Kako z avtom ali avtodomom na Oktoberfest?

Datum objave
Kategorija
Statistika
92 ogledov

Od 22.9. do 7.10. bo München prestolnica piva, saj takrat poteka Oktobefest. Pripravili smo koristne podatke, kako Oktoberfest obiskati z avtomobilom ali avtodomom.

Bavarska prestolnica München bo tudi letos od 22. septembra do 7. oktobra postala svetovna prestolnica piva. V tem času bo na prireditvenem prostoru Theresienwiese potekal tradicionalna pivska prireditev oktoberfest,Oktoberfest, ki ga bo tudi letos na prvi dan točno ob 12. uri odprl župan mesta in z gosti nazdravil "O'zapft is!". Kratek video z letošnje otvoritve si lahko ogledate pod novico.

Oktoberfest v Münchnu poteka že vse od leta 1810, ko je potekala poroka med bavarskim princem Ludvikom I. in princeso Terezo. Tudi letos pričakujejo okoli 6 milijonov obiskovalcev, ki se bodo lahko zabavali pod 14 velikimi šotori, v katerih bo poskrbljeno za vsaj 100.000 sedežev.

Vsako leto obiskovalce še najbolj zanimajo cene piva, ki ga točijo le v litrskih kozarcih. Na Oktoberfestu 2018 bo cena »litrce« stala od 10,70 do 11,50 evra.

Vsak dan med tednom bodo pivo prodajali od 10.00 do 22.30 ure, v soboto in nedeljo pa med 9.00 in 22.30. Zabave v šotorih se povečini zaključijo ob pol enih zjutraj, le v dveh šotorih Käfers Wiesnschänke in Weinzel je dovoljena zabava do ene ure zjutraj. Čez dan, predvsem pa ob torkih, je festival namenjen tudi družinam, saj je obiskovalcem namenjenih veliko adrenalinskih atrakcij. Vstopnine za samo prireditev ni.

Poleg piva bodo obiskovalcem na številnih stojnicah na voljo tudi tradicionalna bavarska hrana: klobase, piščanec, kislo zelje, cmoki in seveda jabolčne palačinke. Za vse  večje skupine je priporočljivo, da že sedaj preko spletne strani Oktoberfest rezervirajo mize v šotorih, saj drugače lahko ostanejo brez tako želenega prostora. Predvsem ob sobotah in nedeljah je potrebno na prireditev priti zelo zgodaj, saj se šotori pogosto napolnijo že okoli 11. ure dopoldan.
oktoberfest,
Navodila za obiskovalce z avtomobili:
Voznike opozarjamo, da za vstop z vozilom v središče Münchna (znotraj srednjega mestnega obroča - Mittlerer ring), kjer poteka tudi Oktoberfest, potrebujete zeleno ekološko nalepko.

Širše območje Oktoberfesta bo zaprto za promet, zato voznikom, ki se bodo na prireditev pripeljali z lastnimi avtomobili svetujemo, da vozilo parkirate že na vpadnicah v mesto. Ta parkirišča so označena z oznako P+R in so v neposredni bližini podzemeljske železnice, ki vas bo pripeljala direktno na prizorišče Oktoberfesta.

Navodila za obisk Oktoberfesta z avtodomom - kje parkirati:
Številni se na Oktoberfest pripeljejo tudi z avtodomi. V samem mestu je prepovedano parkiranje in prenočevanje v vozilu, prav tako pa je za avtodome v času Oktoberfesta tudi čez dan prepovedano parkiranje v vseh ulicah v bližini dogajanja. Prepovedano je tudi parkiranje na ulicah Arnulfstrasse in Siegenburger Strasse, kjer je bilo pred leti urejeno posebno parkirišče. V času Oktoberfesta je zaprto tudi postajališče za avtodome pri Allianz Areni.

Tako avtodomarjem ostaja le še parkirišče München Reim, ki je urejeno na vzhodnem delu mesta, pri novem sejmišču (Messe) na ulici De Gasperi Bogen. Najboljši dostop do parkiršča za avtodome je po vzhodni avtocesti A99, nato na avtocesto A94 proti središču mesta in izvoz Feldkirchen West. Bodite pozorni na oznake Messe/ICM. Tam bodo uredili kar 1.500 parkirnih mest (800 s priklopom na elektriko) namenjenih predvsem avtodomarjem, na voljo pa bo tudi trgovina in celotna gostinska ponudba. Za prenočevanje dveh oseb ter parkiranje avtodoma bo potrebno plačati 35 eur na noč, za vsako dodatno osebo pa še 15 eur. Od parkirišča do prizorišča Oktoberfesta je 20 minut vožnje s podzemeljsko železnico. Možni sta dve varianti: U2 do Innsbrucker Ring - prestopite na U5 do Theresienwiese ali U2 do Sendlinger Tor - prestopite na U3 / U6 do Goetheplatz. Priporočljiva je rezervacija parkirnih mest, ki jo uredite na www.oktoberfest-camping.com

Avtodomarjem je na voljo tudi obisk kampa München - Obermenzing, ki leži na zahodni strani mesta, od koder potem z avtobusom in vlakom pridete do centra. Prenočevanje v kampu za osebo stane 6 eur, za avtodom 11 eur (vozilo dolžine do 6 m) oz. za daljše 14 eur in 3 eur za elektriko. V času Oktoberfesta imajo še posebno sezonsko doplačilo 3,50 eur na osebo.

V bližini je tudi Camping Thalkirchen, ki je od prizorišča Oktoberfesta oddaljen dobre pol ure vožnje z javnim prevozom. Cena kampiranje je 7 eur za osebe, 16 eur za avtodom, 4 eur za elektriko in 1,80 eur za topel tuš. Doplačilo v času Oktoberfesta pa je 4 eur.

Več informacij o parkiranju avtodoma dobite tudi v brošuri Z avtodomom na Oktoberfest in na spletni strani www.oktoberfest.de

Datum objave
Kategorija
Statistika
92 ogledov