English siteČlani v kampu: 15   I   Registracija   I   Prijava FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ YoutubeYoutube RssRSS
Avtokampi.si

¤ Domov » Novice » Slovenija » Kaj-prinasa-odprava-mobilnega-gostovanja

vse Slovenija Hrvaška BiH Črna gora Srbija

Kaj prinaša odprava mobilnega gostovanja

14.5.2017
Število ocen: 1 (5,0) 
Na področju mobilne telefonije bo letošnji 15. junij prelomnica, saj se odpravlja mobilno gostovanje. To za uporabnike mobitelov pomeni, da bodo v državah znotraj držav EU (*spisek vseh držav je pod novico) ukinitev mobilnega gostovanja - avtokampi.siklicali in sprejemali telefonske pogovore enako kot v svoji lastni državi, brez dodatnih doplačil. Tako bodo za telefonske pogovore in SMS sporočila veljale enake cene kot pri domačem operaterju oz. se bodo minute pogovorov in število SMS sporočil porabljenih v tujini odštelo od kvote, ki jo imate zakupljene pri svojem domačem operaterju.

Vse te določbe bodo veljale za uporabnike, ki bodo začasno uporabljali mobilne storitve v tujini. Mobilni operater ima možnost, da v primeru zlorabe naročnika opozori na nesorazmerno uporabo mobilnega gostovanja. Če bo naročnik znotraj 4 mesečnega obdobja opravil več pogovorov oz. porabil več podatkov v tujini kot doma, ga bo operater lahko pozval, da pojasni situacijo. V skrajnem primeru lahko operater gostovanje tudi zaračuna, vendar le po najvišjih dovoljenih cenah kot jih določa EU.

Klici iz Slovenije v tujino

Opozoriti je potrebno na klice ali poslana sporočila iz Slovenije v tujino. Ta ne sodijo v sklop mobilnega gostovanja oz. evro tarife in se dodatno zaračunajo glede na cenik vašega mobilnega operaterja.

Prenos mobilnih podatkov po 15. juniju
Po novem boste lahko znotraj evropskih držav brez doplačila uporabljali prenos podatkov, vendar z določenimi omejitvami. Cena prenosa podatkov med operaterji se bo 15. junija znižala iz 50 eur na 7,70 eur + DDV = 9,39 eur za 1GB,  do leta 2022 pa se bo še dodatno znižala na 2,50 eur. Podatek o tej ceni je pomemben, ker bo določal minimalno količino podatkov, ki jih boste lahko brez doplačila prenesli v tujini.

Če imate pri domačem mobilnem operaterju sklenjeno naročnino, ki vključuje večje količine prenosa podatkov npr. 10 GB, 20GB ali mogoče še več, boste za porabo v tujini dobili na voljo tisto količino podatkov, kot bi jo po prodajni ceni 9,39 eur za 1 GB lahko kupili za znesek vaše mesečne naročnine pri domačem operaterju. To velja za predplačniške pakete, pri naročnikih pa se ta količina podvoji. Tako npr. če plačujete mesečno naročnino za mobitel 10 eur, potem boste v državah znotraj EU lahko porabili minimalno 2,13 GB, če pa plačujete 15 eur, pa vam bo na voljo minimalno 3,19 GB. (dodatni izračuni naročnina 20 eur - 4.26 GB podatkov, naročnina 25 eur - 5.32 GB). Do leta 2022 se bo z znižanjem cene prenosa podatkov med operaterji, povečevala tudi vaša minimalna količina prenesenih podatkov npr. za naročnino 10 eur boste prejeli 6.56 GB podatkov.

Žal pa zaenkrat še ni znano, kako bo ta izračun količine prenosa podatkov narejen v primeru paketnih naročnin, ko imate skupen znesek za televizijo, fiksno in mobilno telefonijo, in v primeru akcijskih naročnin npr. ko imate 50% popust na redno ceno naročnine. V vsakem primeru vas bo moral vaš mobilni operater do 15. junija obvestiti o minimalni količini prenosa podatkov v tujini glede na vaš naročniški paket.

Telekom  je sicer objavil nekaj osnovnih podatkov in sicer za vsak paket posebej, koliko prenosa podatkov v tujini bo vključeval npr. paket Brezskrbni B - 5,66 GB, Brezskrbni C 9,15 GB, Modri plus, Modri poslovni, Premium poslovni bodo imeli 5,66 GB. Imajo pa tudi poseben paket Telekom EU vključeni, ki vključuje 10 GB prenosa podatkov v Sloveniji in tujini.
Telemach že od 1, maja omogoča klice in sprejemanje SMS v tujini brez doplačila, količino podatkov pa je glede na paket omejil na 1,33 - 6.39 GB.
A1 - (bivši Simobil)  pa nudi  nov paket A1 Svobodni EU, ki za ceno 19,99 eur prinaša kar 15GB prenosa podatkov v tujini.
HOT (Hofer) je nov mobilni operater, ki je pripravil zanimivo ponudbo, ki že sredi maja omogoča pogovore in prenos podatkov v tujini brez doplačila. Je pa količina prenosa podatkov v tujini odvisna od paketa in sicer od 1 - 3,19 GB.

*Spisek držav, kjer velja EU tarifa: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper (ne velja za turški del otoka), Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gibraltar, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija (tudi Kanarski otoki), Švedska, Velika Britanija.
V ta sklop držav recimo ne sodi Švica, prav tako pa je potrebno zaradi visokih cen mobilnega gostovanja paziti pri uporabi mobitela npr. v Srbiji, BiH, Črni gori in Turčiji.
     PRIJAVA NA E-NOVICE               E-mail:      
Komentarji
Ostale novice
Tagi

camping kolpa krk straško murter soča valkanela rovinj njivice pineta cres čikat split selce pag pakoštane medulin šimuni umag dubrovnik hvar kozarica primošten mareda sirena biograd rab solaris zadar kovačine makarska bale pula lanterna poreč soline zaton vrsar pelješac polari paklenica fažana šibenik pašman oddam savudrija oštro oddam prikolico medveja trogir novigrad

Trajekti Vreme Kamere Avtokampi.si kartica
Kamp Območje

Adria - Ankaran Adria - Ankaran  Primorska
Aminess Park Mareda Aminess Park Mareda  Istra
Aminess Sirena Aminess Sirena  Istra
Arena Indije Arena Indije  Istra
Arena Kažela Arena Kažela  Istra
Arena Medulin Arena Medulin  Istra
Arena Pomer Arena Pomer  Istra
Arena Runke Arena Runke  Istra
Arena Stoja Arena Stoja  Istra
Arena Stupice Arena Stupice  Istra
Arena Tašalera Arena Tašalera  Istra
Baldarin Baldarin  Kvarner
Bijar Bijar  Kvarner
Bijela Uvala Bijela Uvala  Istra
Bled Bled  Gorenjska
Brioni Brioni  Istra
Bunculuka Bunculuka  Kvarner
CampingIN Finida CampingIN Finida  Istra
CampingIN Kanegra CampingIN Kanegra  Istra
CampingIN Park Umag CampingIN Park Umag  Istra
CampingIN Pineta CampingIN Pineta  Istra
CampingIN Stella Maris CampingIN Stella Maris  Istra
Čikat Čikat  Kvarner
Dole Dole  Srednja Dalmacija
Galeb Galeb  Srednja Dalmacija
Istra Istra  Istra
Ježevac Ježevac  Kvarner
Koren Koren  Goriška in Posočje
Kovačine Kovačine  Kvarner
Kozarica Kozarica  Severna Dalmacija
Kranjski kamp Kranjski kamp  Istra
Krk Krk  Kvarner
Lanterna Lanterna  Istra
Lavanda Lavanda  Južna Dalmacija
Liza Liza  Goriška in Posočje
Lucija Lucija  Primorska
Marina Marina  Istra
Medveja Medveja  Kvarner
Nadiža Nadiža  Goriška in Posočje
Njivice Njivice  Kvarner
Orsera Orsera  Istra
Park Soline Park Soline  Severna Dalmacija
Planik Planik  Severna Dalmacija
Polari Polari  Istra
Polidor Polidor  Istra
Porat Porat  Severna Dalmacija
Puntica - Funtana Puntica - Funtana  Istra
Puntica - Ražanac Puntica - Ražanac  Severna Dalmacija
Rožac Rožac  Srednja Dalmacija
Selce Selce  Kvarner
Slatina Slatina  Kvarner
Solaris Solaris  Istra
Solitudo Solitudo  Južna Dalmacija
Stobreč Stobreč  Srednja Dalmacija
Straško Straško  Severna Dalmacija
Šimuni Šimuni  Severna Dalmacija
Škrila Škrila  Kvarner
Šobec Šobec  Gorenjska
Terme 3000 Terme 3000  Pomurje
Terme Ptuj Terme Ptuj  Štajerska in Koroška
Terme Vivat - camper stop Terme Vivat - camper stop  Pomurje
Tunarica Tunarica  Istra
Ulika - Poreč Ulika - Poreč  Istra
Val Saline Val Saline  Istra
Valalta Valalta  Istra
Veli Jože Veli Jože  Istra
Vira Vira  Srednja Dalmacija
Viter Viter  Srednja Dalmacija
Zablaće Zablaće  Kvarner
Zelena Laguna Zelena Laguna  Istra
prijava na e-novice
E-mail:
'