Ustrezen prevoz otrok v vozilih na Hrvaškem

Datum objave
Kategorija
Statistika
9633 ogledov

Hrvaška je avgusta sprejela nov prometni zakon, ob tem pa so številni mediji pisali, da je prišlo do spremembe tudi v delu, kjer je določen način prevoza otrok v avtomobilih in da po novem otrok ni več dovoljeno voziti na sovoznikovem sedežu.

Ker se je na nas obrnilo kar nekaj kampistov, smo zadevo preverili in naj kar takoj povemo, da je veliko različnih interpretacij zakona, kar dokazuje, da je ta člen napisan zelo »pravniško«.

Za pojasnitev zakona smo prosili tudi hrvaški MUP – ministrstvo za notranje zadeve, kjer so potrdili, da se glede prevoza otrok letos ni nič spremenilo, saj je ta del zakona ostal enak tistemu iz leta 2014. Sprememba je le v delu višine kazni, ki je na nepravilno vožnjo otrok s 500 kun poskočila na 1.000 kun (135 €).

Kaj hrvaški zakon pravi o prevozu otrok?

V 163. členu Zakona o varnosti prometa je napisano, kakšni so pogoji za prevoz otrok v osebnem avtomobilu. Ta člen pravi, da morajo biti med vožnjo v vozilu, ki je opremljeno z varnostnimi pasovi, vsi potniki privezani, izvzeti so le tisti potniki, ki imajo zdravstveno potrdilo.

V osebnem vozilu, ki ima 8+1 sedež, in v vozilu za prevoz tovora morajo biti otroci do višine 150 cm ustrezno zavarovani v otroškem sedežu ali jahaču, ki je na vozilo pričvrščeno z varnostnim pasom ali posebnimi zaponkami (Isofix).

Zakon posebej opredeljuje prevoz otrok na zadnjih sedežih, kjer se lahko otroci višine od 135 do 150 cm vozijo tudi brez ustreznega otroškega sedeža / jahača, vendar morajo biti v tem primeru privezani z običajnim varnostnim pasom, ki je vgrajen v vozilu.

Naslednji odstavek, ki je zmotil večino medijev, pa govori o vozilih brez vgrajenih varnostnih pasov in v takih vozilih se ne smejo prevažati otroci mlajši od 3 let, starejši otroci, ki so nižji od 150 cm, pa ne smejo sedeti na prednjem sovoznikovem sedežu. Vendar takih vozil v praksi ne poznamo več oz. gre samo še za veteranska vozila.

Za prevoz dojenčkov na sovoznikovem sedežu še velja, da mora biti v primeru prevoza v lupinici, ki je obrnjena v nasprotni smeri vožnje, obvezno izključena sovoznikova zračna blazina.

Iz tega sledi, da zakon v nobenem odstavku ne prepoveduje prevoza otrok na sovoznikovem sedežu. Če so v vozilu otroci manjši od 150 cm, morajo biti ustrezno zavarovani z otroškim sedežem ali jahačem, če pa so višji, pa lahko uporabijo običajen varnostni pas vgrajen v vozilu.

Seveda pa je zaradi večje varnosti priporočljivo, da otroci v vozilu sedijo na zadnjih sedežih.

Datum objave
Kategorija
Statistika
9633 ogledov