Kako z avtom ali avtodomom na Oktoberfest?

Datum objave
Kategorija
Statistika
1982 ogledov

München bo tudi letos od 21. septembra do 6. oktobra prestolnica piva. Takrat namreč poteka največji festival piva - Oktobefest. Pripravili smo koristne podatke, kako Oktoberfest obiskati z avtomobilom ali avtodomom.

Oktoberfest v Münchnu poteka že vse od leta 1810, ko je potekala poroka med bavarskim princem Ludvikom I. in princeso Terezo. Tudi letos pričakujejo okoli 6 milijonov obiskovalcev, ki se bodo lahko zabavali pod velikimi prireditvenimi šotori, v katerih bo poskrbljeno za vsaj 100.000 sedežev.

Obiskovalce Oktoberfesta najbolj zanimajo cene piva, ki ga točijo le v litrskih kozarcih. Letos bo cena "litrce" piva od 10,80 do 11,80 €.

Vsak dan bodo pivo prodajali od 10. do 22.30 ure, v soboto in nedeljo pa med 9. in 22.30. Zabave v šotorih se zaključijo ob pol polnoči, le v dveh šotorih pa je zabava dovoljena do ene ure. Čez dan, predvsem pa ob torkih, je festival namenjen tudi družinam, saj je obiskovalcem namenjenih veliko atrakcij, igral in vrtiljakov. Vstopnine za samo prireditev ni.

Poleg piva bodo obiskovalcem na številnih stojnicah na voljo tudi tradicionalna bavarska hrana: klobase, piščanec, kislo zelje, cmoki in seveda jabolčne palačinke. Za večje skupine je priporočljivo, da že sedaj preko spletne strani Oktoberfest rezervirajo mize v šotorih, saj drugače lahko ostanejo brez tako želenega prostora. Pravilo je, da mora vsak šotor imeti nekaj prostora tudi za goste brez rezervacij, vendar predvsem ob vikendih že okoli 11. ure dopoldne zmanjka prostih mest, zato je potrebno priti že zelo zgodaj.

Kako se pravilno pije pivo na Oktoberfestu

Navodila za obiskovalce z avtomobili

Voznike opozarjamo, da za vstop z vozilom v središče Münchna (znotraj srednjega mestnega obroča - Mittlerer ring), kjer poteka tudi Oktoberfest, potrebujete zeleno ekološko nalepko.

Širše območje Oktoberfesta bo zaprto za promet, zato voznikom, ki se bodo na prireditev pripeljali z lastnimi avtomobili svetujemo, da vozilo parkirate na P+R parkiriščih že na vpadnicah v mesto. Ta parkirišča v neposredni bližini podzemeljske železnice, ki vas bo pripeljala direktno na prizorišče Oktoberfesta.

Navodila za obisk Oktoberfesta z avtodomom

Številni turisti se na Oktoberfest pripeljejo tudi z avtodomi. V sami bližini Oktoberfesta je v času prireditve prepovedana vožnja z avtodomi, prav tako je po mestu prepovedano prenočevanje v avtodomu. V tem terminu je za prenočevanje zaprto postajališče za avtodome pri Allianz Areni.

Na sejmišču urejeno postajališče za 1.500 avtodomov

Avtodomarjem priporočamo parkiranje na urejenem parkirišču München Reim, ki leži pri sejmišču na ulici De Gasperi Bogen na vzhodni strani mesta (GPS lokacija - 48.13474, 11.70742). Tam v času Oktoberfesta uredijo 1.500 parkirnih mest za avtodome, od tega ima 800 mest tudi možnost priklopa na elektriko. V sklopu PZA pripravijo tudi pivnico, trgovinico in prodajalno spominkov.

Cena prenočevanja 2 oseb in parkiranje avtodoma je 35 € na noč, za vsako dodatno osebo še 15 € in 5 € v primeru priklopa na elektriko. Cena  vključuje tudi uporabo sanitarij in tušev.

Najboljši dostop do parkiršča za avtodome je po vzhodni avtocesti A99, nato na avtocesto A94 proti središču mesta in izvoz Feldkirchen West. Bodite pozorni na oznake Messe/ICM. Od parkirišča do prizorišča Oktoberfesta je 20 minut vožnje s podzemeljsko železnico. Možni sta dve varianti: U2 do Innsbrucker Ring - prestopite na U5 do Theresienwiese ali U2 do Sendlinger Tor - prestopite na U3 / U6 do Goetheplatz. Priporočljiva je rezervacija parkirnih mest, ki jo uredite na www.oktoberfest-camping.com

Prenočevanje v dveh urejenih kampih

Avtodomarjem je na voljo tudi obisk kampa München - Obermenzing, ki leži na severozahodni strani mesta, od koder potem z avtobusom in vlakom pridete do centra. Prenočevanje v kampu za osebo stane 6 eur, za avtodom 11 eur (vozilo dolžine do 6 m) oz. za daljše 14 eur in 3 eur za elektriko. V času Oktoberfesta imajo še posebno sezonsko doplačilo 3,50 eur na osebo.

Na južni strani mesta je tudi Camping Thalkirchen, ki je od prizorišča Oktoberfesta oddaljen dobre pol ure vožnje z javnim prevozom. Cena kampiranje je 7 € za osebe, 16 € za avtodom, 4 € za elektriko in 1,80 € za topel tuš. Doplačilo v času Oktoberfesta pa je 4,50 €.

Več informacij o parkiranju avtodoma dobite tudi v brošuri Z avtodomom na Oktoberfest in na spletni strani www.oktoberfest.de


Datum objave
Kategorija
Statistika
1982 ogledov