeljejo v celo leto odprte kampe ob hrvaški obali ali si ogledajo mesta v Toskani, kjer je ogromno možnosti za raziskovanje znamenitosti.

Ljubitelji smučanja pa se najraje obiščejo smučarska središča po Sloveniji (npr. Rogla, Kope, Golte, Kranjska gora), kjer so urejena postajališča za avtodome in tudi na smučišča v sosednji Avstriji ter Italiji.

Pri zimski uporabi avtodoma morate biti pozorni, da je avtodom primerno opremljen. Brez zimskih gum in dodatnih snežnih verig se ne odpravljajte na cesto, poskrbite pa tudi za dodatna izolacijo avtodoma, da preprečite vstop hladnega zraka skozi zračnike oz. zaščitite velike steklene površine. Ob hladnejših dneh morate uporabljate le plinske jeklenke napolnjene s čistim propanom, sicer boste imeli težave.

Grelni tepihi Elpan

Gretje je pozimi vsekakor najpomembnejši dejavnik bivalnega udobja, saj so noči lahko zelo mrzle in se tudi v krajih ob morju spustijo pod nič stopinj. Zato je potrebno pred zimsko sezono poskrbeti, da serijsko vgrajen sistem ogrevanja avtodoma, ki je na plin ali na gorivo (npr. Truma, Alde, Webasto), deluje brez težav.

Lahko pa se odločite tudi za dodatno ogrevanje avtodoma. V podjetju Elpan izdelujejo ogrevane preproge po meri vašega avtodoma. Grelni tepihi služijo namenu, da so tla v počitniškem vozilu vedno topla, kar omogoča visoko udobje v času bivanja. Seveda je taka oblika dodatnega ogrevanja uporabna le v primeru, ko je avtodom priključen na elektriko, kar pomeni, da morate biti parkirani v kampu ali na urejenem postajališču za avtodome - PZA z možnostjo priklopa elektrike..

Grelne preproge, ki so nameščene po pohodnem delu vozila, so izdelane iz tekstilne ali gumi osnove, pod katerim je vgrajen fleksibilni grelec. Moč grelnega tepiha za vozilo je 600W. Vsi grelni tepihi imajo vgrajen varnostni termostat proti pregrevanju, ki izklopi grelec pri 50 ⁰C. Kot opcijo se lahko vgradi tudi termostat s talnim tipalom, s katerim lahko poljubno uravnavate vam najbolj primerno temperaturo.

Z namestitvijo grelnih tepihov bo uporaba avtodoma ali prikolice v zimskem času zagotovo bolj udobna, ob tem pa omogoča daljše bivanje, saj bo poraba plina oz. goriva za ogrevanje manjša.

Dodatno ogrevanje z IR paneli

Če nameravate veliko dni preživeti na zimskem kampiranju, potem je dobro razmisliti tudi namestitvi IR panelov, ki poskrbijo za ogrevanje celotnega avtodoma. Omogočajo namestitev različno velikih panelov npr. širine od 26 do 60 in dolžine od 50 do 150 cm.

IR panele se regulira preko termostata s tipalom, kar vam omogoča prijetno temperaturo, ki jo želite.

Tako lahko kombinirate originalno ogrevanje avtodoma z električnim tepihom in IR paneli in s tem še podaljšate zimsko kampiranje in uživate v primerno ogretem avtodomu.

Več o dodatnem ogrevanju avtodoma izveste na spletni strani www.elpan.si

Datum objave
Kategorija
Statistika
11800 ogledov