Smučišča na avstrijskem Koroškem vabijo na bele strmine in zimsko kampiranje

Datum objave
Kategorija
Statistika
7626 ogledov

Smučišča na avstrijskem Koroškem so se odprla konec decembra, vendar zaradi razmer le za domače smučarje. Avstrija planira po 7. februarju ponovno odprtje države za turiste, ko naj bi odprli tudi hotele, apartmaje in kampe, seveda pa je vse odvisno od situacije in števila pozitivnih oseb na koronavirus.

Zaradi težav s koronaviriusom pa je zaenkrat tudi za Slovence omejen vstop v Avstrijo - predvidoma do 7. februarja so podaljšani strožji ukrepi za vstop v Avstrijo in obvezna 10 dnevna karantena, ki jo po 5 dneh lahko prekinete z negativnim testom.​ Turistične namestitve in restavracije pa naj bi z obratovanjem pričele šele konec februarja.

Vsi smučarji, stari od 14 let naprej, morajo imeti v Avstriji medicinsko masko z oznako FFP2, ki jo morajo nositi pred in na žičnicah ter na ostalih mestih, kjer ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje.

Predstavitev avstrijsko koroških smučišč

Smučišča na avstrijsko Koroškem so zaradi bližine in modernih žičniških naprav zelo priljubljena pri Slovencih. Snega je letos povsod dovolj in upamo, da bo počakal do konca januarja, ko bomo lahko tudi mi šli na smučanje.

Pripravili smo kratke opise smučišč in preverili, kje lahko parkirate avtodomom oz. so v bližini tudi pozimi odprti kampi.

Cene smučarskih kart so na avstrijsko koroških smučiščih višje kot v Sloveniji, vendar pa vseeno nekoliko nižje kot na smučiščih v Dolomitih.

Skipass Travel iz Kranjske Gore je tudi za letos pripravil spisek Skipass akcijskih smučarskih dni, ko lahko smučarske karte kupite ceneje. NOVO - nakup smučarskih kart preko spleta -  velika novost je, da pri Skipass letos omogočajo enostaven nakup smučarskih kart na njihovi spletni strani. Predhodno je potrebno naročiti njihovo člansko smučarsko kartico (cena 10 € na osebo), ki jo dobite po pošti, potem pa na kartico nalagate smučarske karte kupljene na spletu. Tako boste lahko karto kupili zjutraj na dan smučanja in ne bo več potrebno čakati v vrsti. Več >> www.skipasstravel.si

Zelo priljubljena je tudi sezonska smučarska karta Topskipass za smučišča na Koroškem in Vzhodno Tirolskem. Tako lahko z eno smučarsko karto uživate na kar 31 smučiščih. Več paketov npr. za družino - 2 odrasla + 2 otroka je redna cena sezonske karte 1.362 € oz. v predprodaji do začetka decembra pa je cena 1.294 €. Več na  spletni strani - Skipass >>

Smučišče Mokrine / Nassfeld –110 km prog na 610 - 2.200 m - otvoritev 24.12

Zagotovo najbolje urejene smučišče na avstrijskem Koroškem, ki razvaja smučarje z modernimi žičniškimi napravami, kjer izstopa gondola Millennium-Express, ki vas iz doline popelje na 1.919m visok vrh, do doline pa vas potem čaka 7,6 km dolga proga.

Smučišče Nassfeld je običajno odprto od začetka decembra do sredine aprila, nočno smuko omogočajo vsako soboto v januarju in februarju. Za slovenske smučarje je enostaven dostop po italijanski strani in čez prelaz Pramolo, ki je običajno prevozen čez celo leto.

Za otroke je tudi na smučišču veliko zabave, saj so urejena igrala, proge, kjer merijo hitrost, lahko pa po zelo ugodni ceni izkoristite hiter servis smuči kar na vrhu smučišča, Odlična gostinska ponudba avstrijske in italijanske kulinarike v kar 25 kočah na smučišču.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni za odrasle 51 € (dodatni popusti v nizki sezoni, ker je januarja 2021 del smučišča zaprt je cena karte 43 €), seniorje 46 €, otroci do 6. leta gratis, otroci 6 – 14 plačajo 26 € in 39 € mladina 15 – 18 let. Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma na smučišču je načeloma dovoljeno na glavnem parkirišču pri gondoli, na parkiriščih na prelazu pa ni dovoljeno.

Zimski kamp - v bližini (10km) je urejen kamp Schluga, ki gostom ob urejenih parcelah nudi tudi najem mobilnih hišic in apartmajev. Lepo urejen wellness center z notranjim ter zunanjim ogrevanim bazenom, savne, masaže. Od kampa do smučišča večkrat dnevno vozi brezplačen smučarski avtobus.

Več o smučišču Mokrine / Nassfeld - www.nassfeld.at

Smučišče Bad Kleinkirchheim – 103 km smučarskih prog na višini 1.100 - 2.055 m - otvoritev 24.12.

Bad Kleinkirchheim je dobro znano moderno urejeno smučišče, ki je sicer odprto od začetka decembra do konca marca. Snega je dovolj, sicer pa imajo 900 snežnih topov, ki so garancija za sneg čez celo sezono.

Gre za družinam prijazno smučišče s številnimi igrali, odlično šolo smučanja in progami primernimi tudi za začetnike. Tako imajo kar 18 km lahkih prog, 77 km pa je srednje težkih.

Najboljši smučarji bodo izbrali progo Franz Klammer, po kateri se v smuku spustijo tudi najboljše smučarke na svetu. Štirikrat na leto omogočajo tudi »Early Morning Skiing« skupaj s smučarsko legendo, ko tistim, ki se hitro prijavijo, omogočajo smučanje ob sončnem vzhodu.

Pohvalijo lahko odlično gastronomsko ponudbo na smučišču s ponudbo lokalne hrane. Posebnost Bad Kleinkirchheima je možnost kopanja po končanem smučanju, saj imajo v kraju dvoje term – Römerbad in St. Kathrein, kar je še posebej dobrodošlo za družine z otroki, ki se radi kopajo v bazenih.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni 51 € (dodatni popusti v nizki sezoni) seniorji 46 €, otroci do 6. leta brezplačno, 26 € otroci 6 - 14, 39 € mladina 15 – 18. Akcija v marcu ( od drugega tedna naprej do konca sezone) - ob najemu namestitve v samem kraju je smučarska karta brezplačna, dodatno še 50% popust na vstop v terme.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma na parkirišču smučišča je možno samo v dnevnem času, ponoči pa je prepovedano.

Več informacij o smučišču Bad Kleikirchheim - www.badkleinkirchheim.at

Smučišče Turracher Höhe – 42 km prog na višini 1.400 - 2.205 m - otvoritev 24.12.

Priljubljeno smučišče zaradi zelo naravnih smučarskih prog in odličnih snežnih razmer. Sezono pričnejo že sredi novembra in traja vse do konca aprila.

Na voljo so smučarske proge, nekaj tudi daljših in tudi zelo širokih, primernih za vse tipe smučarjev, veliko je tudi možnosti smučanja po celem snegu. Na voljo je pet sedežnic in ena kombinirana sedežnica in gondola ter sedem vlečnic primernih tudi za začetnike.

Posebnost smučišča je, da leži na dveh hribih, tako da proge loči cesta in tudi jezero, ki čez zimo zamrzne in po njem vozi smučarski »taxi«.

Cene smučarskih kart: odrasli 49,50 €, seniroji 44,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 25 € otroci 6 – 14 in 39,50 € mladina 15 – 18 let. Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma je načeloma dovoljeno na parkirišču pri vlečnici Wildkopflift, je pa na samem začetku kraja (levo od glavne ceste) in v bližini smučišča urejen kamp Bergheim Schmidt (GPS 46.914484, 13.873047), ki je odprt tudi pozimi.

Več informacij o smučišču Turracher Höhe - www.turracherhoehe.at

Smučišče Goldeck – 25 km prog na višini 547 - 2.142 m - otvoritev 24.12.

Manjše smučišče ob robu kraja Spittal, kjer vas gondola iz doline v 12 minutah popelje na osrednji del smučišča. Lepo urejen del za začetnike z dvema vlečnicama in položnimi progami, za boljše smučarje pa dve hitri šest sedežnici, ki nudita več širokih prog.

Smučišče Goldeck je bilo v strokovnem ocenjevanju smučišč na avstrijskem Koroškem v začetku leta 2020 ocenjen z najvišjo možno oceno.

Smučišče Goldeck je odprto od sredine decembra do konca marca. Posebnost smučišča je 8,5 km dolga proga v dolino, ki je označena s črno barvo, vendar pa je odprta le ob ugodnih snežnih razmerah. Sicer pa zelo priljubljeno smučišče tudi pri turnih smučarjih, ki pridejo peš do prekrasne razgledne točke na vrhu hriba.

Po koncu smučanja pa vabijo terme Drautal Perle na uživanje v bazenih in savnah. Za otroke imajo tobogan in urejena igrala, na voljo tudi plavalni bazen.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni 43 €, seniorji 37 €, otroci do 6. leta brezplačno, 21,50 € otroci 6 – 14 in 33,50 € mladina 15 – 18 let. Dnevna smučarska karta vključuje tudi 2 uri kopanja v termah pod smučiščem. Nudijo dodatne popuste na spletni nakup in na družinske karte.

Lani se je dalo na Petrolu kupiti smučarske karte po ugodnejših cenah npr. že za 25 €. Če bo akcija tudi letos, vas bomo o tem obvestili naknadno.

Parkiranje avtodomov je načeloma dovoljeno na parkirišču od smučišča, vendar opozarjamo, da parkirišče pri gondoli vsak dan okoli 16.30 zaprejo z zapornico, tako da je potrebno priti ali zjutraj oz. do popoldneva, ker zvečer dostop na parkirišče ni možno.

Več informacij o smučišču Goldeck - www.sportberg-goldeck.com

Smučišče Osojščica /Gerlitzen – 45 km smučarskih prog na višini 1.010 - 1.911 m - otvoritev 24.12.

Dobro znano smučišče Osojščica /Gerlitzen je le nekaj kilometrov oddaljeno od predora Karavanke, zato je priljubljeno tudi za enodnevno smučanje. Odprto bo začetka decembra do sredine aprila, ko je smučarjem na voljo 17 žičniških naprav.

Odlično pripravljene in v primerjavi z ostalimi smučišči zelo široke in ne preveč strme proge nudijo veliko zabave za vse, ki si želijo pravih karving zavojev. Zanimivost smučišča je, da so proge razporejene okoli celotnega hriba in tak imajo urejeno svojo »Stella Ronda«. V osrednjem delu smučišča je lepo urejen otroški del z igrali in tudi gostinskimi lokali, tako da nihče ne bo lačen.

Samo nekaj kilometrov od smučišča so tudi KärntenTherme, ki smučarjem nudijo popust na popoldansko kopanje in uživanje v wellnessu.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni 49,50 € (popusti v nizki sezoni), seniorji 45 €, otroci do 6. leta brezplačno, 25 € otroci 6 -14, 37.50 € mladina 15 – 18 let.  Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma je na smučišču Gerlitzen možno na parkirišču pri sedežnici Klösterlebahn na severni strani smučišča (GPS: 46.730370, 13.914355).

Več informacij o smučišču Osojščica / Gerlitzen - www.gerlitzen.com

Smučišče Tromeja – 17 km prog na višini 680 - 1.600 m - otvoritev 24.12.

Manjše smučišče takoj za prelazom Podkoren oz. v bližini kraja Podklošter / Arnoldstein. Smučarjem je od sredine decembra do sredine marca (14.12. 2019 - 15.3. 2020) na voljo ena daljša tri sedežnica, ki iz doline pelje vse do vrha smučišča, in še šest krajših vlečnic.

Za ljubitelje turnega smučanja vsak četrtek organizirajo »turno noč«, ko so zvečer proge na Tromeji rezervirane za turne smučarje.

Cene smučarskih kart so nekoliko bolj ugodne in sicer 37.50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 20.5 € otroci 6 – 14 in 35 € mladina 15 – 18 let. Gostom s smučarsko karto nudijo popust v bližnjih termah Kärnten Therme – 20% na obisk po 17. uri.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Več informacij o smučišču Tromeja - www.3laendereck.at

Smučišče Katschberg – 70 km prog na višini 1.066 - 2.220 m - otvoritev 24.12.

Priljubljeno smučišče zaradi enostavnega in hitrega dostopa, saj do doline vodi avtocesta, potem pa sledi le nekaj kilometrov vzpona do prvih žičnic.

Smučišče Katschberg je odprto od začetka decembra do sredine aprila. V zadnjih letih so postavili tri gondole na severnem delu smučišča, tako da je sedaj precej hitreje možno priti iz doline do vrha hriba Aineck, potem pa se spustite po 6 km dolgi in zelo široki progi, ki so jo poimenovali kar avtocesta A1. Dodatno imajo še pet sedežnih in osem vlečnic.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni: odrasli 49 €, seniorji 46,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 24,50 € otroci 6 – 14 in 37 € mladina 15 – 18 let. Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma je na parkirišču smučišča uradno prepovedano med 20. - 7. uro. V dolini na koroški strani je kamp Ramsbacher, ki je le 5 km oddaljen od smučišča in je z njim povezan z brezplačnim avtobusom. Na salzburški strani je kamp St. Michael im Lungau, ki je od smučišča Katschberg oz. dela smučišča, ki se imenuje Aineck oddaljen malo manj kot 6 km.

Več informacij o smučišču Katschberg - www.katschi.at

Smučišče Heiligenblut / Grossglockner – 55km prog na višini 1.301 - 2.902m - otvoritev 25.12.

Prekrasno smučišče za vse, ki želijo smučati brez gneče in številnih turistov, saj je lepa vasica zadnja v dolini pod prelazom Grossglockner. Smučišče je odprto od začetka decembra do sredine aprila.

Lepo urejene proge in dve gondoli, ki hitro pripeljeta na vrh hriba Shareck. Lahko smučate dobesedno po cesti, ki sicer pelje na Grossglockner ali pa se z manjšim vlakcem odpeljete na drugi del smučišča, kjer vas štirisedežnica in vlečnica popeljeta na 2.902 metra nad morjem. Zvečer pa priporočamo sprehod skozi vasico, ki je še posebej lepa v adventnem času.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni 47 €, seniorji 37,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 23,50 € otroci 5 – 14 in 37,50 € mladina 15 – 18 let. Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodomov je možno na parkirišču, kjer je poleti cestninska postaja za gorsko cesto (GPS: 47.044232, 12.852845). Dostop je v snegu nekoliko težaven, zato je priporočljivo imeti s seboj snežne verige. V bližini je tudi kamp Nationalpark Grossglockner (1km od spodnje gondole), ki je odprt čez celo leto. Od kampa do smučišča vozi brezplačen smučarski avtobus.

Več informacij o smučišču Heiligenblut - Grossglockner - www.skisport.com

Smučišče ledenik Mölltal – 17 km smučarskih prog na višini 1.200 - 3.122m - otvoritev 24.12.

Edini ledenik na avstrijskem koroškem, ki nudi smučanje skorajda čez celo leto. Prvi rekreativni smučarji običajno ledenik Mölltal obiščejo že oktobra in novembra ali pa potem ob koncu sezone v aprilu in maju, ko je na 3.000 metrih nad morjem glavna smučarska sezona.

Posebnost smučišča je podzemni vlak, ki iz doline v samo osmih minutah pripelje smučarje do prve gondole. Na smučišču je na voljo pet sedežnic in dve vlečnici, pogled z vrha smučišča pa je ob sončnem dnevu prekrasen. Obvezen je tudi postanek v lepo urejeni restavraciji na sredini smučišča.

Cene smučarskih kart 49 €, seniorji 42 €, otroci do 6. leta brezplačno, 26 € otroci 6 – 14 in 38 € mladina 15 – 18 let. Za nakup smučarske karte preko spleta nudijo dodatne popuste.

Parkiranje avtodoma na parkirišču smučišča ob spodnji postaji vlaka ni problematično.

Več informacij o smučišču Mölltal - www.moelltaler-gletscher.at

Smučišče Innerkrems – 20 km smučarskih prog na višini 1.550 - 2.200m - otvoritev predvidoma po 26.1.

Smučišče Innerkrems je dobro znano predvsem pri aktivnih tekmovalcih, ki na omenjenem smučišču pogosto trenirajo, saj visoka nadmorska višina nudi idealne snežne razmere. V sezoni 2019 / 2020 je bil odprt le desni del smučišča, kjer je na voljo dolga štirisedežnica Grünleitennock, od koder v dolino peljejo proge po levi in desni strani sedežnice. V spodnjem delu smučišča je na voljo še nekaj vlečnic in dodatno še otroška vlečnica. Levi del smučišča, kjer je tudi dvosedežnica Blutige Alm, pa naj bi bil letos zopet odprt.

Smučišče Innerkrems nudi veliko prog za ljubitelje prostega smučanja po celem snegu, priljubljen je tudi pro turnih smučarjih. V kraju imajo tudi urejeno sankako progo, ki je osvetljena.

Iz osrednje Slovenije je Innerkrems oddaljen slabi 2 uri vožnje (165 km) - avtocesto proti Salzburgu pa zapustite na izvozu Gmünd in potem sledi še 20 km vožnje po regionalni cesti, ki je tudi ob sneženu lepo prevozna.

Cene smučarskih kart -  odrasli 44 €, seniorji 39,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 22 € otroci 6 – 14 in 37,50 € mladina 15 – 18 let.

Lani je potekala akcijska prodaja smučarskih kart na Petrolu s cenami med tednom 25 in med vikendom 29 €. Upamo, da bo tudi letos kakšna podobna akcija.

Parkiranje avtodoma na parkirišču smučišča je dovoljeno parkiranje in prenočevanje ob nakupu smučarske karte. Oskrbe za avtodome žal ni.

Več informacij o smučišču Innerkrems - www.innerkrems.at

Datum objave
Kategorija
Statistika
7626 ogledov