English siteRegistracija   I   Prijava FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ YoutubeYoutube InstagramInstagram
Avtokampi.si

¤ Domov » Novice » Iscete-primeren-nudisticni-FKK-kamp

vse Slovenija Hrvaška BiH Črna gora Srbija

Iščete primeren nudistični FKK kamp?

5.4.2014
Število ocen: 1 (5,0) 
Številni ljudje imajo še vedno nekakšen predsodek pred nudističnim oz. naturističnim kampiranjem, ki ga pogosto povezujejo s seksom. Gre za življenjski slog uživanja v naravi brez obleke in kopalk, pogosto uporabljena kratica FKK pa izhaja iz nemške besede Freikörperkultur, ki v dobesednem prevodu pomeni kultura svobodnega telesa.FKK nudistični kampi - avtokampi.si

Za Hrvaško lahko rečemo, da je ena od držav začetnic nudizma in nudističnega kampiranja. Prvo plažo namenjeno vsem ljubiteljem kopanja brez oblek so že leta 1936 uredili na otoku Rabu. Prvi komercialni nudistični kamp na Hrvaškem je bil odprt v Vrsarju leta 1961. Gre za kamp Koversada, ki se je po prvih letih delovanja na otočku razširil in lahko sedaj sprejme tudi do 5.000 gostov, v vseh teh letih pa so zabeležili že več kot 20 milijonov nočitev.

Med kampi ločimo nudistične kampe in kampe, ki so deloma nudistični, deloma pa tudi tekstilni. Tako je na Hrvaškem trenutno 10 pravih FKK kampov in 7 kampov, ki so kombinirani. Obstajajo pa tudi kampi, ki imajo samo del plaže namenjen nudističnemu kopanju. Tako je npr. nudistična plaža urejena v Poreču, med kampoma Zelena Laguna in Bijela Uvala, v kampu Veštar pri Rovinju in pri kampu Škrila v Stari Baški.

V Sloveniji nimamo samostojnega nudističnega kampa, imamo pa dva kampa, ki na delu parcel omogočata tudi FKK kampiranje. Gre za kampa Smlednik in kamp Sončni gaj, ki deluje v okviru Term Banovci. V kampu Lipa v Lendavi pa v terminu od septembra do maja omogočajo nudistično kopanje na delu zunanjih bazenov, ki jih imenujejo "grozd".

Še slabše je z nudističnimi kampi v državah proti jugu, kjer imamo le še v Črni gori edini FKK kamp - Ada Bojana, kjer boste lahko uživali v kampiranju brez oblek. Spisek in informacije o vseh nudističnih kampih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Črni gori dobite na linku: www.avtokampi.si/nudistični-kampi

V Rovinju deluje najboljši FKK kamp v EvropiFKK nudistični kampi - avtokampi.si - kamp Valalta
Za nudistične kampe je značilno, da imajo odlično urejene predvsem sanitarne objekte. V kampu Valalta pri Rovinju, ki je bil letos s strani nizozemskega avtokluba ANWB ocenjen kot najboljši nudistični kamp v Evropi, pa so presegli običajne okvirje urejenosti FKK kampa. Urejene kamping parcele, ki so ograjene z zelenjem, možnost najema mobilnih hišic, apartmajev in bungalovov, urejena 5 km dolga plaža, bazenski del, otroška igrišča, vodni park s toboganom, organizirana animacija, številni športni objekti,dodatno atraktivno igrišče z amini golfom ter bogata, raznolika gostinska ponudba so zadostni razlogi, da obiščete kamp Valalta.

Da bi ohranili goste, v kampu Valalta vsako leto pripravijo obsežen spisek novosti. Letos bodo dodatno opremili parcele z vodo in kanalizacijo, renovirali tri sanitarne objekte, obnovili del apartmajev in zgradili nov zunanji bazen z jaccuzijem, ki bo imel ogrevano vodo. Tako bodo podaljšali kopalno sezono tudi na tisti del leta, ko je morje še prehladno za kopanje.

Nudistični kampi - njaveč jih je v Istri, najmanj v Dalmaciji
V hrvaških nudističnih kampih so slovenski kampisti poleg nemških med najbolj pogostimi gosti.
FKK nudistični kampi - avtokampi.si
V Istri so najbolj priljubljeni FKK kampi Koversada v Vrsarju, Solaris pri Poreču in Istra v Funtani. V Savudriji že vrsto let deluje FKK kamp Kanegra, v Poreču pa kamp Ulika. V skupino mešanih kampov sodita tudi kamp Kažela na skrajnem jugu Istre in rovinjski kamp Polari, kjer je nudistično kampiranje dovoljeno le na polotoku Punta Eva.

V Kvarnerju imamo dva odlična nudistična kampa. Kamp Bunculuka leži na odlični lokaciji ob prodnati plaži v Baški. V kampu od lani omogočajo tudi najem mobilnih hišic, ki so jih postavili na hribu nad samo plažo, od koder je odličen razgled. Ljubitelji lepe narave se lahko odločijo tudi za FKK kamp Konobe, ki leži na poti iz Punata proti Stari Baški. Ima pa tudi otok Cres dva kampa, ki omogočata nudistično kampiranje. Ob robu mesta Cres je urejen kamp Kovačine, ki se lahko pohvali z odlično peščeno plažo, v Punti Križi na jugu Cresa pa deluje kamp Baldarin, katerega večji del je namenjen nudistom.

V severni Dalmaciji delujejo 3 nudistični kampi, v srednji Dalmaciji le še 2, skrajni jug Hrvaške pa ostaja brez kampa s takšno obliko kampiranja. Najbolje opremljen je zagotovo kamp Straško, kjer je nudistom namenjenih okoli 50 urejenih parcel ter večji neparceliran del, manjši športni objekt, restavracija in organizirana animacija. Na otoku Pašman deluje FKK kamp Sovinje, ki ima zanimivo mivkasto plažo, na otoku Murter pa je tudi mešani kamp Kosirina. V južni Dalmaciji pa boste lahko uživali le v dveh kampih na otoku Hvaru. Prvi je legendarni nudistični kamp Nudist v kraju Vrboska, drugi pa je mešani kamp Mlaska v kraju Sučuraj, ki pa je odprt tekom celega leta.

Omeniti je potrebno tudi vsakoletno glasovanje slovenskih kampistov v izboru Naj kamp, kjer so med hrvaškimi FKK kampi leta 2013 največ glasov prejeli kampi Straško, Koversada, Solaris, Kovačine in Ulika.
     PRIJAVA NA E-NOVICE               E-mail:      
Komentarji
Ostale novice
Tagi

camping kolpa krk murter soča straško valkanela rovinj pineta njivice cres čikat split hvar pag selce pakoštane umag primošten šimuni medulin dubrovnik kozarica rab biograd mareda makarska kovačine pelješac zadar solaris sirena pula poreč lanterna zaton vrsar paklenica fažana soline bale pašman polari oddam šibenik ulcinj savudrija oddam prikolico novigrad medveja trogir

Trajekti Vreme Kamere Avtokampi.si kartica
Kamp Območje

Adria Adria  Primorska
Amarin Amarin  Istra
Aminess Maravea Camping Resort Aminess Maravea Camping Resort  Istra
Aminess Sirena Aminess Sirena  Istra
Arena Indije Arena Indije  Istra
Arena Kažela Arena Kažela  Istra
Arena Medulin Arena Medulin  Istra
Arena One 99 Arena One 99  Istra
Arena Runke Arena Runke  Istra
Arena Stoja Arena Stoja  Istra
Arena Stupice Arena Stupice  Istra
Arena Tašalera Arena Tašalera  Istra
Baldarin Baldarin  Kvarner
Baška Baška  Kvarner
Belvedere Belvedere  Srednja Dalmacija
Bijar Bijar  Kvarner
Bijela Uvala Bijela Uvala  Istra
Bled Bled  Gorenjska
Brioni Brioni  Istra
Bunculuka Bunculuka  Kvarner
Čikat Čikat  Kvarner
Finida Finida  Istra
Galeb Galeb  Srednja Dalmacija
Glavotok Glavotok  Kvarner
Istra Istra  Istra
Ježevac Ježevac  Kvarner
Kanegra Kanegra  Istra
Koren Koren  Goriška in Posočje
Kovačine Kovačine  Kvarner
Koversada Koversada  Istra
Kozarica Kozarica  Severna Dalmacija
Kranjski kamp Kranjski kamp  Istra
Krk Krk  Kvarner
Lanterna Lanterna  Istra
Lavanda Lavanda  Južna Dalmacija
Liza Liza  Goriška in Posočje
Lucija Lucija  Primorska
Marina Marina  Istra
Mon Perin Mon Perin  Istra
Nadiža Nadiža  Goriška in Posočje
Njivice Njivice  Kvarner
Omišalj Omišalj  Kvarner
Orsera Orsera  Istra
Padova Padova  Kvarner
Park Soline Park Soline  Severna Dalmacija
Park Umag Park Umag  Istra
Plitvice Holiday Resort Plitvice Holiday Resort  Notranjost Hrvaške
Polari Polari  Istra
Polidor Polidor  Istra
Porat Porat  Severna Dalmacija
Porto Sole Porto Sole  Istra
Puntica - Funtana Puntica - Funtana  Istra
Puntica - Ražanac Puntica - Ražanac  Severna Dalmacija
Rožac Rožac  Srednja Dalmacija
San Marino San Marino  Kvarner
Savudrija Savudrija  Istra
Selce Selce  Kvarner
Slatina Slatina  Kvarner
Solaris Solaris  Istra
Solitudo Solitudo  Južna Dalmacija
Stella Maris Stella Maris  Istra
Stobreč Stobreč  Srednja Dalmacija
Straško Straško  Severna Dalmacija
Šimuni Šimuni  Severna Dalmacija
Škrila Škrila  Kvarner
Šobec Šobec  Gorenjska
Terme 3000 Terme 3000  Pomurje
Terme Ptuj Terme Ptuj  Štajerska in Koroška
Tunarica Tunarica  Istra
Ulika - Poreč Ulika - Poreč  Istra
Val Saline Val Saline  Istra
Valalta Valalta  Istra
Valkanela Valkanela  Istra
Veli Jože Veli Jože  Istra
Veštar Veštar  Istra
Vira Vira  Srednja Dalmacija
Viter Viter  Srednja Dalmacija
Zelena Laguna Zelena Laguna  Istra
prijava na e-novice
E-mail:
'