Z avtodomom na smučanje v Cavalese – Alpe Cermis

Datum objave
Kategorija
Statistika

Smučišče Cavalese je dobro znano in tudi pri družinah zelo priljubljeno smučišče, ki se lahko pohvali z modernimi žičnicami, pod smučiščem pa ima tudi urejeno postajališče za avtodome.

Smučišče je decembra obiskal Mitja, ki je dolgoletni smučarski učitelj, urednik facebook stran Smučanje in tudi avtodomar, tako da je iz prve roke preveril snežne razmere ter urejenost postajališča za avtodome.

Cavalese leži v dolini Val di Fiemme, kjer je v bližini tudi Predazzo in malo naprej še Moena. Najbližji dostop iz osrednje Slovenije je mimo Belluna in čez prelaz San Pellegrino, ki je tudi v zimskem času normalno prevozen. Na tej relaciji je pot dolga cca 360 km, daljša in bolj enostavna pot za avtodom pa je po avtocesti do kraja Trento in potem zapustite avtocesto pri kraju Ora – Auer, od koder je še 25 km do Cavaleseja. Skupno pa je ta pot dolga 500 km.

Smučišče Alpe Cermis primerno za začetnike in odlične rekreativce

Mitja je z družino obiskal smučišče Alpe Cermis v času decembrskih počitnic in bil presenečen, da nikjer ni bilo gneče. Smučišče je sicer za Dolomite nekoliko manjše, vendar ravno zato toliko bolj primerno za družine. Ljubitelji smučarskega teka ga boste prepoznali po strmini, kjer poteka finalni tek novoletne tekaške turneje.

Alpe Cermis ima skupno 23 km smučarskih prog, od tega pa je kar 12 km lahkih, 6 km rdeče obaravanih in 5 km črnih prog. Dostop do osrednjega dela smučišča, ki je na 2.000m, je urejen z gondolo. Začetna postaja je v samem Cavaleseju, ima pa tudi vmesno postajo pri parkirišču in postajališču za avtodome.

Na vrh smučišča (2.250m) vas potem od gondole zapelje moderna štiri sedežnica. Za otroke imajo tudi vlečnico in smučarski trak, nekoliko bolj izkušeni pa bodo uživali na kar 7km dolgi progi Olimpia, ki ima 1.400 m višinske razlike in vas z vrha smučišča pripelje v dolino. Ob sredah in petkih zvečer omogočajo nočno smučanje, ki poteka med 19.30 in 22.30 uro na spodnjem delu proge Olimpia.

Po celotni dolini Val di Fiemme vozi brezplačen skibus, ki povezuje ostala smučišča v regiji npr. Obereggen - Pampeago, Predazzo, Alpe Lusia… Ob smučarskih progah pa na svoj račun pridejo tudi ljubitelji smučarskega teka, saj je po dolini urejenih kar nekaj kilometrov prog, ki jih poznamo iz svetovnega pokala.

Na smučišču je tudi kar nekaj koč, kjer boste dobili tipično »smučarsko« ponudbo, ker pa ste v Italiji ne bodo manjkale testenine in pice.

Cena smučarskih kart na smučišču Alpe Cermis je za odrasle v glavni sezoni 51 €, za upokojence 46 € in otroke (7-15 let) 36 € Večdnevne smučarske karte vam omogočajo tudi obisk notranjega bazena in drsališča v Cavaleseju ter nočno smuko.

Parkiranje avtodoma - Smučišče Alpe Cermis ima urejeno postajališče za avtodome. Na PZA Cavalese (GPS 46.284675, 11.472303) je urejenih cca 20 parkirnih mest avtodomov z možnostjo priklopa na elektriko( 2 stebrička) in izpustom odpadne vode, poleti pa je na voljo tudi sveža voda. Cena parkiranja brez elektrike stane 12 € in z elektriko 15 €, v zimskem času pa je parkiranje brezplačno.

Več informacij o smučišču in turistični ponudbi dobite na - www.alpecermis.it, če pa potrebujete drugo namestitev npr. apartma ali hotel, pa se lahko obrnete na Mitjo in njegovo Facebook stran -  Smučanje.