Vrnitev iz zelenih regij brez sprememb

Datum objave
Kategorija
Statistika
6889 ogledov

Vlada je v četrtek, 8.7., objavila nekaj sprememb glede vstopa v Slovenijo, ki pričnejo veljati v soboto, 10.7. Glede na petkovo odločitev, pa bo ta odlok veljal samo do vključno 14.7. Glede povratka iz zelenih območij ni sprememb in Hrvaška v celoti ostaja zelena. Med splošna potrdila so dodali tudi digitalno covid potrdilo, so se pa nekoliko spremenili vstopni pogoji iz oranžnih, rdečih in temnordečih območij, kjer je ponovno omogočen vstop brez obvezne karantene.

ECDC - Evropski center za nadzor bolezni je v četrtek, 8.7., objavil nov covid zemljevid Evrope, kjer so opazne spremembe pri Portugalski in Španiji, kjer so se razmere v zadnjem tednu poslabšale.

Ostali del Evrope je večinoma še vedno zeleno obarvan, na oranžnem je po novem Irska in tudi del Nizozemske.

Splošno dokazilo za vstop v Slovenijo

Slovenija je po novem med splošna covid potrdila dodaja tudi evropsko digitalno covidno potrdilo opremljen s QR kodo v digitalni ali papirni obliki. Upošteva se tudi digitalno potrdilo izdano v tretji državi, ki vsebuje enake podatke kot evropsko digitalno covidno potrdilo in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.

Vstop iz zelenih, oranžnih, rdečih in temnordečih območij

Vrnitev iz zelenih regij / držav, kamor sodi večina držav znotraj osrednje Evrope, je še vedno možno brez dodatnih covid potrdil. Osebe morajo ob vstopu v Slovenijo predložiti potrdilo, da so res bivali na zelenem območju.

Vstop v Slovenijo in oranžnega območja poteka ob predložitvi enega od covid potrdil (hitri ali PCR test, potrdilo o prebolelosti ali cepljenju). Po novem je kot dokaz možno predložiti tudi digitalno covid potrdilo opremljeno s QR kodo. Če potnik nima ustreznega covid potrdila, se ga napoti v 10 dnevno karanteno na domu, tujca pa se napoti v karanteno le, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, drugače se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Za vstop iz rdeče regije so podobno kot iz oranžne regije potrebna covid potrdila (lahko je tudi digitalno potrdilo). Če oseba nima potrdil, se jo napoti v 10 dnevno karanteno na domu, tujcu brez prebivališča v Sloveniji pa se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v 10 dnevno karanteno le, če predloži negativni rezultat testa PCR in nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno.

Oseba, ki prihaja z območja na temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju. Samo hitri ali PCR test nista dovolj - v tem primeru se odredi karantena! Oseba, ki ne predloži dokazila, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Če oseba pri vstopu v Slovenijo nima ustreznega potrdila ali ne sodi med spodnje izjeme, se jo napoti v 10 dnevno karanteno, ki jo je možno odpraviti, vendar šele peti dan po odrejeni karanteni s PCR testom v Sloveniji.

Spremembe na seznamu zelenih, oranžnih, rdečih in temno rdečih območij

Med zelenimi regijami ostajajo vse naše sosednje države Hrvaška, Italija po novem v celoti, Avstrija in Madžarska ter tudi Nemčija, BiH, Srbija, Črna gora, Albanija… Po novem bodo na zelenem seznamu tudi Vatikan, San Marino, Monaco, Kanada…

Na oranžnem seznamu je po novem Andora, nekaj sprememb pa je pri regijah znotraj držav Španija, Grčija, Francija, Nizozemska, Danska…

Na rdečem seznamu so spremembe pri Španiji, s temnordečega seznama pa je črtana Irska.

Celoten spisek bo znan po objavi odloka v uradnem listu.

Datum objave
Kategorija
Statistika
6889 ogledov