Poziv ministrstvu in občinam na znižanje turistične takse

Datum objave
Kategorija
Statistika
3998 ogledov

Začetek letošnje turistične sezone se zaradi koronavirusa vse bolj oddaljuje, tako da bomo veseli, če se bo pričela v začetku junija. Ob pozivih turističnih organizacij, da naj Slovenci dopustujemo v domačih krajih, bi si kampisti želeli, da bi občine in država znižale lani za kar do 490% povišano turistično takso.

Slovenija je lani, ko je bil turizem na vrhuncu, povišala višino turistične takse. Tega so se razveselile občine, ki so s tem v svoje proračune dobile kar nekaj denarja in tudi Slovenska turistična organizacija - STO, ki je dobila dodaten prihodek iz naslova nove promocijske takse.

Od lani je višina turistične takse za goste v vseh namestitvah enaka. Tako npr. na Bledu in v Ljubljani gost v hotelu s štirimi zvezdicami plača enako turistično takso kot gost, ki šotori v kampu. Če je prej kampist plačal takso v višini 0,635€ na osebo na noč (za kampe je veljala znižana turistična taksa), jo sedaj v teh dveh krajih plača kar 3,125€ na osebo na noč, kar pomeni povišanje za kar 492%. Zanimivo je tudi , da pri nas turist plača enako takso v nizki in v visoki sezoni.

V kampih ob morju je turistična taksa 2,50€, zanimivo pa je, da so se letos občine Tolmin, Kobarid in Bovec, kjer daleč največ nočitev ustvarijo gosti v kampih ob reki Soči, odločile povišati takso iz 1€ na 2€.

Samo za primerjavo lahko damo ceno turistične takse v Rovinju, kjer gost v kampih plača izven sezone 0,70 €, v sezoni pa 1,15 € takse, še najvišja pa je v kampih v Vrsarju, kjer je potrebno v sezoni plačati 1,40 € turistične takse, izven sezone pa 0,70 €.

Kampirajmo v domačih krajih

Tudi mi se pridružujemo k pozivu, da letos vsaj en vikend z družino ali prijatelji preživite na kampiranju v Sloveniji. Imamo odlične kampe ob rekah in jezerih, odločite se lahko za večje kampe kot so npr. kamp Šobec, Bled, Danica, Špik, Nadiža, Menina ali manjše ter zelo simpatične kampe npr. Koren, Liza, Bela krajina – Podzemelj, Kanu kamp, Kolpa…

Ob morju na kampiranje vabita kamp Adria v Ankaranu in kamp Lucija, doma pa najdemo tudi številne termalne kampe z možnostjo kopanja v bazenih in uživanja v wellness ponudbi.

Z veseljem vas bomo povabili na spoznavanje slovenskih krajev, zato smo v zadnjih tednih na naši Facebook strani objavili kar nekaj zanimivih lokacij, ki jih boste lahko obiskali. Pripravili smo še dodatne akcijske ponudbe v sklopu Avtokampi kamping kartice, ki je še naprej brezplačna za vse kampiste. To je naš prispevek k promociji kampiranja in preživljanja dopusta v naravi.

V trenutnih razmerah bi bilo edino pravilno, da tudi občine in država s konkretnimi akcijami pristopijo k promociji domačega turizma. Ne potrebujemo prisile z uvedbo turističnih bonov, želimo si samo majhne geste, da smo tudi domači turisti zaželeni.

Ekipa Avtokampi.si priporoča, da se na državni ravni v trenutni situaciji turistična taksa zniža za 50%, ob tem pa se tudi ukine dodatno plačilo promocijske takse.

#kampirajmodoma

#radkampiram

#ifeelsLOVEnia

Datum objave
Kategorija
Statistika
3998 ogledov