English siteRegistracija   I   Prijava FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ YoutubeYoutube InstagramInstagram
Avtokampi.si

¤ Domov » Novice » Slovenija » Zimska-oprema-avtodomov-in-prikolic-v-Sloveniji-in-po-Evropi

vse Slovenija Hrvaška BiH Črna gora Srbija

Zimska oprema avtodomov in prikolic v Sloveniji in po Evropi

11.11.2018
Število ocen: 1 (5,0) 
Visoke temperature sredi novembra so povzročile, da smo kar malce pozabili na 15. november, ko bo zimska oprema - avtokampi.sipotrebno vozila opremiti z zimsko opremo. Vendar lahko že kmalu pričakujemo nižje temperature in v višjih legah tudi prvi sneg. Preverili smo kakšno zimsko opremo potrebujejo avtodomi v bližnjih državah. Vse več lastnikov avtodomov svoja vozila uporablja tudi pozimi za obisk smučišč, do katerih pa brez ustrezne zimske opreme ne bo šlo.

Ob pregledu zimske opreme v tujini smo opazili, da ni razlik med zimsko opremo osebnih vozil in avtodomov. V to kategorijo pa sodijo le avtodomi, katerih največja dovoljena masa (NDM) ne presega 3,5t. Težji avtodomi sodijo že v kategorijo predpisov, ki zadevajo tovorna vozila in avtobuse.

Letošnja novost pri uporabi zimske opreme je v Nemčiji, kjer so sprejeli strožji ukrep glede termina "zimske pnevmatike". Do sedaj je bilo zadosti, da imajo take pnevmatike oznako M+S, po novem pa morajo imeti tudi oznako snežinke, vendar pa so določili tudi prehodno obdobje. Več v informacijah o Nemčiji.

Ali počitniške prikolice potrebujejo zimske pnevmatike?
zimska oprema avtodomov in prikolic - avtokampi.si
Številni nas sprašujejo, kako je z zimsko opremo počitniških prikolic. Zakon o zimski opremi v Sloveniji govorijo o opremi motornih vozi in tudi priklopnikov, v večini ostalih držav pa zakon omenja le motorna vozila.

V Sloveniji je tako v zimskem času dovoljeno vleči počitniško prikolico opremljeno z zimskimi ali letnimi pnevmatikami z minimalnim profilom vsaj 3 mm. Podobno je tudi v ostalih državah, saj nikjer posebej ne omenjajo, da letne pnevmatike niso dovoljene. Tudi v Nemčiji ni težav, ker zakon o zimski opremi tam omenja le motorna vozila.

Vendar pa kljub temu vsem, ki se bodo s prikolico odpravili na smučanje ali zimsko kampiranje svetujemo, da prikolico "preobujejo" v zimske pnevmatike, saj bo vožnja tako precej bolj varna.

Nakup kakovostnih zimskih pnevmatik
Vsi se strinjamo, da je oditi na pot z avtodomom po zasneženi cesti brez kakovostnih zimskih gum zelo nevarno. Seveda poznamo tiste "prave" zimske pnevmatike in tudi "celoletne". Zakon v večini držav pravi, da pod sprejemljive pnevmatike, ki sodijo v zimsko opremo, sodijo pnevmatike z oznako M+S ali M&S, še bolje pa je, če imajo pnevmatike oznako snežinke. Razlike nastajajo pri zakonsko določeni minimalni globini profila pnevmatik, ki je v zimskem času ponekod 4 mm, drugod 3 mm, v Nemčiji pa samo 1,6 mm.

Za vse, ki se z vozilom odpravite na cesto vsak dan, ne glede na vreme, ob tem pa greste večkrat tudi na smučanje, svetujemo uporabo pnevmatik z zimskim profilom, dodatno pa še snežne verige v priboru. Za avtodome je še posebej pomembno, da so pnevmatike ojačane in imajo višjo nosilnost. Če je za osebno vozilo običajen index nosilnosti 88 ali 91, pa naj bo za avtodom z največjo dovoljeno maso do 3,5t vsaj 104, kar pomeni, da ima vsaka pnevmatika 900 kg nosilnosti.

Nakup snežnih verigsnežne verige - Veriga Lesce - avtokampi.si
Če pa boste z avtodomov šli na smučanje, pa svetujemo tudi dodaten nakup kakovostnih snežnih verig, ki jih boste uporabili v primeru, ko gorska cesta ne bo očiščena (to se zgodi predvsem v času sneženja) oz. bo poledenela.

Mi imamo zelo dobre izkušnje s snežnimi verigami podjetja Veriga Lesce. Na voljo imajo več vrst snežnih verig, za avtodome pa priporočamo, da kupite verige z debelino členov vsaj 13mm, še najbolje pa debelino 16mm, saj si nihče ne želi, da bi se mu v snegu veriga sredi prelaza strgala. Obvezno je potrebno tudi paziti na max. hitrost, ki je v primeru vožnje s snežnimi verigami le 50 km/h.

Celotno ponudbo snežnih verig Veriga Lesce si lahko ogledate na www.veriga-lesce.com. Za obiskovalce naše spletne strani smo se dogovorili za dodaten 10% popust na njihove spletne cene. Za koriščenje popusta je verige najbolje naročiti po mailu na prodaja@veriga-lesce.com ali pa pokličite tel. 04 537 0900 in povejte, da ste za akcijo izvedeli na Avtokampi.si

Zimska oprema avtodomov

Slovenija  - zimska oprema vozil
V Sloveniji je ne glede na vozne razmere zimska oprema obvezna v času od 15. novembra do 15. marca in tudi pred oz po tem datumu, če se pojavijo zimske vozne razmere. Za vsa osebna vozila in tudi avtodome do največje dovoljen mase 3,5t zimska oprema pomeni 4 zimske pnevmatike z minimalnim profilom 3 mm ali 4 letne pnevmatike z min. profilom 3mm in ustrezne snežne verige v dodatni opremi vozila.

Za vozila z NDM več kot 3,5t pod zimsko opremo sodijo ali  zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali pa 4 letne pnevmatike in snežne verige. Dodatno je potrebno imeti še lopato. Zimska oprema ni obvezna le na primorskem območju od Kozine naprej proti morju. Tam so dovolj že samo letne pnevmatike z min. profilom 3 mm.

Voznik, ki nima ustrezne zimske opreme, je lahko kaznovan s 40 eur, če pa se zaradi neuporabe zimske opreme zgodi prometna nesreča, pa je kazen lahko tudi 500 eur in dodatne kazenske točke. V takem primeru ima lahko lastnik vozila tudi težave pri zavarovalnici z uveljavitvijo škode, saj vozilo ni bilo ustrezno opremljeno.

Avstrija - zimska oprema
Avstrija ima zimsko opremo za vozila do NDM 3,5t določeno glede na zimske vozne razmere. Tako morajo biti v terminu od 1. novembra do 15. aprila, vendar le, ko je na cestah sneg in poledica, vozila opremljena s 4 zimskimi pnevmatikami ali 4 letnimi pnevmatikami + snežne verige. Minimalna globina profila pnevmatik je 4 mm. Za vozila z NDM višjo od 3,5t pa je v terminu 1.11. - 15.4. zimska oprema obvezna ne glede na cestne razmere. Obvezna je uporaba zimskih pnevmatik z min. profilom 5mm vsaj na pogonskih kolesih, dodatno pa je obvezno imeti tudi snežne verige.

Kazen za vožnjo brez ustrezne zimske opreme je 60 eur, lahko pa se poviša vse do 5.000 eur, če voznik s takim vozilom povzroči prometno nesrečo ali zastoj.

Bosna in Hercegovina - zimska oprema
V BiH je zimska oprema ne glede na vozne razmere za vsa vozila obvezna od 15.11. do 15.4. Za vozila do NDM 3,5t in največ 8 sedežev je potrebno imeti ali 3 zimske pnevmatike ali 4 letne in ustrezne snežne verige. Vozila NDM nad 3,5t pa imajo lahko tudi zimske pnevmatike samo na pogonskih kolesih. Za ta vozila so snežne verige obvezne, dodatno pa tudi lopata in vreča peska.
Kazen za neustrezno zimsko opremo v BiH je 40 KM, v primeru povzročitve zastoja ali nesreče pa od 50 do 200 KM (od 25 do 100 eur).

Češka - zimska oprema
Češka zahteva zimsko opremo v terminu 1.11. - 31.3., vendar le v primeru, ko je temperatura zraka nižja od 4 stopinje Celzija oz. so vozne razmere zimske. Za vozila do NDM 3,5t je obvezna uporaba zimskih pnevmatik z min. profilom 4mm, za vozila NDM nad 3,5t pa so obvezne zimske pnevmatike z min. profilom 6mm.

Kazen za neuporabo zimske opreme je 2.000 kron (približno 75 eur).

Črna gora - zimska oprema
Črna gora zahteva uporabo zimske opreme v terminu od 15.11. do 31.3. in to ne glede na vremenske razmere.  To velja na številnih cestah po notranjosti države. Na ostalih cestah (predvsem ob morju) je zimska oprema obvezna le v primeru sneženja. V Črni gori se kot zimska oprema upoštevajo zimske gume z min. profilom 4 mm, dodatno pa morajo biti v opremi še snežne verige. Vozila NDM nad 3,5t morajo imeti še lopato in vrečo peska.

Kazen za neustrezno uporabo zimske opreme v Črni gori je od 50 do 150 eur.

Francija - zimska oprema
Zimska oprema tudi v Franciji ni datumsko določeno. Ta je obvezna le v primeru zimskih voznih razmer, ko morajo biti vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami ali snežnimi verigami. Na cestah, ki vodijo preko gorskih prelazov, so pogosto obvezne tudi snežne verige, ki jih morajo v tem primeru imeti tudi vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami.

Kazen za neustrezno opremljeno vozilo z zimsko opremo znaša v Franciji 135 eur.

Hrvaška - zimska oprema
Hrvaška ima zimsko opremo datumsko določeno, in sicer od 15.11. do 15.4. Ne glede na vremenske razmere je zimska oprema obvezna na vseh pomembnejših avtocestah in regionalnih cestah po notranjosti države npr. avtocesta Zagreb - Slavonski Brod, Zagreb - Zadar, Zagreb - Reka, Zagreb - Macelj... Izjema so cesta v Istri, Kvarnerju in Dalmaciji, kjer pa je zimska oprema obvezna v primeru sneženja. Za vozila do NDM 3,5t se za zimsko opremo upoštevajo zimske pnevmatike na vseh kolesih ali 4 letne pnevmatike in snežne verige. Minimalni profil pnevmatik je 4 mm. Vozila NDM nad 3,5t so lahko opremljena z zimskimi pnevmatikami le na pogonskih kolesih.

Kazen za neuporabo zimske opreme na Hrvaškem je 700 kun (približno 95 eur).

Italija - zimska oprema
Italija je med najbolj priljubljenimi zimskimi destinacijami avtodomarjev. Številni se odpravijo na smučanje, drugi pa tudi po zanimivih mestih npr. Benetke, Padova, Firence, Milano, Rim. Nekateri celo skočijo kar na Sicilijo in preživijo zimske mesece na toplem.

V Italiji nimajo enotnega zakona o zimski opremi, ampak se vsaka regija odloči za svoja pravila. Večina regij je uporabo zimske opreme datumsko omejila, pod zimsko opremo pa sodijo 4 zimske pnevmatike ali 4 letne in ustrezne snežne verige. Tako je v regiji Furlanija - Julijska krajina, ki je nam najbližje, zimska oprema obvezna v terminu od 15.11. do 15.4., na avtocesti Benetke - Milano od 1.11. do 31.3., na širšem območju Bologne, Firenc in Rima pa od 1.11. do 15.4. V Dolomitih je na avtocesti čez Brenner in v Bolzanu zimska oprema obvezna od 15.11. do 15.4., na ostalih cestah pa le v primeru sneženja, vendar zaradi številnih prelazov priporočajo, da imajo vozila stalno v opremi tudi snežne verige. Na cestah v dolini Aoste (predor Mont Blanc) je zimska oprema obvezna vse od 15.10. do 15.4.

Kazen za neuporabo zimske opreme v Italiji je od 84 do 338 eur.

Madžarska - zimska oprema

Madžarska nima posebnega zakona glede zimske opreme. V primeru močnejšega sneženja od voznikov zahtevajo uporabo snežnih verig.

Nemčija - zimska oprema

Nemčija nima datumsko določene obvezne uporabe zimske opreme. Zakon predvideva zimsko opremo le v primeru sneženja ali poledice, ko morajo biti vozila do NDM 3,5t opremljena s štirim zimskimi pnevmatikami (min. profil 1,6mmm . priporočljiv 4mm). Kombinacija letnik pnevmatik in snežnih verig v tem primeru ni dovoljenja. Od leta 2018 velja, da se koz zimska oprema štejejo le pnevmatike, ki imajo oznako snežinke (3 vrhovi gora s snežinko). Ta predpis velja za vse pnevmatike narejene po 1.1. 2018, za vse ostale pa velja prehodno obdobje do leta 2024, ko so lahko označene le s simbolom M+S. Snežne verige so obvezne le v primeru gorskih cest, ko to določa prometni znak. Za vozila z NDM nad 3,5t je v Nemčiji obvezna zimska oprema le uporaba zimskih pnevmatik na pogonskih kolesih.

Kazen za neuporabo zimske opreme v zimskih voznih razmerah na nemških cestah je 60 eur oz v primeru povzročitve zastojev ali nesreče pa minimalno 80 eur.

Slovaška - zimska oprema
Na Slovaškem morajo biti vozila NDM do 3,5t v primeru sneženja opremljena z zimskimi pnevmatikami z min. profilom 3mm ali letnimi pnevmatikami in snežnimi verigami v priboru. Za vozila NDM nad 3,5t pa je v času med 15. novembrom in 31. marcem obvezna uporaba zimskih pnevmatik na vseh kolesih.

Za osebna vozila so v primeru zimskih voznih razmer obvezne zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih. Dovoljena je tudi uporaba letnih pnevmatik + snežne verige v dodatni opremi. Za vozila nad 3,5 t je med 15.11. in 31.3., neodvisno od razmer na cestah, obvezna uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih.

Srbija - zimska oprema
V Srbiji morajo biti vozila zimsko opremljena od 1. novembra do 1 aprila. V primeru snega ali poledice morajo biti vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami. Vozila z NDM nad 3,5t je obvezna tudi lopata.

Kazen za vožnjo brez ustrezne zimske opreme je 3.000 dinarjev (približno 25 eur).

Švica - zimska oprema
Švica zanimivo nima strogo predpisane zimske opreme. Ta je samo priporočljiva v primeru sneženja in poledice. V hribovitih območjih so pogosto ob sneženju obvezne tudi snežne verige, kar je tudi označeno s prometnim znakom. V primeru, da vozilo zaradi neustrezne opreme povzroči zastoj ali prometno nesrečo, lahko policisti vozniku izrečejo kazen. Minimalna kazen je 100 frankov (približno 94 eur).
     PRIJAVA NA E-NOVICE               E-mail:      
Komentarji
Ostale novice
Tagi

camping kolpa krk murter soča straško valkanela rovinj pineta njivice cres čikat split hvar pag selce pakoštane umag primošten šimuni medulin dubrovnik kozarica rab biograd mareda makarska kovačine pelješac zadar solaris sirena pula poreč lanterna zaton vrsar paklenica fažana soline bale pašman polari oddam šibenik ulcinj savudrija oddam prikolico novigrad medveja trogir

Trajekti Vreme Kamere Avtokampi.si kartica
Kamp Območje

Adria Adria  Primorska
Amarin Amarin  Istra
Aminess Maravea Resort Aminess Maravea Resort  Istra
Aminess Sirena Aminess Sirena  Istra
Arena Indije Arena Indije  Istra
Arena Kažela Arena Kažela  Istra
Arena Medulin Arena Medulin  Istra
Arena One 99 Arena One 99  Istra
Arena Runke Arena Runke  Istra
Arena Stoja Arena Stoja  Istra
Arena Stupice Arena Stupice  Istra
Arena Tašalera Arena Tašalera  Istra
Baldarin Baldarin  Kvarner
Baška Baška  Kvarner
Belvedere Belvedere  Srednja Dalmacija
Bijar Bijar  Kvarner
Bijela Uvala Bijela Uvala  Istra
Bled Bled  Gorenjska
Brioni Brioni  Istra
Bunculuka Bunculuka  Kvarner
Čikat Čikat  Kvarner
Finida Finida  Istra
Galeb Galeb  Srednja Dalmacija
Glavotok Glavotok  Kvarner
Istra Istra  Istra
Ježevac Ježevac  Kvarner
Kanegra Kanegra  Istra
Koren Koren  Goriška in Posočje
Kovačine Kovačine  Kvarner
Koversada Koversada  Istra
Kozarica Kozarica  Severna Dalmacija
Kranjski kamp Kranjski kamp  Istra
Krk Krk  Kvarner
Lanterna Lanterna  Istra
Lavanda Lavanda  Južna Dalmacija
Liza Liza  Goriška in Posočje
Lucija Lucija  Primorska
Marina Marina  Istra
Mon Perin Mon Perin  Istra
Nadiža Nadiža  Goriška in Posočje
Njivice Njivice  Kvarner
Omišalj Omišalj  Kvarner
Orsera Orsera  Istra
Padova Padova  Kvarner
Park Soline Park Soline  Severna Dalmacija
Park Umag Park Umag  Istra
Plitvice Holiday Resort Plitvice Holiday Resort  Notranjost Hrvaške
Polari Polari  Istra
Polidor Polidor  Istra
Porat Porat  Severna Dalmacija
Porto Sole Porto Sole  Istra
Puntica - Funtana Puntica - Funtana  Istra
Puntica - Ražanac Puntica - Ražanac  Severna Dalmacija
Rožac Rožac  Srednja Dalmacija
San Marino San Marino  Kvarner
Savudrija Savudrija  Istra
Selce Selce  Kvarner
Slatina Slatina  Kvarner
Solaris Solaris  Istra
Solitudo Solitudo  Južna Dalmacija
Stella Maris Stella Maris  Istra
Stobreč Stobreč  Srednja Dalmacija
Straško Straško  Severna Dalmacija
Šimuni Šimuni  Severna Dalmacija
Škrila Škrila  Kvarner
Šobec Šobec  Gorenjska
Terme 3000 Terme 3000  Pomurje
Terme Ptuj Terme Ptuj  Štajerska in Koroška
Tunarica Tunarica  Istra
Ulika - Poreč Ulika - Poreč  Istra
Val Saline Val Saline  Istra
Valalta Valalta  Istra
Valkanela Valkanela  Istra
Veli Jože Veli Jože  Istra
Veštar Veštar  Istra
Vira Vira  Srednja Dalmacija
Viter Viter  Srednja Dalmacija
Zelena Laguna Zelena Laguna  Istra
prijava na e-novice
E-mail:
'