Hrvaška od sobote na rumenem seznamu – karantene za Slovence ni!

Datum objave
Kategorija
Statistika
13738 ogledov

Slovenska vlada se je zaradi povečanja števila okužb s koronavirusom odločila, da v soboto, 4. julija, Hrvaško iz zelenega seznama prestavi na rumeni seznam. To pomeni, da za Slovence karantena na povratku iz teh držav ni potrebna, je pa potrebno predložiti potrdilo, da ste bili na Hrvaškem.

V soboto pa se iz rumenega na zeleni seznam prestavljata Nizozemska in Belgija, kar je pomembno tudi za slovenske kampe, ki bodo sedaj lahko brez težav in karantene sprejeli goste.

Kaj pomeni prestavitev Hrvaške na rumeno?

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, se bo poostrili nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, saj se je v zadnjih dneh dogajalo, da so potniki, ki so prihajali iz Srbije in BiH rekli, da prihajajo iz Hrvaške.

Slovenskim državljanom in tistim, ki imajo pri nas stalno ali začasno bivališče, po prihodu iz Hrvaške, ki je od sobote (4.7.) na rumenem seznamu, ne bo potrebno v karanteno. Enako ne bo potrebno delati dodatnega testa na koronavirus

Zato pa bo potrebno na meji pokazati npr. račun bivanja ali potrdilo o prijavi oz. dokazilo o lastništvi nepremičnine, da ste bili v kampu, hotelu ali apartmaju na Hrvaškem. Lastniki apartmajev lahko iz sistema prijave gostov E-visitor sami pridobijo potrdilo in ga pokažejo na mejnem prehodu.

Če takega potrdila oz. dokazila o bivanju na Hrvaškem ne boste imeli, vam bodo na meji odredili 14 dnevno karanteno!

Za vse, ki s Pelješca ali Dubrovnika prihajajo v tranzitu čez Neum, velja izjema, da v tem primeru ni karantene (BiH je namreč na rdečem seznamu), vendar je potrebno imeti potrdilo o bivanju v južni Dalmaciji.

Za Hrvate, ki bi prišli na počitnice v Slovenijo, novi odlok pomeni, da bo za njih odrejena karantena oz. bo možen vstop ob predložitvi negativnega testa na koronavirus, ki pa ne sme biti starejši od 36 ur.

Med izjeme sodijo tudi turisti, ki so v tranzitu čez Slovenijo in se vračajo iz Hrvaške npr. v Avstrijo ali Nemčijo. To pa pomeni, da se nemški turist na poti iz Hrvaške ne sme več ustaviti še za kakšen dan npr. na kampiranju na Bledu.

Obrazec za hitrejši prestop meje

Glede hrvaškega spletnega obrazca, kamor se vnesejo osebni podatki in kraj bivanja, smo dobili nove informacije. Še vedno je priporočljivo, da se ta obrazec izpolniti pred prestopom meje, ni pa potrebno printanje obrazca.

Policisti ob skeniranju dokumentov avtomatsko dobijo vaše podatke v svoj sistem, tako da poteka prestop meje hitreje, saj ni potrebno dodatno spraševanje, kam ste namenjeni.

Glede vnosa podatkov za tiste, ki se večkrat v sezoni odpravite na isto lokacijo npr. pavšalisti in lastniki apartmajev, pa velja, da lahko enkrat izpolnite obrazec za celotno obdobje - https://entercroatia.mup.hr

Kacin odsvetuje potovanja v rdeče države

Države v naši bližini, ki so na rdečem seznamu in iz katerih je obvezna karantena za vse potnike, tudi slovenske državljane, so še vedno BiH, Srbija, Albanija, Kosovo in Severna Makedonija.

Potovanja v te države se odsvetuje, kot so danes sporočili, pa bodo po novem že na meji uvedli vročanje karantenskih odločb.

Datum objave
Kategorija
Statistika
13738 ogledov