Hrvaška ostaja med varnimi državami

Datum objave
Kategorija
Statistika
9097 ogledov

V zadnjih dneh so na Hrvaškem beležili povečanje števila obolelih, vendar je večina primerov iz Zagreba in Đakova. Pristojni na NIJZ so v petek potrdili, da Hrvaška ostaja na zelenem spisku držav, kjer je potovanje varno in ni potrebna karantena ob povratku v Slovenijo.

Obvezne maske v Istri in na trajektih

Na Hrvaškem so v zadnjih dneh sprejeli nekaj dodatnih ukrepov – v Istri je ponovno obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, kar velja predvsem za trgovine, prav tako je tudi za potnike na vseh trajektih obvezna maska.

Prehajanje meje s Hrvaško in povratek v Slovenijo ostaja nespremenjen - rezervacije namestitve niso potrebne, za hitrejši pretok meje pa se priporoča izpolnitev spletnega obrazca.

Kampiste predvsem opozarjamo, da upoštevajo navodila o razkuževanju rok, predvsem to velja pri uporabi sanitarnih objektov. Poskrbite, da tudi otroci dosledno skrbijo za higieno rok, zato predvsem v prvih dneh kampiranja skupaj uporabljajte sanitarije, da se otroci navadijo na novo okolje in potrebno distanco.

Spisek zelenih držav, za katere ne velja karantena: Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska, Nemčija, Švica, Lihtenštajn, Francija, Španija, Malta, Grčija, Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Finska, Norveška, Islandija, Grčija, Ciper, Danska in, Irska.

Spisek rdečih in rumenih držav

Slovenija je pred dnevi povečala spisek rdečih držav, ki niso varne in iz katerih je ob prihodu obvezna 14 dnevna karantena za vse potnike, tudi državljane Slovenije. Med evropskimi državami so to: BiH; Srbija, Severna Makedonija, Albanija, Kosovo in Portugalska.

Izjema glede karantene so osebe v mednarodnem prometu oz. osebe, ki prevažajo blago v Slovenijo ali so v tranzitu in bodo Slovenijo zapustile v 12 urah (ne potrebujejo testa). V primeru izjem (nujni opravki s potrdilom ministrstva, delo v tujini…) pa je je obvezno predložit negativen izvid testa na prisotnost SARS-CoV-1 (COVID-19), ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja.

Vse preostale države so na rumenem seznamu npr. evropske države Črna gora, Luksemburg, Nizozemska, Belgija, Poljska… Za potnike iz teh držav je obvezna 14 dnevna karantena, ni pa obvezna za državljane Slovenije oz. za osebe, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče.

Med izjemami so tranzitni potniki na poti v druge države, prevozniki v mednarodnem prometu in še 13 drugih izjem je, med njimi pa ni več izjeme potrjena turistična rezervacija namestitve ali lastništvo nepremičnine.

Datum objave
Kategorija
Statistika
9097 ogledov