Kakšen prtljažnik za prevoz koles je najbolj uporaben?

Datum objave
Kategorija
Statistika
397 ogledov

Ste navdušen kampist in kolesar in ne veste, kako na dopust poleg vse kamping opreme odpeljati še kolesa. Oglejte si prednosti in slabosti nosilcev in prtljažnikov za prevoz koles. Trgovina RDO SHOP v BTC Ljubljana je pripravila tudi posebne popuste za imetnike Avtokampi.si kamping kartice.

Ljubitelji kampiranja smo pogosto tudi ljubitelji športnih aktivnosti, med katerimi je zelo priljubljeno tudi kolesarjenje. Mi se soočamo s težavo, kako ob vsej prtljagi in kamping opremi na dopust odpeljati še kolesa. V avtomobilu žal ni prostora, tako da nam ostanejo na voljo le zunanji prtljažniki. Ob začetku kamping sezone smo preverili različne sisteme prtljažnikov za prevoz koles.

Trgovina RDO SHOP v BTC Ljubljana
(hala A - vhod A6 spodaj) je pripravila posebno ugodnost ob nakupu nosila koles, prtljažnika ali strešnega kovčka za imetnike naše Avtokampi.si kamping kartice:

- 10% popust na vse prtljažnike in nosilce koles Menabo
- 20% popust na vse strešne kovčke Junior in prtljažnike Cruz
.

Popust se ne sešteva z ostalimi akcijami, ob nakupu pa pokažete našo kamping kartico. Celotno ponudbo najdete na spletni strani: www.rdo.si

Kako varno z avtom prevažati kolesa?prevoz koles z avtom - avtokampi.si
Obstajajo trije različni sistemi prtljažnikov za prevoz koles: strešni prtljažnik z nosilci za kolesa, nosilec koles za kljuko in nosilec za prtljažna vrata.

Pred nakupom ustreznega sistema za prevoz koles se je najbolje s prodajalcem posvetovati glede vaših zahtev. Tukaj je v prvi vrsti pomembno kakšno vozilo imate (oblika, višina, opremljenost s kljuko), koliko koles in kako pogosto jih mislite prevažati. Ob nakupu bodite pozorni tudi na to, ali prtljažni sistem omogoča tudi zaklepanje koles.

Strežni prtljažniki za prevoz koles
Tak način prevoza koles vidimo največkrat, saj imajo številni karavani in enoprostorci že serijsko nameščene strešne sani, na katere se namesti prečke in nosilce koles. Prednost strežnega nosilca je v temu, da brez težav prevažate 4 odrasla kolesa, prtljažnik pa lahko uporabljate tudi v kombinaciji s strešnim kovčkom, pozimi pa lahko nosilce za kolesa zamenjate z nosilci za prevoz smuči.

Nekaj več težav je z namestitvijo koles, saj je potrebno kar nekaj vaje in moči, še posebej, če imate višje vozilo.  Med vožnjo je potrebno biti pozoren na višino, predvsem v primeru podvozov, nizkega drevja v kampu in na garažne hiše, saj pogosto prihaja do nesreč in posledično do poškodovanih vozila in koles. Tako naloženo vozilo je tudi precej bolj občutljivo na sunke vetra, zaradi večjega zračnega upora se poviša tudi poraba goriva. Cene samih nosilcev za kolesa se pričenjajo pri 30 eur, kakovostnejših pa pri 50 eur za eno kolo. Dodati je potrebno še ceno osnovnega prtljažnika, ki pa je odvisna od tipa vozila (70  - 150 eur).

Nosilci koles za vlečno kljukoprevoz koles z avtom - avtokampi.si
Nosilci za prevoz koles na vlečni kljuki sicer sodijo med najdražje, vendar tudi najbolj uporabne načine prevoza koles. Po takih nosilcih posegajo predvsem tisti, ki pogosto z avtomobilom prevažajo več koles npr. 3 - 4, je pa to tudi edina možnost za prevoz električnih koles, saj obstajajo tudi nosilci z večjo nosilnostjo primerni za prevoz težjih koles. Priporočamo nakup takega nosilca, ki se na vlečno kljuko pričvrsti z enostavnim sistemom, za kar ne potrebujete dodatnega orodja, ob tem pa je dobrodošlo, da se nosilec na kljuko lahko tudi zaklene, drugače se lahko zgodi, da vam bo nekdo odnesel celoten nosilec s kolesi vred.

Tak nosilec vključuje žlebove za gume koles, ki so opremljeni s trakovi / zaponkami za pritrditev koles ter roke za pritrditev okvirja kolesa. Boljši modeli nosilcev koles imajo na pritrdilnih rokah tudi ključavnice, da se kolo lahko tudi zaklene. Nosilec za prevoz koles na vlečni kljuki zakriva luči in registrsko tablico vozila, zato mora biti opremljen z dodatnimi zadnjimi lučmi in prostorom za registrsko tablico. Tam potem namestite tretjo tablico ali pa zadnjo registrsko tablico samega vozila. Zelo dobrodošlo je, da je sistem opremljen z možnostjo nagiba, kar tudi ob prevozu koles omogoča neoviran dostop do prtljažnega prostora. Prednosti nosilcev koles na kljuki so v enostavnosti namestitvi prtljažnika in samih koles, vožnja je precej bolj udobna, poraba vozila pa ni bistveno višja. V primeru dežja bodo zaradi pršenja, ki se ustvarja za vozilom, kolesa nekoliko bolj umazana, tako da jih je priporočljivo pokriti z zaščitno ponjavo. Večjo pozornost je potrebno posvetiti pri parkiranju vozila, saj je vozilo nekoliko daljše, zadnji parkirni senzorji ne delujejo oz. vseskozi piskajo. Cene takih nosilcev so odvisne predvsem od števila koles, ki jih želite prevažati. Tako lahko nosilec za 2 kolesi kupite nekje že nekje od 190 eur naprej, nosilec za 3 kolesa pa stane nekje od 270 eur naprej.

Nosilci koles za vrata prtljažnikaprevoz koles z avtom - avtokampi.si
Nosilci za prevoz koles na zadnjih vratih so primerni predvsem za vozila, ki imajo pet vrat oz. imajo karavanski zadek. Gre za cenovno najugodnejši način prevoza koles, kjer se na zadnja vrata vozila s trakovi pritrdi nosilec koles. Obstaja več tipov nosilcev od takih, kjer se kolesa na nosilec obesijo, do klasičnih nosilcev z žlebovi za gume in rokami za pritrditev okvirja kolesa. Največkrat se taki nosilci uporabljajo za prevoz enega ali dveh koles, njihova prednost pa je predvsem v lažji namestitvi zaradi nižje postavitve kot pri strešnih nosilcih in nižji porabi goriva. Težava je v temu, da tak prtljažnik za kolesa ni primeren za vsa vozila, zato je potrebno pred nakupom pri prodajalcu preveriti ali je primeren za vaše vozilo. Problemi lahko nastanejo tudi pri sami namestitvi, saj je potrebno trakove možno zategniti, da ne bi ob tresljajih med vožnjo počilo zadnje steklo. Cene nosilcev, kjer kolesa visijo na nosilcu so okoli 50 eur, cene nosilcev z žlebovi in pritrdilnimi rokami pa od 90 do 170 eur.

Namestite že pred odhodom na počitnice
Po ustrezni izbiri nosilca za prevoz koles vam svetujemo, da testno namestite nosilce vsaj enkrat že pred odhodom na počitnice, saj bo prvič namestitev potekala nekoliko dlje, potem pa vsakič hitreje. Pri tem dosledno upoštevajte navodila proizvajalca.

Po prvih kilometrih vožnje je dobro še enkrat preveriti stanje nosilca in koles. Prilagodite maksimalno hitrost vožnje, še posebej v primeru vožnje po avtocesti oz. ob močnem vetru. V primeru uporabe nosilcev koles na vlečni kljuki ali na zadnjih vratih je v nekaterih državah npr. Italiji obvezna uporaba označevalne table za dolgi tovor (rdeče bele črte, dimenzije 50 x 50 cm).

Celotno ponudbo prtljažnikov za kolesa najdete v spletni trgovini www.rdo.si

Datum objave
Kategorija
Statistika
397 ogledov