Kaj morate vedeti ob obisku kampa, hotela ali apartmaja v Sloveniji

Datum objave
Kategorija
Statistika
46608 ogledov

Številni nas vsakodnevno sprašujete glede pravil, ki veljajo za obisk kampov in drugih turističnih namestitev po Sloveniji. Številni bi še radi izkoristili turistične bone, zato smo preverili, kakšne novosti veljajo za turiste. PCT pogoj je obvezen v vseh turističnih namestitvah, po novem pa bodo med izjemami otroci mlajši od 15 let in ne več samo do 12 let.

Vlada je sredi junija potrdila nove turistične bone za sezono 2021 in sicer vrednosti 100 € za odraslo osebo in 50 € za mladoletne osebe in bistvena sprememba je, da jih tako kot lanske bone uporabite za plačilo namestitve npr. kampiranje, dodatno pa lahko z njimi plačate tudi športne, kulturne in gostinske storitve ali pa npr. najem avtodoma.

Če pa lanskih turističnih bonov še niste porabili, jih lahko še vedno uporabite, vendar le za nočitve oz. nočitve z zajtrkom - podatke o porabi turističnih bonov dobite na portalu e-davki.

V namestitvah veljajo PCT pogoji, ponudnik mora preverjati izpolnjevanje pogoja

Za uporabo turističnih namestitev po Sloveniji že celotno sezono velja, da morajo gostje izpolnjevati enega od PCT pogojev. V primeru negativnega covid testa mora biti ta veljaven ob prijavi na recepciji kampa oz. namestitve. Ponudniki namestitev morajo preverjati veljavnost potrdil.

Med izjeme so sodili le odprti bazeni in terase gostinskih lokalov, vendar po novem tudi na teh lokacijah velja pogoj PCT. Ob tem pa je PCT po novem obvezen tudi na vseh drugih javnih lokacijah npr. tudi na bencinskih servisih, v trgovskih centrih, na avtobusih, vlakih, v muzejih ipd. Izjema so živilske  trgovine, nujna medicinska pomoč in lekarne.

Kar se tiče veljavnosti PCT pogoja je že od konca avgusta novost ta, da po drugem cepljenju s cepivi Pfeizer, Moderna in AstraZeneca oz. po prvem odmerku cepiva Jannsen ni več potrebno čakati določene obdobje - potrdilo je veljavno takoj po prejemu ostreznega števila odmerkov cepiva.

Po novem je zopet skrajšan čas, ko velja potrdilo o prebolelosti - to je sedaj samo še pozitiven PCR test (zdravniško potrdilo ne velja več). Prebolelost je sedaj en teden veljala 240 dni, od 15.9. pa zopet samo še 180 dni.

Izjema so glede covid potrdil so samo še otroci mlajši od 12 let. Od 18.9. pa bo za otroke veljala sprememba in sicer bodo izjema vsi, ki so mlajši od 15 let.

PCT pogoj morajo izpolnjevati tuji gostje, ne glede na to, da se pri njih covid dokazila preverja že na državni meji. Spisek PCT pogojev je objavljen na koncu novice.

Veljavna covid oz. PCT potrdila v Sloveniji za obisk namestitev:

Ob prijavi mora gost imeti enega od veljavnih spodnjih covid potrdil. V primeru negativnega covid testa in da gost biva več dni, ni potrebno dodatno testiranje:

1. dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;

2. digitalno covid potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (EU DCP);

3. digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku (DCP tretje države);

4. dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim oseba izkazuje, da je prejela dva odmerka cepiva Pfeizer, Moderna, Sputnik, Sinovac ali AstraZeneca ali en odmerek cepiva Jannsen. Dokazilo se pridobi takoj po drugem odmerku oz. v primeru cepiva Jannsen po prvem odmerku.

5. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni

6. dokazilo o prebolelosti iz prejšnje točke in dokazilo o enem odmerku cepljenja, s katerim oseba dokazuje, da je bila v obdobju, ki ni daljše od 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljena z enim odmerkom cepiva iz prve alineje 4. točke. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja.

Nošenje zaščitnih mask

Od 15.9. so zaščitne maske obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih. Potrebne so tudi na odprtih javnih prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra oz. ta ni potrebna, če se na odprtem prostoru upošteva pogoj PCT.

Maske so potrebne tudi v osebnih vozilih, če so v vozilu osebe iz različnega gospodinjstva. Izjema nošenja mask velja za otroke mlajše od 6 let in za goste, sedeče za mizo v gostinski dejavnosti.

Spisek kampov po Sloveniji >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
46608 ogledov