Predstavitev smučišč Trbiž - Višarje, Sella Nevea, Zoncolan, Forni di Sopra, Piancavallo in Sappada

Datum objave
Kategorija
Statistika
11311 ogledov

Italijanska smučišča podjetja Promotur so pri slovenskih smučarjih zelo priljubljena. Gre za smučišča Trbiž – Višarje, Sella Nevea - Kanin, Zoncolan, Piancavallo, Forni di Sopra - Sauris in Sappada. Preverili smo ponudbo smučišč, cene smučarskih kart in možnost parkiranja avtodoma ter zimskega kampiranja.

Prednost smučišč Promotur je bližina, saj vsa ležijo blizu slovenske meje in tako so primerna tudi za enodnevno smučanje. To še posebej velja za smučišče Trbiž - Višarje, ki je priljubljeno pri družinah. Smučarji iz Primorske pa radi obiščejo smučišči Zoncolan in Piancavallo.

​Ob ponudbi smučarskih središč smo preverili tudi možnost parkiranja avtodomov v bližini smučišč. Na vseh smučiščih je dovoljeno parkiranje na vsaj enem od parkirišč. Na smučišču Piancavallo je urejen PZA z elektriko,  v bližini spodnje postaje gondole smučišča Zoncolan je prav tako urejen PZA, vendar brez elektrike, smučišče Sappada pa ima urejen PZA z elektriko, na začetku kraja pa je tudi kamp Alpin Park Sappada, ki omogoča zimsko kampiranje. Več o cenah postajališč in kampov je napisano pri opisih smučišč, spisek vseh camper stop lokacij v regiji Furlanija - Julijska krajina pa je objavljen tudi na na naslednji povezavi - www.turismofvg.it

Cene smučarskih kart na smučiščih Promotur

Cene dnevnih smučarskih kart so na vseh smučiščih Promotur enotne, in sicer stane dnevna karta v glavni sezoni 38,50 €. Ta cena velja v glavni sezoni, v terminih pred 21.12. in po 15.3. pa so cene nižje npr. za odraslo osebo 27,50 €.

V primeru nakupa smučarske karte v Skipass Travel v Kranjski Gori ali na Hrušici so cene nekoliko nižje - dnevna karta za odrasle stane 36,50 €, še ugodnejše pa so cene za otroke, mladino in seniorje (spodnja tabela).

Omogočajo tudi nakup večurnih kart (3, 4 ali 5 ur), ki so zelo priljubljene predvsem na smučišču Trbiž - Višarje. Če načrtujete večdnevno smučanje, se lahko odločite za nakup 15 ali 30 urne karte, večdnevne karte za osebe ali družino oz.  sezonske karte za vsa smučišča Promotur - Carta Neve. Vse cene dobite na www.skipasstravel.si

Posebni Skipass akcijski dnevi na smučišču Trbiž - Višarje:

26.1. - smučišče Trbiž / Višarje - Spar smučarski dan - Odrasli/Mladina 27€, otroci 17€

8.3. - smučišče Trbiž / Višarje - Skipass smučarski dan - Odrasli/Mladina 26€, otroci 16€

Kako do cenejših smučarskih kart >>

Smučišče Trbiž - Višarje – 25 km smučarskih prog na višini 760 - 1.760 m

Smučišče Trbiž - Višarje leži samo 20 minut vožnje od Kranjske Gore in smučarjem nudi 25 km smučarskih prog, od žičniških naprav pa gondolo, 8 sedežnic, 1 otroško vlečnico in 4 otroške trakove. Zaradi bližine in ugodnih cen smučarskih kart za otroke je zelo priljubljeno smučišče pri družinah.

Otroci so navdušeni nad spodnjim delom smučišča v Trbižu, kjer so na voljo položnejše smučarske proge in njim primerne žičnice ter smučarski trakovi. Smučarske proge na Višarjah in gornjem delu smučišča Trbiž (npr. proge Di Prampero, Priesnig, Florianca in Misconca) so namenjene nekoliko boljšim smučarjem. Gornji del smučišča je povezan, tako da lahko tudi iz Trbiža s smučmi pridete do vasice in cerkvice na Višarjah, le zadnjih 150 metrov se je potrebno sprehoditi. Iz Trbiža do gondole Višarje je urejena smučarska povezava tudi v dolini. Za ljubitelje smučarskega teka ob ugodnih snežnih razmerah v dolini uredijo tekaške proge.

Od januarja naprej je vsak torek in petek med 20. in 23. uro na voljo nočna smuka na spodnjem delu gondole Višarje - velja enotna cena smučarske karte 20 €.

Na delu smučišča v Trbižu je urejen otroški park s progo za sankanje in napihljivimi igrali, novost pa je tudi proga za sankanje z bobom po tračnicah. Pohvaliti moramo tudi žičničarje, ki ob vstopu otroka na sedežnico vedno zmanjšajo hitrost sedežnice. Na samem smučišču je tudi nekaj koč z možnostjo okrepčila, priporočamo pa obisk ene od koč na vrhu smučišča pri sami cerkvici npr. gostilna Pri Juretu (Al convento) je med najboljšimi.

Cene smučarskih kart v glavni sezoni 38.50 € (popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 9.50 € otroci 7 - 13 let, 29 € mladina 14 – 18 let, 34 € seniorji nad 64 let oz. 9.50 € nad 75 let. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Trbiž - Višarje je dovoljeno na parkirišču pri spodnji postaji gondole (GPS 46.506989, 13.535508), nekaj parkirnih mest pa je tudi pri sedežnici v samem Trbižu. Oskrbe za avtodome ni.

Več informacij o smučišču Trbiž - Višarje - www.promotur.org

Smučišče Kanin - Sella Nevea  – 30 km smučarskih prog na višini 1.140 - 2.300 m

Povezano smučišče Kanin - Sella Nevea smučarjem nudi 30 km prog, katerih vrh je na 2.300 metrih nadmorske višine. Več prog je na italijanski strani, je pa skupno lahkih prog 6 km, srednje težkih 22 in najbolj zahtevnih 2 km. Od žičniških naprav so 3 ​gondole, 4 sedežnice in 2 otroški vlečnici.

Na delu smučišča Sella Nevea se ob ugodnih snežnih razmerah da smučati vse do doline, vendar pa je ta stran smučišča do konca februarja senčna. Smučišče Kanin je ob ugodnih snežnih razmerah odprto od decembra in vse do prvega tedna v maju. Smučarske karte za Kanin pa ob doplačilu 9,50 € veljajo tudi na italijanski strani.

Cene smučarskih kart za obe smučišči v glavni sezoni 38,50 € (samo za žičnice na strani Kanin je karta 29 € - popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 9.50 € otroci 7 - 13 let, 29 € mladina 14 – 18 let, 34 € seniorji nad 64 let oz. 9.50 € nad 75 let. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Kanin - Sella Nevea - ob spodnji postaji gondole za Kanin je urejeno postajališče za avtodome Dvor - Bovec z možnostjo oskrbe (elektrika, voda, odtok), cena nočitve pa je 20 €. Parkiranje avtodoma je možno tudi pri gondoli Sella Nevea, vendar ni nobene oskrbe.

Več informacij o smučišču Kanin na - www.kanin.si in o smučišču Sella nevea na - www.promotur.org

Smučišče Zoncolan  – 22 km smučarskih prog na višini 900 - 1.970 m

Smučišče Zoncolan je zelo priporočljivo za družine in omogoča smučanje z nadmorske višine 1.970 m vse do doline. Osrednji del smučišča je urejen na višini 1.300 do 1.750 m. Iz osrednje Slovenije je najbližja pot po cesti mimo Kranjske Gore - Trbiž - Tolmezzo - Sutrio - Zoncolan (iz Ljubljane 190 km). Zadnjih 10 km poti je gorska cesta, ki je lepo urejena in vas pripelje na osrednji del smučišča na 1.300 m višine. Lahko parkirate tudi pri spodnji postaji gondole v kraju Ravascletto. Iz primorske smeri je najhitrejša pot mimo Trsta ali Gorice - Udine - Tolmezzo in potem naprej do Zoncolana (npr. iz Kopra 170 km).

Smučišče Zoncolan ima 1 gondolo, 4 štirisedežnice, 1 dvosedežnico, vlečnico in trak za otroke. Skupno je 22 km smučarskih prog in večina je zelo primernih tudi za otroke, le proga, ki pelje v dolino je nekoliko bolj zahtevna, saj je dolga kar 4,5 km.

Ob ugodnih snežnih razmerah na osrednjem delu smučišča uredijo tudi proge za smučarki tek. Na smučišču je kar nekaj koč z gostinsko ponudbo.

Cene smučarskih kart za smučišče Zoncolan v glavni sezoni 38,50 € (popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 9,50 € otroci stari 7 - 13 let, 29 € mladina 14 – 18 let, 34 € seniorji nad 64 let oz. 9,50 € nad 75 let. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Zoncolan -  avtodome je na Zoncolanu dovoljeno parkirati in v njih tudi prenočevati na urejenem parkirišču (GPS 46.513146,12.953973), kjer oskrba avtodoma ni možna. Lahko pa parkirate tudi na urejenem postajališču cca 300m od gondole v kraju Ravascletto (GPS 46.523292, 12.927519), kjer je možna oskrba z vodo in izpust odpadne vode, ni pa elektrike. Cena prenočevanja na spodnjem parkirišču stane 6 €.

Več informacij o smučišču Zoncolan na - www.promotur.org

Smučišče Forni di Sopra  – 12 km smučarskih prog na višini 900 - 2.075 m

Smučišče Forni di Sopra je nekoliko manjše smučišče, do katerega pridete z vožnjo po dolini iz kraja Tolmezzo, od koder je še 40 km vožnje. V sosednji dolini je še mini smučišče Sauris, ki pa ima le dve vlečnici.

Smučišče Forni di Sopra ima skupno 12 km smučarskih prog in je razdeljeno na dva dela – levi del, ki je ob robu vasice, je namenjen otrokom. Od žičniških naprav je na tem delu 1 trisedežnica, nekaj vlečnic in otroški trak za začetnike. Ob vznožju smučišča je urejen tudi otroški Fantasy Snow Park z napihljivimi igrali ter športni center z zunanjim drsališčem, notranjim bazenom s toboganom, savnami in plezalnim centrom.

Dober kilometer iz vasi je oddaljen drugi del smučišča (med obema vozi brezplačen smučarski avtobus) s tremi štirisedežnicami, ki vas popeljejo na 2.000 metrov. Smučarske proge na tem delu so rdeče obarvane in namenjene boljšim smučarjem. Pod smučiščem je lepo urejen center s progami za smučarski tek.

Cene smučarskih kart za smučišče Forni di Sopra v glavni sezoni 38,50 € (popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 9.50 € otroci 7 - 13 let, 29 € mladina 14 – 18 let, 34 € seniorji nad 64 let oz. 9.50 € nad 75 let. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Forni di Sopra -  avtodom je dovoljeno parkirati pod drugim delom smučišča (GPS 46.42613,12.56723). Pozimi ni možna oskrba z vodo. Uradno sicer piše, da je plačilo za prenočevanje 7€ oz. med novoletnimi prazniki 9 €, vendar ko smo bili mi tam, je bilo v zimskem času parkiranje brezplačno. Mogoče zato, ker ni bilo oskrbe. Parkiranje avtodomov na prvem delu smučišča pri otroških vlečnicah ni dovoljeno.

Več informacij o smučišču Forni di Sopra na - www.promotur.org

Smučišče Piancavallo  – 17 km smučarskih prog na višini 1.250 - 1.870 m

Smučišče Piancavallo leži nad krajem Pordenone in je od Nove Gorice oddaljeno 130 km. Skupno ima 17 km smučarskih prog na nadmorski višini med 1.250 in 1.860 metrov. Na voljo je šest sedežnic in nekaj otroških trakov, urejen je deskarski park, drsališče in 15 km tekaških prog.

Ob smučišču je otroški park Nevelandia s številnimi igrali in animacijo. Tu je tudi hotel in nekaj restavracij ter lokalov. Ker je smučišče relativno blizu morja (80km), je najbolje smučišče obiskati v januarju in februarju, ko so tudi najboljše snežne razmere.

Cene smučarskih kart za smučišče Piancavallo v glavni sezoni 38,50 € (popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 9,50 € otroci 7 - 13 let, 29 € mladina 14 – 18 let, 34 € seniorji nad 64 let oz. 9,50 € nad 75 let. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Piancavallo -  ob samem smučišču je urejeno tudi postajališče za 70 avtodomov (GPS 46.11172,12.51427). Cena parkiranja je 13 € na noč, ki vključuje tudi elektriko in vodo, na voljo tudi uporaba wc-jev.

Več informacij o smučišču Forni di Sopra na - www.promotur.org

Smučišče Sappada – 17 km smučarskih prog na višini 1.250 - 2.100 m

Smučišče Sappada je urejeno na severozahodni strani regije in je od Ljubljane oddaljeno 210 km, če uporabite pot mimo Kranjske Gore oz. 250 km čez Novo Gorico.

Gre za smučišče, ki je razdeljeno na tri manjše dele (Eiben, Sappada 2000 in Monte Siera), ki so med seboj povezani z brezplačnim avtobusom. Skupno je na voljo 22 km smučarskih prog, od tega je 9 km lahkih modrih prog, 10 km srednje težkih in 3 km črnih, ki so primerne za dobre smučarje. Od naprav imajo 5 sedežnic in 11 vlečnic, vendar gre za starejše naprave.

Pod smučiščem je urejen otroški park Nevelandia z napihljivimi igrali, sankališčem in drsališčem. Sappada je odlična lokacija tudi za vse ljubitelje smučarskega teka, saj po dolini lepo uredijo proge.

Cene smučarskih kart za smučišče Sappada v glavni sezoni 38,50 € (popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 9,50 € otroci 7 - 13 let, 29 € mladina 14 – 18 let, 34 € seniorji nad 64 let oz. 9,50 € nad 75 let. Na smučišču Sappada ne veljajo 15 in 30 urne smučarske karte. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Sappada -  v bližini smučišča (300m od žičnic) je urejen PZA za cca 30 avtodomov (GPS 46.562344, 12.679844) . Nudijo parkiranje in oskrbo avtodoma - cena 12 € na noč, doplačati pa je potrebno uporabo elektrike. V letu 2020 je novost, da krtico za elektriko kupite v restavracijah Baita Pista Nera (300m) ali Edelweiss (400m). Kavcija za kartico je 10 € + 5 € dobro imetja. Cena elektrike je cena 0,33 € na kWh). V bližini postajališča za avtodome je tudi otroški park Nevelandia, do sedežnic pa pelje tudi brezplačen ski bus.

Kampiranje - na začetku Sappade je urejen zimski kamp Alpin Park, kjer imajo urejene parcele, omogočajo pa tudi najem apartmajev, mobilnih hišic in sob. Gostom nudijo lokalno hrano, v kratkem pa bodo uredili tudi wellness s savnami. Do smučišča goste peljejo kar s svojim kombijem in tudi pridejo iskat, vozil pa brezplačen ski bus. Super lokacija za tek na smučeh, saj tik ob kampu potekajo tekaške proge. Cena v sezoni 10 € za osebo, 7-8 € za otroke in 13 - 17 € za avtodom in elektriko. V času srednje sezone do 20. 12., od 6.1. do 7.2. ter 1.3. do 15.3. nudijo kampiranje 2 oseb za 25 €, po 15.3. pa za 20€ - www.alpinpark.it

Več informacij o smučišču Sappada na - www.promotur.org

Datum objave
Kategorija
Statistika
11311 ogledov