Elektronske vinjete v Sloveniji že od decembra 2021

Datum objave
Kategorija
Statistika
5557 ogledov

Letos bomo še morali kupiti klasično vinjeto za vožnjo po slovenskih avtocestah, že od decembra 2021 (vinjete za leto 2022) pa ne bomo več lepili vinjet, saj jih bodo nadomestile elektronske vinjete.

Tisti, ki ste se v zadnjih letih vozili po Madžarskem, Romuniji ali Bolgariji elektronsko vinjeto že poznate. Dve leti nazaj so jih uvedli tudi v Avstriji, vendar so vzporedno pustili v prodaji tudi klasične vinjete, od 1. januarja pa bodo elektronske vinjete v veljavi tudi na Češkem.

E-vinjeto boste lahko kupili kar na spletu ali v mobilni aplikaciji, bo pa potrebno posredovati točno registrsko številko vozila, ki se bo zapisala na potrdilo, ki bo nadomestilo klasično vinjeto.

Slovenske vinjete za 2021 še v klasični obliki

Vinjete za leto 2021 bodo v Sloveniji pričeli prodajati 1. decembra. Nalepke bodo v modrozelene barve in jo bo potrebo še zadnjič nalepiti na vetrobransko steklo. Stara letna vinjeta za leto 2020 pa velja 14 mesecev, tako da se lahko z njo vozite po avtocestah vse do konca januarja.

Cene vinjet bodo ostale enake, tako da letna vinjeta za osebno vozilo (razred 2A) stane 110 €, letna vinjeta za motor ( razred 1) stane 55 €, letna vinjeta za kombije, ki imajo nad prvo osjo višino 130 cm ali več (razred 2B), pa 220 €.

Lastnike avtodomov opozarjamo, da kupijo cenejšo vinjeto za razred 2A. Vsi avtodomi do največje dovoljene mase 3,5t sodijo med izjeme glede višine nad prvo osjo in sodijo v isti razred kot osebna vozila.

Slovenske e-vinjete prvič v letu 2022

1. decembra naslednje leto bomo v Sloveniji lahko kupili le še elektronsko vinjeto, saj na DARS-u ne predvidevajo vzporedne prodaje klasičnih vinjet.

Glavna novost bo, da bodo vozniki ob nakupu vinjete dobili le še potrdilo in ne več nalepke. Nakup bo možen preko spleta na strani www.dars.si, mobilne aplikacije, na bencinskih servisih ali tehničnih pregledih, kupec pa bo moral v sistem obvezno vnesti tudi registrsko številko vozila. Vsaka vinjeta bo vezana na registrsko številko, DARS pa bo poskrbel za elektronski nadzor vinjet na vozilih preko kamer, ki so že postavljena nad avtocestami za potrebe elektronskega cestninjenja tovornih vozil.

Elektronska letna vinjeta ne bo več veljala 14 mesecev (1.12. predhodnega leta do 31.1. naslednjega leta) kot do sedaj, ampak bo veljala 1 leto od dneva nakupa oz. od dneva, ki ga bo določil kupec. To pomeni, da bomo lahko vinjeto kupili sredi leta npr. 15.7. in ta bo potem veljala točno do 15.7. naslednje leto. Podobno bo veljala tudi mesečna vinjeta do istega dne naslednji mesec oz. polletna vinjeta za motoriste do istega dne 6 mesecev kasneje. Pričakujemo kar nekaj težav pri "obnovitvi" vinjete, saj so vozniki sedaj navajeni, da vinjete kupijo decembra ali januarja.

Cena vinjet naj bi ostala enaka, saj bo DARS z uvedbo elektronskih vinjet imel manj stroškov s tiskanjem in distribucijo vinjet, vendar pa bo nekaj dodatnih stroškov z uvedbo celotnega sistema.

Do povračila sorazmernega dela letne vinjete ali polletne za motoriste bo upravičen lastnik odjavljenega vozila iz prometa (vrnjene registrske tablice). Ob prodaji vozila, ko registrske tablice ostanejo na vozilu, pa lastnik ne bo upravičen do povračila neporabljenega dela vinjete, saj se bo ta prenesel na novega lastnika.

Nazor elektronskih vinjet bo potekal s pomočjo kamer nad avtocestami, nadzorniki DARS pa bodo v nadzornih centrih preverjali, za katero vozilo je bila vinjeta plačana in za katero ne. Glede obdelovanja osebnih podatkov pa zakon predvideva, da se podatki brišejo takoj po ugotovitvi, da je bila za posamezno vozilo plačana vinjeta oz. najkasneje v 20 dneh od njihove pridobitve.

Za vožnjo brez elektronske vinjete je predvidena kazen od 300 do 800 €, če pa bo voznik neupravičeno prenesel registrsko tablico, na katero je vezana vinjeta, na drugo vozilo, je predvidena kazen 500 €.

Elektronske vinjete v naši bližini

Madžarska je kot prva že leta 2008 uvedla elektronske vinjete, ki ji rečejo E-Matrica. Madžarsko vinjeto lahko kupite tudi na nekaterih bencinskih servisi po Sloveniji, ki so blizu madžarske meje. Ob nakupu dobite samo potrdilo, ki pa ga morate hraniti še leto dni po uporabi, saj imajo toliko časa za kaznovanje.

Za osebna vozila s počitniško prikolico je cena vinjete enaka kot za osebni avto, za avtodome do 3,5t pa je vinjeta še enkrat dražja npr. 10 dnevna vinjeta za avto stane 3.500 forintov (9,70 €), za avtodom pa 7.000 forintov (19,40 €). Za avtodom z dodano lahko prikolico je potrebno doplačati še 3.500 forintov. Nakup madžarske elektronske vinjete - www.ematrica.nemzetiutdij.hu >>

Avstrija je elektronske vinjete uvedla leta 2018, vendar pa so še vedno pustili možnost nakupa klasične vinjete. Vinjeta je potrebna na vseh avtocestah, izjema je avtocestni odsek od predora Karavanke do prvega izvoza St. Jakob im Rosental (Šentjakob v Rožu), saj se ta odsek plačuje s predornino (spodnja slika). Se pa na avstrijskih avtocestah dodatno plačujejo določeni predori npr.  Katschberg - Tauern, Arlberg, Gleinalm - Bosruck.

Cena avstrijske vinjete je za vozila s počitniško prikolico in avtodome enaka kot za osebna vozila - letna avstrijska vinjeta za leto 2021 stane 92,50 €, dvomesečna 27,80 €, 10 dnevna pa 9,50 €.  Pri nakupu avstrijske elektronske vinjete preko spleta pa velja opozorilo, da ta ne velja takoj, ampak šele 18. dan po nakupu. Če potujete prej, potem je najbolje kupiti klasično vinjeto npr. na bencinskem servisu v Sloveniji ali na mejnem prehodu. Nakup avstrijske e-vinjete >> www.shop.asfinag.at

avstrijska

Češka bo elektronske vinjete za osebna vozila uvedla 1. januarja 2021, nakup pa bo možen že v decembru. Tudi pri njih bo vinjeta vezana na registrsko številko vozila, letna vinjeta pa bo tako kot pri nas veljala eno leto od dneva nakupa.

Električna in hibridna vozila, katerih izpust CO2 je nižji od 50 g/km, bodo oproščena plačila vinjete, vozila na zemeljski plin ali biometan pa bodo imela 50 % popust. Motorna kolesa se lahko po čeških avtocestah vozijo brez nakupa vinjete.

Za vozila s prikolicami in avtodome velja enaka cena vinjete kot za osebna vozila - 10 dnevna češka vinjeta 310 CZK (12 €),  mesečna 440 CZK (17 €) in letna 1.500 CZK (57 €). Češko elektronsko vinjeto bo možno kupiti na bencinskih črpalkah, v poštah ali preko spletne strani www.edalnice.cz >>

Bolgarija ima elektronske vinjete od leta 2019 in tudi pri njih letna vinjeta velja 365 dni od nakupa. Poznajo tudi 3 mesečno, mesečno, tedensko in vikend vinjeto, ki velja od petka od 12. ure do nedelje do polnoči. Vinjeta je potrebna za vsa vozila do 3,5t (osebna vozila, avtodomi), v primeru, da nekdo s takim vozilom vleče prikolico in preseže 3,5 t, pa je potreben nakup dodatne vinjete. Motoristi sodijo med izjeme in ne potrebujejo vinjete.

Cene bolgarskih vinjet so od 10 BGN za vikend do 97 BGN za letno vinjeto (od 5 do 50 €). Vinjeto lahko kupiti na avtomatih na meji ali pa preko spleta na www.bgtoll.bg >>

Romunija ima za vse vrste vozil elektronske vinjete, izjema so samo motoristi, ki za vožnjo po avtocestah vinjete ne potrebujejo. Za osebna vozila ( z ali brez prikolice) in avtodome je najkrajša tedenska vinjeta, sledi mesečna, trimesečna in letna. Za tovorna vozila nad 3,5 t obstaja tudi dnevna vinjeta.

Cene romunskih vinjet so: 3 € za tedensko, 7 € za mesečno, 13 € za trimesečno in 28 € za letno. Nakup je mogoč na avtomatih na meji ali preko spleta na www.roviniete.ro >>

češka vinjeta

Datum objave
Kategorija
Statistika
5557 ogledov