Elektronske vinjete v Sloveniji - kje nudijo dodaten popust

Datum objave
Kategorija
Statistika
88492 ogledov

Slovenija je v letu 2022 za vožnjo po avtocestah podobno kot Avstrija, Madžarska, Češka, Slovaška, Romunija in Bolgarija uvedla elektronske vinjete. Teh ni potrebno lepiti na vetrobransko steklo, saj so vezane na registrsko številko vozila. Preverili smo, na kaj morata paziti ob nakupu elektronske vinjete in kje vam nudijo dodaten popust.

​Slovenske elektronske vinjete 2022

Elektronske vinjete so v zadnjih letih uvedle že skorajda vse države, ki imajo takšen cestninski sistem. Slovenija se je odločila, da se bodo s 1. februarjem 2022 poslovile vinjete v obliki nalepke, ki jih bodo nadomestile elektronske vinjete. Po novem bo vinjeta vezana na registrsko številko vozila.

E-vinjeto lahko kupimo kar na spletni strani DARS-a, ki je posebej narejena za nakup elektronske vinjete - evinjeta.dars.si in tudi na fizičnih prodajnih mestih npr. AMZS in bencinski servisi.

Naj kaj paziti ob nakupu vinjete

Če boste elektronsko vinjeto kupili preko spleta ali na enem od prodajnih mest je najbolj pomembno, da boste pravilno vnesli registrsko številko vozila na katerega se nanaša vinjeta. Vnos registrske številke mora biti brez presledkov in brez posebnih znakov, kot je vezaj npr. LJRK403. Ob vnosu so dovoljeni znaki samo številke od  0 do 9 in črke od A do Z.

Vinjeto lahko kupite tudi vnaprej in ob nakupu določite začetek veljavnosti vinjete, ki je lahko 30 dni vnaprej od dneva nakupa. Po novem bo letna vinjeta veljala točno 12 mesecev in ne več 14 kot je bilo pri starih vinjetah npr. če boste letno e-vinjeto kupili 30.1. 2022, vam bo ta veljala do vključno 30.1. 2023 .

Če boste vozilo med letom prodali in bo še vedno imelo enake registrske tablice, potem ostane vinjeta novemu lastniku vozila. V primeru, da se vozilo odjavi iz prometa, pa je stari lastnik upravičen do povračila sorazmernega dela letne vinjete.

Na DARS-u pripravljajo nov avtomatski elektronski sistem nadzora uporabe vinjet, ko bodo s pomočjo posebnih kamer nad avtocestami lahko ugotovili kršitelje in jih tudi sankcionirali. Kazni za vožnjo brez ostajajo enake in so od 300 do 800 €.

Cene vinjet enake, spreminja se veljavnost letne vinjete​

Cene elektronskih vinjet bodo ostale enake kot v predhodnih letih, tako bo letna vinjeta 2022 za osebno vozilo in avtodome (razred 2A) stala 110 €, letna vinjeta za motor ( razred 1) 55 €, letna vinjeta za kombije, ki imajo nad prvo osjo višino 130 cm ali več (razred 2B), pa 220 €.

Lastnike avtodomov opozarjamo, da morajo kupiti cenejšo vinjeto za razred 2A. Avtodomi do največje dovoljene mase 3,5t sodijo med izjeme glede višine nad prvo osjo in sodijo v isti vinjetni razred kot osebna vozila.​

AMZS in Petrol nudita dodatne ugodnosti ob nakupu vinjete

AMZS svojim članom do 15.2. nudi 5 € popusta ob nakupu letne vinjete, ki vam jih bodo naložili na člansko kartico in dobroimetje lahko porabite
ob plačilu članarine ali servisne storitve. Imetniki Diners Club AMZS kartice pa dodatno prejmejo še 5 € takojšnjega popusta.

Nakup vinjete na Petrolu članom Petrol kluba do 15.2. prinaša brezplačno Kavo na poti in trojne Zlate točke, vsi kupci pa sodelujejo v nagradnem žrebanju, v kateri se lahko potegujete za letno zalogo goriva in druge praktične tedenske nagrade.


cene elektronske vinjete

Elektronske vinjete v naši bližini

Madžarska kot prva z elektronskimi vinjetami

Madžarska je kot prva že leta 2008 uvedla elektronske vinjete, ki ji rečejo E-Matrica. Madžarsko vinjeto lahko kupite tudi na nekaterih bencinskih servisi po Sloveniji, ki so blizu madžarske meje. Ob nakupu dobite samo potrdilo, ki pa ga morate hraniti še leto dni po uporabi, saj imajo toliko časa za kaznovanje.

Za osebna vozila s počitniško prikolico je cena vinjete enaka kot za osebni avto, za avtodome do 3,5t pa je vinjeta še enkrat dražja npr. 10 dnevna vinjeta za avto stane 3.640 forintov (10 €), za avtodom pa 7.270 forintov (20 €). Za avtodom z dodano lahko prikolico je potrebno doplačati še 3.640 forintov. Nakup madžarske elektronske vinjete - www.ematrica.nemzetiutdij.hu >>

Nove cene avstrijskih vinjet za leto 2022

Avstrija je elektronske vinjete uvedla leta 2018, vendar pa so še vedno pustili možnost nakupa klasične vinjete. Vinjeta je potrebna na vseh avtocestah, izjema je avtocestni odsek od predora Karavanke do prvega izvoza St. Jakob im Rosental (Šentjakob v Rožu), saj se ta odsek plačuje s predornino (spodnja slika). Se pa na avstrijskih avtocestah dodatno plačujejo določeni predori npr.  Katschberg - Tauern, Arlberg, Gleinalm - Bosruck.

Cena avstrijske vinjete je za vozila s počitniško prikolico in avtodome enaka kot za osebna vozila - letna avstrijska vinjeta za leto 2022 stane 93,80 €, dvomesečna 28,20 €, 10 dnevna pa 9,60 €.  Pri nakupu avstrijske elektronske vinjete preko spleta pa velja opozorilo, da ta ne velja takoj, ampak šele 18. dan po nakupu. Če potujete prej, potem je najbolje kupiti klasično vinjeto npr. na bencinskem servisu v Sloveniji ali na mejnem prehodu. Nakup avstrijske e-vinjete >> www.shop.asfinag.at

avstrijska

Češka elektronske vinjete uvedla lani

Češka je elektronske vinjete za osebna vozila uvedla 1. januarja 2021. Tudi pri njih je vinjeta vezana na registrsko številko vozila, letna vinjeta pa je tako kot pri nas veljala eno leto od dneva nakupa.

Električna in hibridna vozila, katerih izpust CO2 je nižji od 50 g/km, so oproščena plačila vinjete, vozila na zemeljski plin ali biometan pa imajo 50 % popust. Motorna kolesa se lahko po čeških avtocestah vozijo brez nakupa vinjete.

Za vozila s prikolicami in avtodome velja enaka cena vinjete kot za osebna vozila - 10 dnevna češka vinjeta 310 CZK (12 €),  mesečna 440 CZK (17 €) in letna 1.500 CZK (57 €). Češko elektronsko vinjeto je možno kupiti na bencinskih črpalkah, v poštah ali preko spletne strani www.edalnice.cz >>

Slovaška ima elektronske vinjete od 2016

Na Slovaškem imajo za vozila do 3,5 t urejen sistem elektronskih vinjet, za težja vozila pa se cestnina plačuje z elektronskim sistemom in uporabo OBU cestninske kartice.

Vinjeta je vezana na registrsko številko vozila, omogočajo pa nakup na spletu ali na posebnih avtomatih, ki so postavljeni na mejnih prehodih in bencinskih črpalkah.

Posebnost slovaškega vinjetnega sistema je, da letna vinjeta velja 13 mesecev, za motorje vinjete ni potrebno kupiti, je pa potrebno vinjeto kupiti tako tudi za prikolico npr. lahki priklopnik ali počitniško prikolico. Cena vinjet je za vozila in prikolice enaka in sicer za 10 dni je cena 10 €, 30 dnevna stane 14 €, za letno vinjeto pa boste plačali 50 €.

Bolgarske vinjete

Bolgarija ima elektronske vinjete od leta 2019 in tudi pri njih letna vinjeta velja 365 dni od nakupa. Poznajo tudi 3 mesečno, mesečno, tedensko in vikend vinjeto, ki velja od petka od 12. ure do nedelje do polnoči.

Vinjeta je potrebna za vsa vozila do 3,5t (osebna vozila, avtodomi), v primeru, da nekdo s takim vozilom vleče prikolico in preseže 3,5 t, pa je potreben nakup dodatne vinjete. Motoristi sodijo med izjeme in ne potrebujejo vinjete.

Cene bolgarskih vinjet so od 7,80 € za vikend do 11,85 € za tedensko in 60,60 € za letno vinjeto. Vinjeto lahko kupite na avtomatih na meji ali pa preko spleta na bg-vignette.com >>

Romunija ima vinjete tudi za tovornjake

Romunija ima za vse vrste vozil elektronske vinjete, izjema so samo motoristi, ki za vožnjo po avtocestah vinjete ne potrebujejo. Za osebna vozila ( z ali brez prikolice) in avtodome je najkrajša tedenska vinjeta, sledi mesečna, trimesečna in letna. Za tovorna vozila nad 3,5 t obstaja tudi dnevna vinjeta.

Cene romunskih vinjet so: 3 € za tedensko, 7 € za mesečno, 13 € za trimesečno in 28 € za letno. Nakup je mogoč na avtomatih na meji ali preko spleta na www.roviniete.ro >>

češka vinjeta

Datum objave
Kategorija
Statistika
88492 ogledov