Kamping sezona se zaradi širjenja koronavirusa prestavlja na kasnejši datum

Datum objave
Kategorija
Statistika
8748 ogledov

Zaradi nastalih razmer in hitrega širjenja koronavirusa se kamping sezona 2020 v številnih kampih prestavlja na kasnejše datume, kampi po Sloveniji so zaprti, prav tako tudi številni kampi na Hrvaškem oz. bodo sezono pričeli kasneje.

Kamping sezona se pričenja kasneje

Kampi na Hrvaškem

Številni hrvaški kampi, ki so odprti čez celo leto, so v začetku tega tedna zaprli vrata in čakajo na nova navodila. Glede na to, da se je v sredo virus na Hrvaškem razširili, lahko v naslednjih dneh pričakujemo, da bo večina kampov prestavila predvidene otvoritve.

Od tega tedna so sicer že zaprti kampi: Porto Sole v Vrsarju, Polidor v Funtani, Lighthouse v Savudriji, Ulika - Rovinj, Čikat v Malem Lošinju, Šimuni na Pagu, Park Soline v Biogradu in kamp Vita v Termah Tuhelj.

Valamar je javil, da se otvoritev sezone za 15 njihovih kampov prestavlja na 30.4. -  velja ja za kampe: Lanterna, Solaris, Orsera, Istra, Brioni, Marina, Tunarica, Ježevac, Krk, Škrila, Baška, Bunculuka, Padova, San Marino in Solitudo.

Otvoritev sezone so prestavili tudi v kampih Kovačine ter Aminess Sirena in Aminess Maravea v Novigradu - zaenkrat do 30.4.

Iz Lošinja in Cresa so javili, da je zaenkrat prvi maj planiran datum odprtja kampov Čikat, Bijar, Baldarin in Slatina, seveda pa je vse odvisno od takratnih razmer. V kampu Jezera na otoku Murter pa so odprtje sezone že prestavili na 15. maj.

Dodatne informacije za pavšaliste so dostopne tukaj >>

Kampi v Sloveniji

V Sloveniji so od ponedeljka, 16.3., zaprte vse turistične kapacitete, kar pomeni, da so tudi kampi do nadaljnjega zaprti. Enako velja tudi za hotele, planinske koče, terme in wellnesse.

Do nadaljnjega morajo biti zaprti  tudi vsi lokali in restavracije, ne deluje javni avtobusni in železniški promet.

Kaj moramo storiti v naslednjih dneh - ostanimo doma!!!

Strokovnjaki za naslednje dni napovedujejo širitev okužb, saj se koronavirus hitro širi predvsem zaradi tega, ker nekatere že okužene osebe ne kažejo znakov bolezni, a vseeno lahko okužijo druge. Virus se prenaša kapljično, kar pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji manj kot 1,5m. Se pa lahko okužite tudi z dotikom onesnaženih površin, če se potem dotaknete tudi ust, oči ali nosu.

Vsaj za 14 dni so zaprti vrtci in šole. Vsi skupaj moramo v upoštevati nasvete strokovnjakov, ki poleg dodatne higiene, ki predvsem vključuje umivanja rok, svetujejo tudi socialno izolacijo. Kampiranje in druženje prestavimo na kasnejše dni, ko se bodo razmere izboljšale.

Ne smemo namreč narediti napake, ki so jo storili v Italiji, ko prebivalci niso upoštevali priporočil pristojnih in so brezskrbno potovali po državi.

To pomeni, da se ne družimo z ostalimi osebami in dneve preživimo v družinskem krogu. Ne obiskujemo lokalov, restavracij, muzejev, prireditev, fitnes centrov, smučišč, živalskih vrtov, otroških igrišč, bazenskih kompleksov in vseh preostalih lokacij, kjer se zadržuje več oseb.

Če se boste odpravili v naravo, potem samo z družino ali sami obiščite lokacije, ki niso obljudene in nikakor ne območja, ki so znana po številnih obiskovalcih. Pojdite v najbližji gozd, na travnik in uživajte na svežem zraku v že pomladnem naravnem okolju.

Ker bodo šole zaprte, poskrbite, da se otroci ne bodo družili med seboj. Naj bodo v družinskem krogu in predvsem najstniki naj ne obiskujejo lokalov. Vse dodatne informacije o koronavirusu dobite tudi na spletni strani www.www.nijz.si in na brezplačni telefonski številki 080 14 04.

Kako bo potekala letošnja kamping sezona

Do kdaj bo trajala epidemija, ne ve nihče, lahko pa rečemo, da bo tudi kampiranje po tem nekoliko drugačno. Upamo lahko, da bodo višje temperature poskrbele, da bo virus oslabel, vendar to zaenkrat še ni potrjeno.

Kampi si želijo, da bi se lahko odprli vrata že za veliko noč oz. vsaj do prvomajskih počitnic, vendar je vse odvisno od razmer, ki bodo veljale takrat. Številni nas sprašujete, kaj narediti s plačilom pavšala ali rezervacijo mobilne hišice, vendar žal v trenutnih razmerah nimamo konkretnega odgovora. Vsi upamo, da se bodo razmere čim prej izboljšale in da bo večji del kamping sezone potekal samo ob upoštevanju spodnjih navodil.

Je pa kampiranje zagotovo najboljša oblika dopusta in iz tujih medijev smo dobili informacijo, da se je npr. na Japonskem sedaj izredno povečalo povpraševanje po kampiranju, saj je nevarnost okužbe manjša kot pa v hotelih.

Pri kampiranju bivamo v naravi, kuhamo sami in se lahko vzdržimo bližnjih stikov z gosti na sosednjih parcelah. Še največja nevarnost okužbe preži pri uporabi sanitarij. Tukaj imajo lastniki avtodomov in tudi počitniških prikolic prednost, saj lahko uporabljajo lastne sanitarije v sklopu počitniškega vozila.

Kampi se bodo zato do pričetka sezone pripravili na še boljše čiščenje in dezinfekcijo sanitarij, vendar pa bomo morali tudi sami poskrbeti za čistočo ter umivanje rok. Še posebej bo pomembno, da bomo vse te stvari naučili tudi otroke.

Tudi najem mobilnih hišic predstavlja manjše tveganje, saj pri taki obliki počitnic nimamo neposrednega stika z ostalimi turisti, prav tako so vse mobilne hišice opremljene z lastnimi sanitarijami in imajo svojo kuhinjo, kjer pripravljamo obroke.

Preverili smo tudi, kako je glede uporabe bazenov in wellness centrov. Kot pravijo strokovnjaki je tveganje za okužbo na bazenih nizko, saj že minimalna količina klora v bazenski vodi "ubije" vsak virus. Seveda pa je potrebno dosledno upoštevanje higienskih nasvetov in navodil za preprečevanje okužbe.

Upamo, da nam vsem skupaj z upoštevanjem navodil uspe čimprej zajeziti širjenje koronavirusa in da bomo tako poletje preživeli na nam najbolj ljubih kamping destinacijah.

Datum objave
Kategorija
Statistika
8748 ogledov