Smučišča na avstrijskem Koroškem vabijo na bele strmine in zimsko kampiranje

Datum objave
Kategorija
Statistika
38810 ogledov

Pričenja se nova smučarska sezona, ki bo po dveh covidnih zimah potekala brez dodatnih zdravstvenih ukrepov. Na avstrijskem Koroškem je vse pripravljeno za odprtje smučišč, zaradi višjih cen energentov pa so letos nekoliko višje cene smučarskih kart. Objavljamo opise smučišč, cene smučanja in kje je možno parkirati avtodom.

Predstavitev smučišč na avstrijskem Koroškem

Smučišča na avstrijsko Koroškem so zaradi bližine in modernih žičniških naprav zelo priljubljena pri Slovencih. Snega bo tudi letos kot kaže dovolj, saj je konec novembra in v začetku decembra povsod snežilo, tako da se smučarska sezona pričenja že v prvi polovici decembra.

Pripravili smo kratke opise smučišč in preverili, kje lahko parkirate avtodomom oz. so v bližini tudi pozimi odprti kampi.

Cene smučarskih kart so na avstrijsko koroških smučiščih višje kot v Sloveniji, vendar pa vseeno nekoliko nižje kot na smučiščih v Dolomitih.

Skipass Travel iz Kranjske Gore je tudi za letos pripravil spisek Skipass akcijskih smučarskih dni, ko lahko smučarske karte kupite ceneje.

NOVO - nakup smučarskih kart preko spleta - velika novost je, da pri Skipass omogočajo enostaven nakup smučarskih kart na njihovi spletni strani. Predhodno je potrebno naročiti njihovo člansko smučarsko kartico (cena 10 € na osebo oz. v decembru 2022 nudijo 50% popust ), ki jo dobite po pošti, potem pa na kartico nalagate smučarske karte kupljene na spletu. Tako boste lahko karto kupili zjutraj na dan smučanja in ne bo več potrebno čakati v vrsti. Več >> www.skipasstravel.si

Zelo priljubljena je tudi sezonska smučarska karta Topskipass za smučišča na Koroškem in Vzhodno Tirolskem. Tako lahko z eno smučarsko karto uživate na kar 31 smučiščih. Več paketov npr. za družino - 2 odrasla + 2 otroka je redna cena sezonske karte 1.537 € oz. v predprodaji do začetka decembra pa je cena 1.461 €. Več na  spletni strani - Skipass >>

Smučišče Mokrine / Nassfeld –110 km prog na 610 - 2.200 m

Zagotovo najbolje urejene smučišče na avstrijskem Koroškem, ki razvaja smučarje z modernimi žičniškimi napravami, kjer izstopa gondola Millennium-Express, ki vas iz doline popelje na 1.919m visok vrh, do doline pa vas potem čaka 7,6 km dolga proga.

Smučišče Nassfeld je običajno odprto od začetka decembra do sredine aprila, nočno smuko omogočajo vsako soboto v januarju in februarju. Za slovenske smučarje je enostaven dostop po italijanski strani in čez prelaz Pramolo, ki je običajno prevozen čez celo leto.

Za otroke je tudi na smučišču veliko zabave, saj so urejena igrala, proge, kjer merijo hitrost, lahko pa po zelo ugodni ceni izkoristite hiter servis smuči kar na vrhu smučišča, Odlična gostinska ponudba avstrijske in italijanske kulinarike v kar 25 kočah na smučišču.

Cene smučarskih kart na smučišču Nassfeld v glavni sezoni za odrasle 56,50 €, otroci do 6. leta smučajo gratis, otroci 6 – 14 plačajo 28,50 € in 42,50 € mladina 15 – 18 let.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma na smučišču je načeloma dovoljeno na glavnem parkirišču pri gondoli, na parkiriščih na prelazu pa ni dovoljeno.

Zimski kamp - v bližini (10km) je urejen kamp EuroParcs Hermagor Nassfeld (bivši kamp Schluga), ki gostom ob urejenih parcelah nudi tudi najem mobilnih hišic in apartmajev. Lepo urejen wellness center z notranjim ter zunanjim ogrevanim bazenom, savne, masaže. Od kampa do smučišča večkrat dnevno vozi brezplačen smučarski avtobus.

Več o smučišču Mokrine / Nassfeld - www.nassfeld.at

Smučišče Bad Kleinkirchheim – 103 km smučarskih prog na višini 1.100 - 2.055 m

Bad Kleinkirchheim je dobro znano moderno urejeno smučišče, ki je sicer odprto od začetka decembra do konca marca. Snega je dovolj, sicer pa imajo 900 snežnih topov, ki so garancija za sneg čez celo sezono.

Gre za družinam prijazno smučišče s številnimi igrali, odlično šolo smučanja in progami primernimi tudi za začetnike. Tako imajo kar 18 km lahkih prog, 77 km pa je srednje težkih.

Najboljši smučarji bodo izbrali progo Franz Klammer, po kateri se v smuku spustijo tudi najboljše smučarke na svetu. Štirikrat na leto omogočajo tudi »Early Morning Skiing« skupaj s smučarsko legendo, ko tistim, ki se hitro prijavijo, omogočajo smučanje ob sončnem vzhodu.

Pohvalijo lahko odlično gastronomsko ponudbo na smučišču s ponudbo lokalne hrane. Posebnost Bad Kleinkirchheima je možnost kopanja po končanem smučanju, saj imajo v kraju dvoje term – Römerbad in St. Kathrein, kar je še posebej dobrodošlo za družine z otroki, ki se radi kopajo v bazenih.

Cene smučarskih kart na smučišču Bad Kleinkirchheim v glavni sezoni 56,50 € (dodatni popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, otroci 6 - 14 let plačajo 29 €.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma na parkirišču smučišča je možno samo v dnevnem času, ponoči pa je prepovedano.

Več informacij o smučišču Bad Kleikirchheim - www.badkleinkirchheim.at

Smučišče Turracher Höhe – 42 km prog na višini 1.400 - 2.205 m

Priljubljeno smučišče zaradi zelo naravnih smučarskih prog in odličnih snežnih razmer. Sezono pričnejo že konec novembra in traja vse do konca aprila.

Na voljo so smučarske proge, nekaj tudi daljših in tudi zelo širokih, primernih za vse tipe smučarjev, veliko je tudi možnosti smučanja po celem snegu. Na voljo je pet sedežnic in ena kombinirana sedežnica in gondola ter sedem vlečnic primernih tudi za začetnike.

Posebnost smučišča je, da leži na dveh hribih, tako da proge loči cesta in tudi jezero, ki čez zimo zamrzne in po njem vozi smučarski »taxi«.

Cene smučarskih kart na smučišču Turracher Höhe: odrasli 54,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, otroci 6 – 14 let pa plačajo 28 €.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma je načeloma dovoljeno na parkirišču pri vlečnici Wildkopflift, je pa na samem začetku kraja (levo od glavne ceste) in v bližini smučišča urejen kamp Bergheim Schmidt (GPS 46.91382, 13.87258), ki je odprt tudi pozimi.

Več informacij o smučišču Turracher Höhe - www.turracherhoehe.at

Smučišče Goldeck – 25 km prog na višini 547 - 2.142 m

Manjše smučišče ob robu kraja Spittal, kjer vas gondola iz doline v 12 minutah popelje na osrednji del smučišča. Lepo urejen del za začetnike z dvema vlečnicama in položnimi progami, za boljše smučarje pa dve hitri šest sedežnici, ki nudita več širokih prog.

Smučišče Goldeck je bilo v strokovnem ocenjevanju smučišč na avstrijskem Koroškem v začetku leta 2020 ocenjen z najvišjo možno oceno.

Smučišče Goldeck je odprto od sredine decembra do konca marca. Posebnost smučišča je 8,5 km dolga proga v dolino, ki je označena s črno barvo, vendar pa je odprta le ob ugodnih snežnih razmerah. Sicer pa zelo priljubljeno smučišče tudi pri turnih smučarjih, ki pridejo peš do prekrasne razgledne točke na vrhu hriba.

Po koncu smučanja pa vabijo terme Drautal Perle na uživanje v bazenih in savnah. Za otroke imajo tobogan in urejena igrala, na voljo tudi plavalni bazen.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni 47 €, otroci do 6. leta smučajo brezplačno, otroci 6 – 14 let plačajo 23,50 €  in za mladin0 15 – 18 let 36,50 €.

Parkiranje avtodomov je načeloma dovoljeno na parkirišču od smučišča, vendar opozarjamo, da parkirišče pri gondoli vsak dan okoli 16.30 zaprejo z zapornico, tako da je potrebno priti ali zjutraj oz. do popoldneva, ker zvečer dostop na parkirišče ni možno.

Več informacij o smučišču Goldeck - www.sportberg-goldeck.com

Smučišče Osojščica /Gerlitzen – 45 km smučarskih prog na višini 1.010 - 1.911 m

Dobro znano smučišče Osojščica /Gerlitzen je le nekaj kilometrov oddaljeno od predora Karavanke, zato je priljubljeno tudi za enodnevno smučanje. Odprto bo začetka decembra do sredine aprila, ko je smučarjem na voljo 17 žičniških naprav.

Odlično pripravljene in v primerjavi z ostalimi smučišči zelo široke in ne preveč strme proge nudijo veliko zabave za vse, ki si želijo pravih karving zavojev. Zanimivost smučišča je, da so proge razporejene okoli celotnega hriba in tak imajo urejeno svojo »Stella Ronda«. V osrednjem delu smučišča je lepo urejen otroški del z igrali in tudi gostinskimi lokali, tako da nihče ne bo lačen.

Samo nekaj kilometrov od smučišča so tudi Kärnten Therme, ki smučarjem nudijo popust na popoldansko kopanje in uživanje v wellnessu.

Cene smučarskih kart na smučišču Gerlitzen v glavni sezoni 56 € (popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta smučajo brezplačno, 28 € je karta za otroke 6 -14 let oz. v primeru družinskega smučanja je cena 25,50 €, za mladino 15 – 18 let pa je cena karte 42 €.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma je na smučišču Gerlitzen možno na parkirišču pri sedežnici Klösterlebahn na severni strani smučišča (GPS: 46.730370, 13.914355).

Več informacij o smučišču Osojščica / Gerlitzen - www.gerlitzen.com

Smučišče Tromeja / Dreiländereck  – 17 km prog na višini 680 - 1.600 m

Manjše smučišče takoj za prelazom Podkoren oz. v bližini kraja Podklošter / Arnoldstein. Smučarjem je od sredine decembra do sredine marca (14.12. 2019 - 15.3. 2020) na voljo ena daljša tri sedežnica, ki iz doline pelje vse do vrha smučišča, in še šest krajših vlečnic.

Za ljubitelje turnega smučanja vsak četrtek organizirajo »turno noč«, ko so zvečer proge na Tromeji rezervirane za turne smučarje.

Cene smučarskih kart na smučišču Tromeja so nekoliko bolj ugodne in sicer 43 € za odrasle osebe, otroci do 6. leta brezplačno, 23,50 € otroci 6 – 14 in 41 € mladina 15 – 18 let. Gostom s smučarsko karto nudijo popust v bližnjih termah Kärnten Therme – 20% na obisk po 17. uri.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Več informacij o smučišču Tromeja - www.3laendereck.at

Smučišče Katschberg – 70 km prog na višini 1.066 - 2.220 m

Priljubljeno smučišče zaradi enostavnega in hitrega dostopa, saj do doline vodi avtocesta, potem pa sledi le nekaj kilometrov vzpona do prvih žičnic.

Smučišče Katschberg je odprto od začetka decembra do sredine aprila. V zadnjih letih so postavili tri gondole na severnem delu smučišča, tako da je sedaj precej hitreje možno priti iz doline do vrha hriba Aineck, potem pa se spustite po 6 km dolgi in zelo široki progi, ki so jo poimenovali kar avtocesta A1. Dodatno imajo še pet sedežnih in osem vlečnic.

Cene smučarskih kart na smučišču Katschber v glavni sezoni: odrasli 54,50 €, seniorji 51,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 27 € otroci 6 – 14 in 40,50 € mladina 15 – 18 let.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodoma je na parkirišču smučišča uradno prepovedano med 20. - 7. uro. V dolini na koroški strani je kamp Ramsbacher, ki je le 5 km oddaljen od smučišča in je z njim povezan z brezplačnim avtobusom. Na salzburški strani je kamp St. Michael im Lungau, ki je od smučišča Katschberg oz. dela smučišča, ki se imenuje Aineck oddaljen malo manj kot 6 km.

Več informacij o smučišču Katschberg - www.katschi.at

Smučišče Heiligenblut / Grossglockner – 55km prog na višini 1.301 - 2.902m

Prekrasno smučišče za vse, ki želijo smučati brez gneče in številnih turistov, saj je lepa vasica zadnja v dolini pod prelazom Grossglockner. Smučišče je odprto od začetka decembra do sredine aprila.

Lepo urejene proge in dve gondoli, ki hitro pripeljeta na vrh hriba Shareck. Lahko smučate dobesedno po cesti, ki sicer pelje na Grossglockner ali pa se z manjšim vlakcem odpeljete na drugi del smučišča, kjer vas štirisedežnica in vlečnica popeljeta na 2.902 metra nad morjem. Zvečer pa priporočamo sprehod skozi vasico, ki je še posebej lepa v adventnem času.

Cene smučarskih kart na smučišču Heiligenblut v glavni sezoni 53 €, seniorji 37,50 €, otroci do 5. leta brezplačno, 26,50 € otroci 5 – 14 let in 37,50 € mladina 15 – 18 let.

Spisek akcij na smučarske karte pri Skipass Travel >>

Parkiranje avtodomov je možno na parkirišču, kjer je poleti cestninska postaja za gorsko cesto (GPS: 47.044232, 12.852845). Dostop je v snegu nekoliko težaven, zato je priporočljivo imeti s seboj snežne verige. V bližini je tudi kamp Nationalpark Grossglockner (1km od spodnje gondole), ki je odprt čez celo leto. Od kampa do smučišča vozi brezplačen smučarski avtobus.

Več informacij o smučišču Heiligenblut - Grossglockner - www.skisport.com

Smučišče ledenik Mölltal – 17 km smučarskih prog na višini 1.200 - 3.122m

Edini ledenik na avstrijskem koroškem, ki nudi smučanje skorajda čez celo leto. Prvi rekreativni smučarji običajno ledenik Mölltal obiščejo že oktobra in novembra ali pa potem ob koncu sezone v aprilu in maju, ko je na 3.000 metrih nad morjem glavna smučarska sezona.

Posebnost smučišča je podzemni vlak, ki iz doline v samo osmih minutah pripelje smučarje do prve gondole. Na smučišču je na voljo pet sedežnic in dve vlečnici, pogled z vrha smučišča pa je ob sončnem dnevu prekrasen. Obvezen je tudi postanek v lepo urejeni restavraciji na sredini smučišča.

Cene smučarskih kart na ledeniku Mölltal: odrasle osebe 59 €, otroci do 6. leta brezplačno, otroci 6 – 11 let je cena 30 €, mladina 15 – 18 let pa 48 €. Za nakup smučarske karte preko spleta nudijo dodatne popuste.

Parkiranje avtodoma na parkirišču smučišča ob spodnji postaji vlaka ni problematično.

Več informacij o smučišču Mölltal - www.moelltaler-gletscher.at

Datum objave
Kategorija
Statistika
38810 ogledov