Pelješki most odprt – kako izgleda vožnja po njem (video)

Datum objave
Kategorija
Statistika
14368 ogledov

Pelješki most je bil odprt 26. julija in nekaj dni kasneje smo se v večernih urah tudi sami zapeljali po mostu, saj smo želeli preveriti, za koliko je hitrejša pot na relaciji Ploče – Orebić ali Dubrovnik.

Odprtje mostu Pelješac je potekalo zelo slavnostno, saj gre za cestno povezanost Hrvaške, saj so do sedaj potniki morali na trajekt ali pa uporabiti cesto skozi kratek bosanski del pri Neumu.

Odprtje je bilo predvideno za začetek poletne sezone, vendar pa je do zamude prišlo pri izgradnji povezovalnih cest na Pelješcu. Ob 2,4 km dolgem mostu

Pelješac je bilo odprtih tudi 20 km nove hitre ceste po Pelješcu, ki povezuje kraja Brijesta in Prapratno, do konca leta pa bo odprta tudi obvoznica mimo Stona s priključkom na jadransko magistralo. Vožnja po mostu in novi hitri cesti je brezplačna.

Video - vožnja po Pelješkem mostu

Hitreje do Orebića in Dubrovnika

​Celotna pot od Ploč do Orebića po novem mostu traja dobro uro in pol, kar je približno 30 – 40 minut hitreje kot vožnja skozi Neum. Če pa bi uporabili trajekt iz Ploč v Trpanj, vam bo to vzelo 1 uro vožnje s trajektom ter dodatno še 25 minut do Orebića, upoštevati pa je potrebno tudi ceno trajekta, ki je v sezoni za avto in dve osebi 31 €.

Pot od Ploč do Dubrovnika je sedaj po novem mostu in cesti po Pelješcu sicer daljša za 7 km, ker se je potrebno še vedno peljati mimo Stona, je pa časovno vseeno hitrejša, saj je po polotoku speljana zelo lepo, je pa potrebno upoštevati, da sedaj ni več potrebno čakati na dveh mejnih prehodih ob vožnji skozi Neum.

Je pa Pelješki most del bodoče avtoceste, ki bo povezala Metković in Dubrovnik, gradnja pa naj bi potekala od leta 2024 do 2029.

Most Pelješac je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher. Z dolžino 2.404 metre sicer ne sodi med najdaljše mostove, je pa zagotovo med najlepšimi.

Višina mostu je 55 metrov, tako da lahko pod njem plujejo tudi križarke, kar je bila tudi zahteva BiH. Promet poteka v vsako smer po enem voznem pasu, dodatno je urejen tudi odstavni pas. Ker na tem območju pogosto tudi piha burja in jugo, je most opremljen z zaščitno ograjo, ki bo omogočala, da bo most odprt za promet tudi do 180 km/h. Na obeh straneh mostu je urejena razgledna ploščad.

Datum objave
Kategorija
Statistika
14368 ogledov