Spremembe pravil vstopa v Slovenijo – hitri testi veljavni samo 24 ur

Datum objave
Kategorija
Statistika

Od ponedeljka, 10.1. 2021, se spreminjajo pogoji vstopa v Slovenijo. Ob potrdilu o cepljenju ali prebolelosti bo še vedno možno vstopiti brez karantene tudi z negativnim covid testom, se pa skrajšuje veljavnost testov.

Krajša veljavnost covid testov, ukinitev seznama tveganih držav

Hitri covid test, ki je bil do sedaj veljaven 48 ur od odvzema brisa, bo po novem veljaven samo še 24 ur, PCR test pa 48 ur.

Ukinjajo se tudi strožji pogoji vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron, prav tako ni več seznama teh tveganih držav.

Pogoji glede potrdil o cepljenju se ne spreminjajo, tako da je vstop v Slovenijo še vedno omogočen osebam, ki so polno cepljene (2 odmerka cepiva ali 1 odmerek v primeru cepiva Janssen), ko potrdilo prične vejati takoj po izdaji. Od 1.2. 2022 bo potrdilo o cepljenju za osebe starejše od 18 let veljalo 270 dni.

Vstop je omogočen tudi osebam, ki so prebolele covid in imajo pozitivni PCR test, ki je starejši od 10 dni in ne več kot 180 dni, ter osebam, ki so prebolele covid in so bile cepljene z vsaj enim odmerkom cepiva.

Izjeme glede covid potrdil so še vedno otroci mlajši od 12 let, tranzitni potniki, prevozniki in obmejni delavci.

Krajša karantena

Osebe, ki ne izpolnjujejo covid pogojev za vstop v Slovenijo, se napotijo v domačo karanteno, ki pa bo po novem skrajšana iz 10 na 7 dni, se pa lahko karantena skrajša tudi z opravljenim negativnim PCR testom, vendar šele peti dan po napotitvi v karanteno.

Aktualni covid ukrepi vstopa v države >>