Vipavska dolina vabi na aktivne kamping počitnice

Datum objave
Kategorija
Statistika
12505 ogledov

Lonely Planet je pred leti Vipavsko dolino uvrstil med 10 najboljših popotniških destinacij v Evropi. Super lokacija za kolesarjenje in pohodništvo, na reki Vipavi lahko veslate na SUP deskah in ob tem obiščete vinske kleti in gostilne, ki nudijo domače dobrote. Preverili smo ponudbo kampov in postajališč za avtodome v okolici Vipave in Ajdovščine.

Vipavska dolina je kot skriti turistični dragulj v srcu Evrope in vabi popotnike v vseh letnih časih, da jo obiščejo. V zadnjih letih se je izboljšala tudi ponudba za kampiste, ki si poleg urejenega prostora za kampiranje želijo uživati v lepih naravni lepotah, aktivnostih in lokalnih gurmanskih dobrotah.

Zdaj je pravi čas, za obisk Vipavske doline, kjer boste zagotovo navdušeni nad ponudbo kolesarjenja in pohodništva, počitniške večere pa boste zaključili ob odličnem domačem vinu, ki ga vipavskih kleteh ne manjka.

Že v maju lahko pridete na prve češnje, jeseni pa na trgatev in zelo priljubljene Osmice, ko določene kmetije odprejo svoja vrata in omogočijo pokušino domačih jedi in vina.

Kolesarjenje, pohodništvo, veslanje po reki Vipavi

Za družinsko kolesarjenje priporočamo izhodišče v Vipavi ali Ajdovščini, kjer je urejena 35 km dolga krožna pot, ki jo seveda po potrebni lahko tudi skrajšate.

Zelo primerna družinska pohodniška pot pa je ogled Otliškega okna z izhodiščem pri slapu Hubelj, ki vam bo v obe smeri vzela približno 3 ure - poleti priporočamo odhod v dopoldanskih urah, saj je čez dan prevroče.

Če bi želeli doživeti najlepše poglede na Vipavsko dolino, potem morate prehoditi Pot po robu, ki poteka od Predmeje mimo Otlice in Otliškega okna do Sinjega vrha in Cola. Pot vseskozi poteka po robu nad dolino in nudi številne razgledne točke s pogledom na Ajdovščino, Vipavo in nanoško planoto.

Zanimiv je tudi izlet na Trstelj (izhodišče iz kampa Saksida), od koder je lep pogled vse do morja in Alp.

Zelo priljubljen je tudi izlet s kajaki in SUP deskami po reki Vipavi, za adrenalinske navdušence pa je nepozaben skok v tandemu z jadralnim padalom od koder vam bo Vipavska dolina kot na dlani.

Celovito ponudbo Vipavske doline si ogledate na psletni strani - www.vipavskadolina.si

Kampi in PZA-ji v Vipavski dolini

V okolici Vipave in Ajdovščine imamo kar nekaj manjših kampov in tudi eno postajališče za avtodome, ki omogočajo, da tudi kampisti pridemo in uživamo v turistični ponudbi in spoznavanju lepih krajev.

Kamp David - Malovše

Lani odprt majhen kamp je leži ob robu vasice Malovše - 10 km naprej od Ajdovščine, kjer so v senci hrastov uredili kamping parcele. Lastnika kampa sta aktivna športnika, ki bosta z veseljem gostom pokazala poti do najlepših kotičkov Vipavske doline. Lokacija kampa je odlična za kolesarske izlete po okolici.

V kampu David gostom z našo kamping kartico nudijo 10% popust v glavni sezoni in 20% od 1.9. naprej.

Kamp Lijak, Ozeljan

Kamp Lijak je v zadnjih letih doživel kar nekaj sprememb, med katerimi je največja popolna prenova restavracije Termika, kjer nudijo specialitete z velikega žara in prenova sanitarnega objekta. Najštevilčnejši gostje so jadralni padalci, saj kamp leži tik pod hribom Lijak, na katerem je urejeno vzletišče.

Ob urejenih kamping parcelah omogočajo tudi najem mobilnih hišic in spanje v lesenih spalnih vrečah - sobicah za eno osebo, ki so namenjene tistim, ki pridejo brez kamping opreme.

Avtokampi kamping kartica v kampu Lijak prinaša posebno ceno - 18 € za 2 osebi na parceli z elektriko v terminu 1.1. - 27.6. & 6.9. - 31.12., v terminu glavne sezone 24.6. - 5.9. pa velja 5% popust.

Kamp Pri Rebkovih, Lokavec

Na turistični kmetiji Pri Rebkovih v kraju Lokavec (2 km od Ajdovščine) so pred tremi leti omogočili tudi kampiranje na njihovem vrtu. Dodatno omogočajo tudi najem sob in apartmajev. Na voljo je okoli 15 prostorov za kampiste, lepo je urejen skupen prostor in tudi sanitarije.

Gostom s kamping kartico nudijo 5% popust - min. 2 noči

PZA Lepa Vida, Šempas

Zelo lepo urejeno parkirišče za avtodome ob vrhunsko urejeni vinski kleti Lepa Vida v vasi Osek pri Šempasu je odlična pridobitev za Vipavsko dolino. Gre za butično vinsko klet, kjer boste lahko domača vina tudi pokusili in seveda kupili.

Parkirišče za avtodome Lepa vida nudi prostor za parkiranje 6 avtodomov, poskrbljeno pa je tudi za oskrbo z elektriko, vodo in izpraznitev odpadne vode in wc kasete. Cena parkiranja za 24 ur je 10 €, za imetnike Avtokampi kamping kartice pa 8 €.

Kamp Saksida, Zalošče

Če bi želeli postaviti šotor v  vinogradu, avtodom ali prikolico parkirati ob bazenu pod njim in uživati v vrhunskem kulinariki in vinu, potem bo kamp Saksida prava izbira. Ob urejenih terasastih parcelah nudijo tudi najem štirih mobilnih hišic za 4-6 oseb. Za otroke je urejen manjši bazen, nekaj igral, fitnes na prostem in skupen nadkrit prostor z žarom. Lokacija kampa je zanimiva za izlet s kajaki in SUP deskami po reki Vipavi.

Za gurmanske navdušence, pa pripravijo več hodne menije z vipavskimi dobrotami in vini iz lastne kleti.

Avtokampi kamping kartica nudi posebno ceno 20 € za 2 osebi v terminih do 30.6. & od 1.9. naprej, v sezoni pa velja 5% popust za min. 2 nočitvi.

Kamp Ajdovščina

Urejen kamp ob robu Ajdovščine je priljubljen v poletnih mesecih, saj gostom že v ceni kampiranja omogoča tudi uporabo zunanjega 50m bazena z manjšim toboganom. Polovica kampa ima odlično senco, priporočamo pa nekoliko daljši električni podaljšek, saj je med parcelami le nekaj omaric z elektriko.

Ob bazenu je urejen lokal s hitro prehrano in več otroških igral npr. tudi gokart steza z majhnimi avtomobilčki. Lokacija kampa je odlična za ogled centra Ajdovščine ter dobro izhodišče za kolesarske izlete.

Kamp Vrhpolje, Vipava

Kamp Vrhpolje je manjši kamp urejen v okviru turistične kmetije, kjer na večjem vrtu ob kmetiji nudijo prostor za postavitev šotorov, prikolic in avtodomov. Lahko se odločite tudi za spanje na seniku. Gre za simpatičen kamp, kjer nudijo predvsem mir in lep pogled na sosednje vinograde.

Gostom nudijo skupen prostor z mizami in klopmi, omogočajo nakup lokalnih pridelkov in uporabo žara.

Kamp Tura, Vipava

Kamp Tura je odprt čez celo leto, saj je zaradi naravnih plezalnih sten v neposredni bližini zelo priljubljen pri plezalcih iz celotne Evrope. Od Vipave je kamp oddaljen 2 km, do njega pa pridete po nekoliko bolj strmi poti.

V samem kampu imajo veliko športno igrišče za košarko, nogomet, tenis, balinanje ter tudi umetno plezalno steno. Lepo urejene parcele so za goste z avtodomi in prikolicami, šotoristom pa je namenjen neparceliran in nekolik bolj senčen del.

PZA Žonta, Predmeja (začasno zaprt do maja 2022)

Lepo urejeno postajališče za avtodome, za katerega bi lahko rekli, da je že mini kamp, saj gostom ob oskrbi avtodoma nudi tudi sanitarije, prostor s skupno kuhinjo in žarom. Lokacija zanimiva predvsem za kolesarjenje in pohodništvo.

Kamp Siesta, Nova Gorica

Manjši kamp v sami Novi Gorici oz. 1 km od centra mesta. Lokacija je primerna za ogled mesta, pohod na Panovec ali pa kolesarski izlet po zahodnem delu Vipavske doline ali Krasa. Priročna lokacija tudi za popotnike na poti skozi Slovenijo, saj je kamp samo nekaj kilometrov oddaljen od avtoceste.

PZA Vrtojba

Lepo urejeno parkirišče za avtodome nudi vse potrebno za varno parkiranje in prenočevanje. Opremljeno je z elektriko, vodo in možnostjo izpusta sive vode in fekalij. urejenih je 8 parkirnih mest za avtodome.

Datum objave
Kategorija
Statistika
12505 ogledov