Kaj morate vedeti ob obisku kampa, hotela ali apartmaja v Sloveniji

Datum objave
Kategorija
Statistika
1853 ogledov

Številni nas vsakodnevno sprašujete glede pravil, ki veljajo za obisk nastanitev po Sloveniji. Sezona se pričenja in domači gostje bi radi izkoristili še lanskoletne turistične bone, zato smo preverili zadnje veljavne pogoje za kampiranje, obisk hotelov, bazenov in restavracij.

Vlada je sicer napovedala uvedbo novih bonov za sezono 2021, vendar pa je zaenkrat znano le to, da jih bomo lahko uporabili tako za namestitve kot tudi za športne, kulturne in gostinske storitve. Višina letošnji turističnih bonov naj bi bila 120 € na osebo, ne glede na starost osebe.

Lahko pa neporabljene lanske bone še vedno uporabite tudi za kampiranje in to vse do konca letošnjega leta - podatke o porabi turističnih bonov dobite na portalu e-davki.

V namestitvah veljajo PCT pogoji

Z odprtjem še zadnjih kampov npr. terme Ptuj in Terme Lendava so sedaj odprti vsi kampi po Sloveniji. trenutno veljavni odlok še vedno zahteva od gostov, da izpolnjujejo enega od PCT pogojev - prebolelost, cepljenje ali testiranje.

Obisk namestitev po Sloveniji določa odlok o omejitvi prodaje blaga in storitev. Z njim je določena najvišja zasedenost, ki za manjše nastanitvene obrate, ki imajo do 60 enot, pomeni max. zasedenost do 45 nastanitvenih enot, za večje obrate pa dovoljuje do max. 75 % zasedenost.

V primeru kampov je ne glede na velikost kampa dovoljena zasedenost 75 %, sem pa se ne upoštevajo enote, ki so zakupljene s strani pavšalistov, ali enote, ki so oddane poslovnim gostom (B2B poslovanje) ali gostom, ki so napoteni na zdraviliško zdravljenje.

Nastanitve po Sloveniji in s tem tudi kampe lahko uporabljajo le osebe, ki imajo ob prijavi ustrezna PCT potrdila. Izjema so otroci mlajši od 18 let, ki bivajo z ožjimi družinskimi člani, in poslovni gostje.

Na recepciji kampa morajo na PCT pogoje gosta opozoriti, za preverjanje potrdil pa je zadolžena inšpekcija. Kampi običajno dajo gostu v podpis izjavo, da je seznanjen s tem. Potrdila morajo biti veljavna na dan prijave v kamp npr. hitri test znotraj 48h od odvzema brisa. To potem zadostuje tudi npr. za 10 ali 14 dnevne počitnice. V primeru, da kamp zapustite oz. spremenite lokacijo bivanja, pa je ob ponovni prijavi zopet potrebno imeti veljaven PCT pogoj npr. negativen hitri test.

PCT pogoji za obisk kampov - izpolnjevati je potrebno enega odpogojev :

- negativni hitri ali PCR test star max. 48 h od odvzema brisa

- potrdilo o cepljenju: drugi odmerek cepiv Pfizer + 7 dni, Moderna, Sputnik, Sinovac in Sinopharm + 14 dni, eden odmerek Astrazeneca + 21 dni, eden odmerek Jannsen + 14 dni

- potrdilo o prebolelosti: pozitiven PCR test + 10 dni in ne več kot 6 mesecev ali zdravniško potrdilo in od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev

- potrdilo o prebolelosti + eden odmerek kateregakoli od zgornjih cepiv znotraj osmih mesecev od pozitivnega testa ali začetka simptomov

Otroci maljši od 18 let, ki bivajo z ožjimi družinskimi člani, in poslovni uporabniki so izjema in ne potrebujejo izpolnjevati PCT pogojev.

Spisek kampov po Sloveniji >>

Wellness in bazeni

V nastanitvenih obratih je dovoljeno tudi ponujanje programov za dobro počutje npr. wellness, fitnes, masaže, savne, vendar je pri tem potrebno upoštevati omejitev števila oseb - 10 m2 na posamezno stranko.

Bazeni v okviru turističnih namestitev so lahko odprti tudi za zunanje goste, vendar le do 75 % zasedenosti. Goste morajo za uporabo bazenov izpolnjevati enega od PCT pogojev.

Odprte terase, v notranjosti gostiln le s PCT pogoji

Gostilne in lokali po Sloveniji so lahko sedaj odprti od 5. do 22. ure. Gostje morajo zapustiti gostinske obrate najpozneje v 30ih minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti.

Izjema velja za dejavnost priprave in dostave jedi in pijač nastanitvenih enot ter za osebni prevzem jedi in pijač.

Na terasah je dovoljena samo sedeča postrežba z razdaljo min. 3 m med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe in dodatno še otroci mlajši od 18 let, ki so skupaj z ožjimi družinskimi člani. Samopostrežni način prevzema hrane in pijače ni dovoljen.

V notranjosti gostinskih obratov so lahko samo gostje, ki imajo izpolnjen pogoj PCT.

Odlok tudi glede gostinske dejavnosti ne regulira obiska poslovnih gostov (poslovanje B2B).

Datum objave
Kategorija
Statistika
1853 ogledov