Predstavitev smučišč Trbiž - Višarje, Kanin - Sella Nevea, Zoncolan, Forni di Sopra, Piancavallo

Datum objave
Kategorija
Statistika
2939 ogledov

Italijanska smučišča podjetja Promotur so pri slovenskih smučarjih zelo priljubljena. Oglejte si ponudbo smučišč Trbiž – Višarje, Kanina - Sella Nevea, Zoncolan, Piancavalo in Forni di Sopra - Sauris ter možnost parkiranja za avtodomom.

Številni smučarji zelo dobro poznajo smučišča podjetja Promotur, ki ležijo v bližini v vzhodnem delu Italije oz. v bližini Slovenije. Gre za smučišča Trbiž – Višarje, Kanina - Sella Nevea, Zoncolan, Piancavalo smučišča Promotur - avtokampi.siin Forni di Sopra - Sauris.  Zlasti smučarji iz Primorske zelo radi obiščejo ta smučišča, saj so jim nekako najbližje, iz osrednje Slovenije pa je veliko smučarjev na smučišču Trbiž – Višarje.

Smučišča so zelo primerna predvsem za družine z otroki, saj otroci do 7 leta smučajo brezplačno, od 7 - 10 leta pa plačajo le 5 €. Veliko gostov se odloči tudi za sezonsko smučarsko karto Carta Neve, s katero lahko smučajo na vseh omenjenih smučiščih, cena pa je predvsem v predsezoni zelo ugodna. Vsa smučišča nudijo tudi zelo ugodne cene urnih dnevnih kart npr. 3 ali 4 ure ali pa se odločite za večdnevno urno karto npr. za 15 ali 30 ur smučanja.

Naša ekipa je obiskala tri smučišča (Trbiž, Zoncolan in Forni di Sopra), kjer smo opazili izredno veliko slovenskih avtodomarjev. Spomladi imamo v planu tudi smučanje na Kaninu, če pa bo kakšen vikend ostal še prost, pa skočimo tudi na Pinacavallo. V opisih smučišč pišemo tudi o možnostih parkiranja avtodomov, na spletni strani www.turismofvg.it pa si lahko ogledate vsa postajališča v regiji Furlanija - Julijska krajina.

Cene smučarskih kart
Smučarske karte za smučišči Trbiž - Višarje in Kanin - Sella Nevea ter sezonske karte Carta Neve lahko najceneje dobite pri Skipass Travel v Kranjski Gori. Sicer so cene dnevnih smučarskih kart na vseh smučiščih Promotur enotne in sicer stane dnevna karta 35 €, za seniorje od letnika 1954 naprej je cena 30,50 €, za otroke stare od 11 do 20 let pa 26€. Cena urnih kart za odrasle osebe je 3 ure - 25 €, 4 ure - 27 € in 5 ur - 30,50 €. Otroci letnika 2008 in mlajši smučajo brezplačno.smučišče Trbiž - Višarje - avtokampi.si

Opis smučišč Promotur in možnosti parkiranja avtodomov

Smučišče Trbiž  - Višarje leži samo 20 minut vožnje od Kranjske Gore in smučarjem nudi 25 km smučarskih prog, od žičniških naprav pa dve gondoli, 8 sedežnic, 2 otroški vlečnici in 3 otroške trakove. Otroci bodo navdušeni nad spodnjim delom smučišča, kjer so na voljo položnejše smučarske proge in njim primerne žičnice.  Smučarske proge npr. Di Prampero (4,5km), Priesnig, Florianca in Misconca pa so namenjene boljšim smučarjem. Gornji del smučišča je povezan, tako da lahko tudi iz Trbiža s smučmi pridete do višarske cerkvice  - le zadnjih 100 metrov se je potrebno sprehoditi.

V Trbižu je urejen tudi otroški park s progo za sankanje in napihljivimi igrali, novost pa je tudi proga za sankanje z bobom po tračnicah. Pohvaliti moramo tudi žičničarje, ki ob vstopu otroka na sedežnico vedno zmanjšajo hitrost sedežnice. Na samem smučišču je tudi kar nekaj koč z možnostjo okrepčila,  priporočamo pa obisk ene od koč na vrhu smučišča pri sami cerkvici npr. gostilna Pri Juretu (Al convento) je med najboljšimi.

Pod smučiščem v Trbižu je bilo do letos urejeno postajališče za avtodome (GPS 46.50344,13.57186). Sedaj so na tem delu pričeli z gradbenimi deli in "uradnega" postajališča ni več. Je pa tihi dogovor, da avtodomarji lahko parkirajo na skrajno levem delu parkirišča oz. na parkirišču pri gondoli Višarje (GPS 46.506989, 13.535508), kjer pa oskrba ni možna.

smučišče Kanin - Sella Nevea - avtokampi.siSmučišče Kanin  - Sella Nevea smučarjem nudi 30km prog, katerih vrh je na kar 2.300 metrih nadmorske višine. Več prog je na italijanski strani, je pa skupno lahkih prog 6km, srednje težkih 22 in najbolj zahtevnih 2km. Od žičniških naprav so 3 gondole, 4 sedežnice in 3 otroške vlečnice. Na italijanski strani se ob ugodnih snežnih razmerah da smučati vse do doline, vendar pa je ta stran smučišča do konca februarja zelo hladna in brez sonca. Smučišče Kanin je ob ugodnih snežnih razmerah odprto od decembra in vse do prvega tedna v maju. Smučarske karte za Kanin pa ob doplačilu 6 eur veljajo tudi na italijanski strani. Več informacij o samem smučišču je tudi na www.kanin.si

Ob spodnji postaji gondole za Kanin je urejeno tudi postajališče za avtodome Dvor z možnostjo oskrbe (elektrika, voda, odtok), cena nočitve pa je 20 eur.


smučišče Zoncolan - avtokampi.siSmučišče Zoncolan je zelo priporočljivo za družine in omogoča smučanje z nadmorske višine 1.970 m vse do doline, Osrednji del smučišča je urejen  na višini 1.300 do 1.750 metrov. Dostop do smučišča je iz kraja Tolmezzo proti kraju Sutrio, kjer se lahko odločite za vožnjo po lepo urejeni gorski cesti do centralnega dela smučišča ali pa se odpeljete še naprej v kraj Ravascletto, od koder vozi gondola na vrh smučišča.

Smučišče Zoncolan ima štiri štirisedežnice, eno dvosedežnico, vlečnico in trak za otroke. Skupno je 22km prog in večina je zelo primernih tudi za otroke. Boljšim smučarjem priporočamo tudi smučanje po 4,5 km dolgi progi v dolino.  Na smučišču je kar nekaj koč z gostinsko ponudbo.

Za avtodome je na Zoncolanu dovoljeno parkirati in tudi prenočevati na urejenem parkirišču (dostop po gorski cesti iz kraja Sutrio na 1.300 nadmorske višine - (GPS 46.513146,12.953973), kjer oskrba avtodoma ni možna. Lahko pa parkirate tudi na urejenem postajališču cca 300m od gondole v kraju Ravascletto (GPS 46.523292, 12.927519), kjer je možna oskrba z vodo in izpust odpadne vode, cena prenočevanja na tukaj pa stane 6 eur na


smučišče Forni di Sopra - avtokampi.siSmučišče Forni di Sopra je nekoliko manjše smučišče, do katerega pridete z vožnjo po dolini iz kraja Tolmezzo, od koder je še 40km vožnje. V dolini prej je tudi mini smučišče Sauris, ki pa ima le dve vlečnici.

Smučišče Forni di Sopra ima skupno 12km smučarskih prog in je razdeljeno na dva dela – levi del, ki je ob robu vasice, je namenjen otrokom, kateri je namenjena ena tri-sedežnica, nekaj vlečnic in otroški trak za začetnike. Ob vznožju smučišča je tudi nekaj lokalov, urejeno pa je tudi drsališče in notranji bazen.

Dober kilometer pa je oddaljen drugi del smučišča (med obema vozi brezplačen smučarski avtobus) s tremi štirisedežnicami, ki vas popeljejo z 900 na 2.050 metrov nadmorske višine. Smučarske proge na tem delu so rdeče obarvane in namenjene boljšim smučarjem. Na tem delu so tudi tri restavracije, pod samim smučiščem pa na parkirišču dovolijo parkirati avtodome (GPS 46.42613,12.56723). Kot navajajo naj bi bila možna oskrba z vodo in izpust odpadne vode, vendar ne v zimskem času. Navajajo tudi da je cena prenočevanja 7 eur oz. v času božično novoletnih počitnic in od 15.7. do 31.8. pa 9 eur. Parkiranje avtodomov na prvem delu smučišča pri otroških vlečnicah pa je prepovedano.


smučiščePiancavallo - avtokampi.siSmučišče Piancavallo leži nad krajem Pordenone in je od Nove Gorice oddaljeno 130km. Skupno ima 17 km smučarskih prog na nadmorski višini med 1.250 in 1.860 metrov. Na voljo je šest sedežnic in nekaj otroških trakov, urejen je deskarski park, drsališče in 15 km tekaških prog.

Ob smučišču je otroški park Nevelandia s številnimi igrali in animacijo. tudi hotel in nekaj restavracij ter lokalov. Ker je smučišče relativno blizu morja (80km), je najbolje smučišče obiskati v januarju in februarju, ko so tudi najboljše snežne razmere.

Ob samem smučišču Piancavallo je urejeno tudi postajališče za 70 avtodomov (GPS 46.11172,12.51427). Cena parkiranja je 13 eur na noč, ki vključuje tudi elektriko in vodo, vendar ta v zimskem času običajno ne deluje.

Datum objave
Kategorija
Statistika
2939 ogledov