Smučišča zaprta, nova pravila za prehajanje občinskih in državnih meja

Datum objave
Kategorija
Statistika

Vlada je v sredo zvečer sprejela nova pravila glede delovanja smučišč po Sloveniji, prehajanja občinskih in državnih meja. Smučišča morajo biti do novega leta zaprta.

Smučišča zaprta od 24.12. do 31.12.

Vlada je sprejela odločitev, da morajo biti smučišča po Sloveniji že od četrtka, 24.12., zaprta. Smučišče Krvavec je tri dni še obratovalo, kot kaže pa bo od 27.12. tudi to smučišče zaprto.

Slovenska smučišča bodo lahko ponovno odprta od 1. 1. 202, vendar le pod pogojem, da bo smučišče zagotovilo hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Smučanje bo dovoljeno le osebam, ki bodo predložila negativni test na COVID-19, ki mora biti narejen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Za otroke do 12. leta starosti, ki bodo smučali v spremstvu staršev, test ne bo potreben.

Če že smučanje ni možno, pa se lahko tisti, ki imate v svoji statistični regiji sneg, odpravite npr. na tek na smučeh ali sankanje.

NAGRADNA IGRA - KAMP OLEA NA OTOKU PAG PODARJA KAMPIRANJE >>

Spremembe pri prehajanju občinskih meja

Pred dnevi je vlada sprejela sprostitev gibanja med občinami v epidemiološko ugodnejših regijah z uporabo mobilne aplikacije.

Od 25. decembra pa ta sprostitev ne bo več veljala, je pa bila sprejeta nova izjema, ki velja za vse regije po Sloveniji. Posameznik ali osebe iz istega gospodinjstva bodo po novem lahko prehajale občinske meje znotraj svoje statistične regije za namen športnih aktivnosti ali gibanja v naravi. To pomeni, da greste lahko z družino na izlet znotraj svoje regije npr. Osrednje Slovenije, Podravske, savinjske... pri tem pa ni več potrebno uporabljati mobilne aplikacije.

Med izjemami za prehajanje občinskih meja so še vedno tudi ostale izjeme, vendar pa je potrebno imeti za tak prehod izpolnjeno izjavo npr. odhod na delo, družinska pomoč, zdravstvene storitve, dostop do trgovin, če jih ni v občini ipd.

Prehajanje občinskih in tudi vseh regijskih meja za namen zasebnega obiska pa bo veljala izjema od 24.12. od 12. ure do 25.12. do 20. ure in od 31.12. od 12. ure do 1.1. do 20. ure.

Omejitev nočnega gibanja med 21. in 6. uro bo veljala vse dni, tudi na silvestrovo.

Strožji ukrepi za prehod državne meje

Vlada je za prehod državne meje brez karantene oz. negativnega testa iz rdečih držav umaknila nekaj izjem, kar velja od 25.12.

Tako ne veljajo več izjeme vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, za šolarje, za poslovna potovanja, za nujne zdravstvene posege, za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju in tudi zaradi dostopa do prodajaln ali storitev v sosednji državi.

Vseh teh primerih je po novem potrebno imeti negativen PCR test narejen v državi EU, ki ne sme biti starejši od 24 ur. V nasprotnem primeru bo oseba napotena v 10 dnevno karanteno. Tako Slovenija ne sprejema več testov opravljenih npr. v Srbiji, BiH in Črni gori, tako da bodo morali ljudje, ki se bodo po praznikih vračali v Slovenijo tega opraviti na Hrvaškem, drugače bodo napotene v karanteno.

Izjeme za prehajanje državne meje brez testa oz. karantene:

- dnevni delovni migranti, ki se vračajo v 14 urah po prehodu meje

- prevozniki v mednarodnem prevozu

- prevozniki v tranzitu, ki morajo Slovenijo zapustiti v 8 urah

- potniki v tranzitu skozi Slovenijo, ki morajo zapustiti državo najkasneje v 6 urah

- diplomati, tuji varnostni organi, osebe prepeljane z reševalnim vozilom.