Kamping sezona se zaradi širjenja koronavirusa prestavlja na kasnejši datum

Datum objave
Kategorija
Statistika
30314 ogledov

Kampi po Sloveniji so sredi marca morali zapreti vrata, podobno so se odločili številni kampi na Hrvaškem. Kot zaenkrat kaže bi se kamping sezona lahko nadaljevala v začetku junija.

Kamping sezona se pričenja kasneje

Kampi na Hrvaškem

Na Hrvaškem ljudje lahko od sedaj potujejo znotraj ene regije, za potovanje v drugo regijo pa potrebujejo posebno e-propustnico. Meje so sicer odprte za tranzitni promet, če pa želite ostani na Hrvaškem več dni, morate 14 dni ostati v samoizolaciji.

11. maja se na Hrvaškem ponovno odprejo terase v lokalih ter restavracijah, ta teden pa bodo sprejeli epidemiološke predpise, ki bodo določali delovanje hotelov kampov in restavracij. Uradno sicer kampi na Hrvaškem niso zaprti s strani države, tako da so po naših podatkih nekateri kampi celo odprti npr. kamp Mon Perin v Balah, Odmoree pri Zadru, Park Soline v Biogradu in kamp Lupis na Pelješcu.

Minister za turizem bo imel te dni kar nekaj sestankov z delavci v turističnem sektorju, tako da bi lahko od 1. junija oz. najkasneje do 15. junija vsaj deloma odprli turistično sezono tudi za tuje goste. Je pa civilna zaščita v Istri sporočila, da bi na njihovem območju kampi ter hoteli pričeli delovati v ponedeljek, 11. maja, vendar kot kaže bodo  kampi še naprej ostali zaprti, saj bodo meje za turiste še nekaj časa zaprte. Mi realno pričakujemo, da bi lahko kampirali prvi junijski vikend.

V torek, 5. maja, naj bi na vrhu v Bruslju razpravljali o odpiranju notranjih evropskih meja. Določili naj bi tudi okvirne datume odpiranja meja. Zelo pomembna je odločitev Nemčije, saj največ njihovih gostov pričakujejo v Avstriji, na Češkem, Hrvaškem in tudi Sloveniji. Tako na Hrvaškem računajo, da bi bili turistični cestni koridorji lahko vzpostavljeni nekje do junija.

S Slovenijo je Hrvaška že vzpostavila stik in oblikovala ekipo epidemiologov iz obeh držav, ki bodo našli rešitev in napisali protokole za varen prehod meje. To bi se po zadnjih podatkih lahko zgodilo nekje med 1. in 15. junijem. V prvi fazi je še vedno predvideno odprtje meje za lastnike nepremičnin in v drugi fazi za vse ostale turiste, tudi goste v kampih.

V zvezi s pavšalnimi prikolicami je bilo veliko vprašanj ali bodo za njih odprtje meje že v prvi fazi, vendar pa mi ne verjmemo, da bi bilo to možno, saj bodo kampi odprti šele z odprtjem mej za vse turiste. Dodatne informacije za pavšaliste so dostopne tukaj >>

Kampi v Sloveniji

V Sloveniji so kampi in vse ostale turistične namestitve zaprte že od 16. marca, so pa sedaj že odprte terase v lokalih in restavracijah. 

Prvi teden v maju bodo odgovorni sprejeti korona standarde za delovanje turističnih objektov, kamor sodijo tudi hoteli in kampi. To bo potekalo v sodelovanju med turističnim sektorjem in NIJZ. Če bodo epidemiološki rezultati še vedno tako dobri, potem bi lahko sredi maja odprli manjše nastanitvenem objekte, ki imajo do 30 sob, od 1. junija naprej pa tudi kampe in hotele.

Kako bo potekala letošnja kamping sezona

Do kdaj bo trajala epidemija, ne ve nihče, lahko pa rečemo, da bo tudi kampiranje letos nekoliko drugačno. Upamo lahko, da bodo višje temperature poskrbele, da bo virus oslabel, vendar to zaenkrat še ni potrjeno.

Je pa kampiranje zagotovo najboljša oblika dopusta in iz tujih medijev smo dobili informacijo, da se je npr. na Japonskem sedaj izredno povečalo povpraševanje po kampiranju, saj je nevarnost okužbe manjša kot pa v hotelih.

Pri kampiranju bivamo v naravi, kuhamo sami in se lahko vzdržimo bližnjih stikov z gosti na sosednjih parcelah. Še največja nevarnost okužbe preži pri uporabi sanitarij. Tukaj imajo lastniki avtodomov in tudi počitniških prikolic prednost, saj lahko uporabljajo lastne sanitarije v sklopu počitniškega vozila.

Kampi se bodo zato do pričetka sezone pripravili na še boljše čiščenje in dezinfekcijo sanitarij, vendar pa bomo morali tudi sami poskrbeti za čistočo ter umivanje rok. Še posebej bo pomembno, da bomo vse te stvari naučili tudi otroke.

Tudi najem mobilnih hišic predstavlja manjše tveganje, saj pri taki obliki počitnic nimamo neposrednega stika z ostalimi turisti, prav tako so vse mobilne hišice opremljene z lastnimi sanitarijami in imajo svojo kuhinjo, kjer pripravljamo obroke.

Preverili smo tudi, kako je glede uporabe bazenov in wellness centrov. Kot pravijo strokovnjaki je tveganje za okužbo na bazenih nizko, saj že minimalna količina klora v bazenski vodi "ubije" vsak virus. Seveda pa je potrebno dosledno upoštevanje higienskih nasvetov in navodil za preprečevanje okužbe.

Upamo, da nam vsem skupaj z upoštevanjem navodil uspe čim prej zajeziti širjenje koronavirusa in da bomo tako poletje preživeli na nam najbolj ljubih kamping destinacijah.

Datum objave
Kategorija
Statistika
30314 ogledov