V torek se odpira most Pelješac. Preverili smo, kdaj se boste lahko zapeljali po njem.

Datum objave
Kategorija
Statistika
17942 ogledov

Pelješki most bo svečano odprt v torek, 26. julija, ko bodo čez cel dan potekale različne slovesnosti, v večernih urah pa bo po mostu kot prvi zapeljal najhitrejši električni avto na svetu. Most bo za voznike brezplačen in bo omogočal hitrejšo povezavo do Dubrovnika in Korčule.

Ob pelješkem mostu bo v torek odprt tudi odsek nove ceste, ki pelje od mostu do zaliva Prapratno na južni strani Pelješca, kjer je tudi kamp. Obvoznica mimo Stona pa še ni dokončana in bo predvidoma odprta konec letošnjega leta.

Na svečano otvoritev mostu Pelješac bo prišla celotna hrvaška politika, povabljena pa je tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na dan otvoritve bo most že od dopoldanskih ur odprt za sprehajalce, zvečer pa bo potekala svečana otvoritev, ko bo predvidoma okoli 22. ure kot prvi na most zapeljal avto Rimac Nevera, ki je najmočnejši električni avto na svetu. Na sredi mostu se bo srečal s hrvaškim dirkačem Nikom Puličem, ki je pred kratkim zaključil športno kariero. Celotni dogodek bo potekal ob ognjemetu in baklami, ki bodo zagorele na čolnih pod mostom.

Predvidoma po 23. uri bo most Pelješac odprt tudi za vse ostale voznike, ki se bodo lahko med prvimi zapeljali čez njega.

Most Pelješac – hitrejša povezava do Dubrovnika in Korčule

Pelješki most je dolg 2.404 in visok 55 metrov. Povezuje kraja Komarna in Brijesta. Slovenec Marjan Pipenbaher, je bil glavni projektant, vsa dela pa je izvajala kitajsko gradbeno podjetje. Gre za najdražji infrastrukturni projekt, ki je bil sofinanciran s sredstvi EU. Izgradnja mostu Pelješac je stala 418 milijonov evrov, EU pa je dala 85% denarja.​​

Za uporabnike je pomemben podatek, da bo vožnja po pelješkem mostu brezplačna, tako da bo verjetno v bodoče uporaba trajekta na relaciji Ploče – Trpanj postala manj smiselna.

Vozniki se z novo cestno povezavo izognejo vožnji skozi Neum, nova cesta po polotoku Pelješac pa bo omogočala za vsaj 20 minut hitrejšo pot do Dubrovnika in 40 minut do Orebića, kjer je potem trajekt za Korčulo.

Spisek kampov - polotok Pelješac >>

Spisek kampov - otok Korčula >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
17942 ogledov