Elektronske vinjete v Sloveniji že od 1. decembra 2021

Datum objave
Kategorija
Statistika
40508 ogledov

Slovenija bo decembra za vožnjo po avtocestah podobno kot Avstrija, Madžarska, Češka, Romunija in Bolgarija uvedla elektronske vinjete, ki bodo vezane na registrsko številko vozila in jih ne bo potrebno lepiti na vetrobranska stekla. V elektronski obliki bodo v decembru in januarju samo letna vinjeta za vozila in polletna vinjeta za motoriste, tedenske in mesečne vinjete pa bodo v elektronski obliki od februarja naprej.

​Slovenske elektronske vinjete 2022

Elektronske vinjete so v zadnjih letih uvedle že skorajda vse države, ki imajo takšen cestninski sistem. Slovenija se je odločila, da bo v prehodnem obdobju do februarja 2022 uvedla podoben sistem kot ga ima zadnji dve leti tudi Avstrija - kombinacijo elektronskih letnih vinjet in klasičnih vinjet v obliki nalepke za krajša časovna obdobja npr. teden ali mesec dni.

S 1. februarjem 2022 pa se bodo vinjete v obliki nalepke poslovile, saj bo tudi za tedensko ali mesečno uporabo avtocest možno kupiti samo elektronsko
vinjeto.

Na DARS-u pripravljajo tudi nov avtomatski elektronski sistem nadzora uporabe vinjet, ko bodo s pomočjo posebnih kamer nad avtocestami lahko ugotovili kršitelje in jih tudi sankcionirali.

E-vinjeto bomo lahko kupili kar na spletni strani DARS-a, ki je posebej narejena za nakup elektronske vinjete - evinjeta.dars.si in tudi na fizičnih prodajnih mestih npr. AMZS in bencinski servisi, ob nakupu vinjete pa bo nujno potrebno posredovati točno registrsko številko vozila, ki se bo zapisala na potrdilu, ki bo nadomestilo klasično vinjeto.

Uporabniki letnih vinjet z nakupom ne potrebujejo hiteti, saj obstoječa letna vinjeta 2021 v obliki nalepke ostane veljavna do vključno 31. januarja 2022.

Cene vinjet enake, spreminja se veljavnost letne vinjete

Slovenske vinjete so oblika plačila cestnine za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone (tudi če je takemu vozilu dodana prikolica), za leto 2022 pa bodo v prodaji

Poleg elektronske oblike pa je največja novost, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od datuma nakupa oz. izbranega datuma (max. 30 dni od nakupa). Če boste elektronsko vinjeto kupili ob koncu veljavnosti stare letne vinjete npr. 30. januarja 2022, vam bo ta veljala vse do vključno 30. januarja 2023.

Novost je tudi, da boste ob prodaji vozila upravičeni do povračila sorazmernega dela letne vinjete le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Ob nakupu elektronske vinjete bo potrebno v sistem vnesti točno registrsko številko vozila, saj drugače avtomatski sistem nadzora vinjet ne bo prepoznal vozila, kar pomeni prekršek oz. vožnjo brez vinjete. Za vožnjo brez elektronske vinjete je predvidena kazen od 300 do 800 €, če pa bo voznik neupravičeno prenesel registrsko tablico, na katero je vezana vinjeta, na drugo vozilo, je predvidena kazen 500 €.

Cene elektronskih vinjet bodo ostale enake, tako bo letna vinjeta 2022 za osebno vozilo in avtodome (razred 2A) stala 110 €, letna vinjeta za motor ( razred 1) 55 €, letna vinjeta za kombije, ki imajo nad prvo osjo višino 130 cm ali več (razred 2B), pa 220 €.

Lastnike avtodomov opozarjamo, da morajo kupijti cenejšo vinjeto za razred 2A. Avtodomi do največje dovoljene mase 3,5t sodijo med izjeme glede višine nad prvo osjo in sodijo v siti razred kot osebna vozila.​

cene elektronske vinjete

Elektronske vinjete v naši bližini

Madžarska kot prva z elektronskimi vinjetami

Madžarska je kot prva že leta 2008 uvedla elektronske vinjete, ki ji rečejo E-Matrica. Madžarsko vinjeto lahko kupite tudi na nekaterih bencinskih servisi po Sloveniji, ki so blizu madžarske meje. Ob nakupu dobite samo potrdilo, ki pa ga morate hraniti še leto dni po uporabi, saj imajo toliko časa za kaznovanje.

Za osebna vozila s počitniško prikolico je cena vinjete enaka kot za osebni avto, za avtodome do 3,5t pa je vinjeta še enkrat dražja npr. 10 dnevna vinjeta za avto stane 3.640 forintov (10 €), za avtodom pa 7.270 forintov (20 €). Za avtodom z dodano lahko prikolico je potrebno doplačati še 3.640 forintov. Nakup madžarske elektronske vinjete - www.ematrica.nemzetiutdij.hu >>

Nove cene avstrijskih vinjet za leto 2022

Avstrija je elektronske vinjete uvedla leta 2018, vendar pa so še vedno pustili možnost nakupa klasične vinjete. Vinjeta je potrebna na vseh avtocestah, izjema je avtocestni odsek od predora Karavanke do prvega izvoza St. Jakob im Rosental (Šentjakob v Rožu), saj se ta odsek plačuje s predornino (spodnja slika). Se pa na avstrijskih avtocestah dodatno plačujejo določeni predori npr.  Katschberg - Tauern, Arlberg, Gleinalm - Bosruck.

Cena avstrijske vinjete je za vozila s počitniško prikolico in avtodome enaka kot za osebna vozila - letna avstrijska vinjeta za leto 2022 stane 93,80 €, dvomesečna 28,20 €, 10 dnevna pa 9,60 €.  Pri nakupu avstrijske elektronske vinjete preko spleta pa velja opozorilo, da ta ne velja takoj, ampak šele 18. dan po nakupu. Če potujete prej, potem je najbolje kupiti klasično vinjeto npr. na bencinskem servisu v Sloveniji ali na mejnem prehodu. Nakup avstrijske e-vinjete >> www.shop.asfinag.at

avstrijska

Češka elektronske vinjete uvedla lani

Češka je elektronske vinjete za osebna vozila uvedla 1. januarja 2021. Tudi pri njih je vinjeta vezana na registrsko številko vozila, letna vinjeta pa je tako kot pri nas veljala eno leto od dneva nakupa.

Električna in hibridna vozila, katerih izpust CO2 je nižji od 50 g/km, so oproščena plačila vinjete, vozila na zemeljski plin ali biometan pa imajo 50 % popust. Motorna kolesa se lahko po čeških avtocestah vozijo brez nakupa vinjete.

Za vozila s prikolicami in avtodome velja enaka cena vinjete kot za osebna vozila - 10 dnevna češka vinjeta 310 CZK (12 €),  mesečna 440 CZK (17 €) in letna 1.500 CZK (57 €). Češko elektronsko vinjeto je možno kupiti na bencinskih črpalkah, v poštah ali preko spletne strani www.edalnice.cz >>

Bolgarske vinjete

Bolgarija ima elektronske vinjete od leta 2019 in tudi pri njih letna vinjeta velja 365 dni od nakupa. Poznajo tudi 3 mesečno, mesečno, tedensko in vikend vinjeto, ki velja od petka od 12. ure do nedelje do polnoči.

Vinjeta je potrebna za vsa vozila do 3,5t (osebna vozila, avtodomi), v primeru, da nekdo s takim vozilom vleče prikolico in preseže 3,5 t, pa je potreben nakup dodatne vinjete. Motoristi sodijo med izjeme in ne potrebujejo vinjete.

Cene bolgarskih vinjet so od 7,80 € za vikend do 11,85 € za tedensko in 60,60 € za letno vinjeto. Vinjeto lahko kupite na avtomatih na meji ali pa preko spleta na bg-vignette.com >>

Romunija ima vinjete tudi za tovornjake

Romunija ima za vse vrste vozil elektronske vinjete, izjema so samo motoristi, ki za vožnjo po avtocestah vinjete ne potrebujejo. Za osebna vozila ( z ali brez prikolice) in avtodome je najkrajša tedenska vinjeta, sledi mesečna, trimesečna in letna. Za tovorna vozila nad 3,5 t obstaja tudi dnevna vinjeta.

Cene romunskih vinjet so: 3 € za tedensko, 7 € za mesečno, 13 € za trimesečno in 28 € za letno. Nakup je mogoč na avtomatih na meji ali preko spleta na www.roviniete.ro >>

češka vinjeta

Datum objave
Kategorija
Statistika
40508 ogledov