Hrvaška v celoti rdeča na ECDC covid zemljevidu

Datum objave
Kategorija
Statistika
3582 ogledov

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov covid zemljevid Evrope, kjer je Hrvaška v celoti na rdečem seznamu. Enako je že od prejšnjega tedna na rdečem tudi celotna Slovenija, vendar to zaenkrat ne pomeni sprememb pri potovanju.

ECDC vsak četrtek objavi nov epidemiološki zemljevid Evrope in Slovenija je bila že prejšnji teden na rdečem seznamu, od tega tedna pa je v celoti na rdečem tudi Hrvaška, ki je na tem seznamu razdeljena samo na štiri območja.

Tako je celotna hrvaška obala ena covid regija, čeprav so razlike velike, najslabše pa so razmere v regijah Split, Dubrovnik in Zadar (covid zemljevid Hrvaške je pod novico).

Na Hrvaškem imajo trenutno 5.300 pozitivnih oseb (samo v sredo, 8.9., je bilo 941 novih primerov), v hrvaških bolnišnicah je 554 pacientov in od tega je 58 na intenzivnih oddelkih.

Kaj pomeni rdeča obarvanost regije oz. države

Rdeče obarvano območje pomeni, da je 14 dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev višja od 200 primerov oz. da je višja od 75 primerov in je delež pozitivnih testov višji od 4%.

Če pa ima območje v 14 dneh več kot 500 primerov, potem ga ECDC uvrsti na temnordeč seznam.

Vrnitev v Slovenijo iz rdečega območja

Slovenija ima že od julija pravilo, da morajo vsi potniki, ki prihajajo k nam oz. se vračajo v državo iz zelenega, oranžnega ali rdečega območja, imeti veljavno covid potrdilo.

Podobno pravilo velja tudi na Hrvaškem in v Italiji, Avstrija in Nemčija imata podoben sistem in dodatno še svoj seznam rizičnih držav, od koder je ob povratku obvezna karantena, Madžarska pa trenutno nima omejitev za potnike iz Slovenije.

Veljavna covid oz. PCT potrdila za vstop v Slovenijo brez karantene:

1. dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur ali hitri test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;

2. digitalno covid potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (EU DCP);

3. digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku (DCP tretje države);

4. dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim oseba izkazuje, da je prejela dva odmerka cepiva Pfeizer, Moderna, Sputnik, Sinovac ali AstraZeneca ali en odmerek cepiva Jannsen. Dokazilo se pridobi takoj drugem odmerku

5. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni oz. od 15.9. naprej samo še 180 dni

6. dokazilo o prebolelosti iz prejšnje točke in dokazilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je bila v obdobju, ki ni daljše od 240 dni  8od 15.9. samo še 180 dni)od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljena z enim odmerkom cepiva iz prve alineje 4. točke. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja.

Izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in PCT potrdila so še vedno otroci mlajši od 15 let, šolarji in osebe, ki jih prevažajo, tuji tranzitni potniki in prevozniki za max. 2 ur, delavci iz obmejnega območja max. 10 km in nujni zdravstveni posegi.

Covid razmere po Evropi

Večjih sprememb v zadnjem tednu pri ostalih državah ni bilo.

Italija - na rdečem je nekaj regij v osrednji in južni Italiji ter Sardinija in Sicilija.

Avstrija - rdeče so  regije Dunaj, Salzburg, Zgornja Avstrija in Predarlska.

Madžarska - večji del na zelenem, po novem je oranžna samo Budimpešta

Slovaška - oranžna samo Bratislava in regija na vzhodu, dve regiji v osrednjem delu sta zeleni

Češka in Poljska - v celoti na zelenem

Nemčija - zahodni, osrednji del in Berlin so na rdečem.

Nizozemska, Belgija so v celoti rdeče, prav tako tudi večji del Francije, ki pa je na jugu temnordeča

Španija je z izjemo ene regije na severu rdeča, Kanarski otoki so po novem na oranžnem

Portugalska -  celinski del v celoti na rdečem, Madeira je oranžna

Grčija je še vedno rdeča, večina njihovih otokov (izjema npr. Kreta) in nekatere regije na zahodu pa so temnordeče.

Rdeče so tudi Bolgarija, Litva, Estonija.

Na Švedskem pa se razmere izboljšujejo, tako da je sedaj v celoti oranžna.

Več o pogojih prestopa meja po Evropi >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
3582 ogledov