Predstavitev smučišč Trbiž - Višarje, Sella Nevea, Zoncolan, Forni di Sopra, Piancavallo in Sappada

Datum objave
Kategorija
Statistika
17316 ogledov

Italijanska smučišča podjetja Promotur so pri slovenskih smučarjih zelo priljubljena. Gre za smučišča Trbiž – Višarje, Sella Nevea - Kanin, Zoncolan, Piancavallo, Forni di Sopra - Sauris in Sappada. Preverili smo ponudbo smučišč, cene smučarskih kart in možnost parkiranja avtodoma ter zimskega kampiranja.

Predstavitev smučišč Trbiž - Višarje, Kanin - Sella Nevea, Zoncolan, Forni di Sopra, Piancavallo, Sappada - Avtokampi.si

Prednost smučišč v regiji Furlanija - Julijska krajina je bližina, saj vsa ležijo blizu slovenske meje in tako so primerna tudi za enodnevno smučanje. To še posebej velja za smučišče Trbiž - Višarje, ki je priljubljeno pri družinah. Smučarji iz Primorske pa zelo radi obiščejo smučišči Zoncolan in Piancavallo.

Trenutno velja, da bo za smučanje v Italiji potrebno imeti PCT potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju, izjema so otroci mlajši od 12 let. Če se bodo ukrepi med sezono še kaj spremenili, pa vas bomo pravočasno obvestili. Več informacij o covid potrdilih za smučanje >>

​Obisk smučišča z avtodomom

Ob ponudbi smučarskih središč smo preverili tudi možnost parkiranja avtodomov v bližini smučišč. Na vseh smučiščih je dovoljeno parkiranje na vsaj enem od parkirišč. Na smučišču Piancavallo je urejen PZA z elektriko,  v bližini spodnje postaje gondole smučišča Zoncolan je prav tako urejen PZA, vendar brez elektrike, smučišče Sappada pa ima urejen PZA z elektriko, na začetku kraja pa je tudi kamp Alpin Park Sappada, ki omogoča zimsko kampiranje.

Več o cenah postajališč in kampov je napisano pri opisih smučišč.

Cene smučarskih kart na smučiščih

Cene dnevnih smučarskih kart so na večjih smučiščih enotne in sicer stane dnevna smučarska karta v glavni sezoni 39,50 €, v terminih nizke sezone (pred 17.12. in po 21.3.) pa so cene nižje npr. za odraslo osebo 28 €. Nižje cene so na manjšem smučišču Sauris npr. 23 € za odrasle in 6 € za otroke.

V primeru nakupa smučarske karte v Skipass Travel v Kranjski Gori ali na Hrušici so cene nekoliko nižje - dnevna karta za odrasle stane 36 €, še ugodnejše pa so cene za otroke, mladino in seniorje - omogočajo tudi nakup na spletni strani.

Omogočajo tudi nakup večurnih kart (3, 4 ali 5 ur), ki so zelo priljubljene predvsem na smučišču Trbiž - Višarje. Če načrtujete večdnevno smučanje, se lahko odločite za nakup 15 ali 30 urne karte, večdnevne karte za osebe ali družino oz.  sezonske smučarske karte z Carta Neve.

Posebni Skipass akcijski dnevi na smučišču Trbiž - Višarje:

19.12. - smučišče Sella Nevea - akcijska cena bo znana kasneje

16.1. - smučišče Trbiž / Višarje - akcijska cena bo znana kasneje

13.2. - smučišče Trbiž / Višarje - akcijska cena bo znana kasneje

Kako do cenejših smučarskih kart >>

Cene smučarskih kart ob nakupu v Skipass Travel:

Cene smučarskih kart Trbiž - Višarje, Kanin - Sella Nevea, Zoncolan, Forni di Sopra, Piancavallo, Sappada - Avtokampi.si

Smučišče Trbiž - Višarje – 25 km smučarskih prog na višini 760 - 1.760 m

Smučišče Trbiž - Višarje leži samo 20 minut vožnje od Kranjske Gore in smučarjem nudi 25 km smučarskih prog, od žičniških naprav pa gondolo, 8 sedežnic, 1 otroško vlečnico in 4 otroške trakove. Zaradi bližine in ugodnih cen smučarskih kart za otroke je zelo priljubljeno smučišče pri družinah.

Otroci so navdušeni nad spodnjim delom smučišča v Trbižu, kjer so na voljo položnejše smučarske proge in njim primerne žičnice ter smučarski trakovi. Smučarske proge na Višarjah in gornjem delu smučišča Trbiž (npr. proge Di Prampero, Priesnig, Florianca in Misconca) so namenjene nekoliko boljšim smučarjem. Gornji del smučišča je povezan, tako da lahko tudi iz Trbiža s smučmi pridete do vasice in cerkvice na Višarjah, le zadnjih 150 metrov se je potrebno sprehoditi. Iz Trbiža do gondole Višarje je urejena smučarska povezava tudi v dolini. Za ljubitelje smučarskega teka ob ugodnih snežnih razmerah v dolini uredijo tekaške proge.

Običajno je od januarja naprej vsak torek in petek med 20. in 23. uro na voljo nočna smuka na spodnjem delu gondole Višarje - velja nižja cena smučarske karte 20 €.

Na delu smučišča v Trbižu je urejen otroški park s progo za sankanje in napihljivimi igrali, novost pa je tudi proga za sankanje z bobom po tračnicah. Pohvaliti moramo tudi žičničarje, ki ob vstopu otroka na sedežnico vedno zmanjšajo hitrost sedežnice. Na samem smučišču je tudi nekaj koč z možnostjo okrepčila, priporočamo pa obisk ene od koč na vrhu smučišča pri sami cerkvici npr. gostilna Pri Juretu (Al convento) je med najboljšimi.

Redne cene smučarskih kart Trbiž - Višarje v glavni sezoni 39,50 € (popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 10 € otroci 7 - 13 let, 30 € mladina 14 – 18 let, 35 € seniorji nad 64 let oz. 10 € nad 75 let. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Trbiž - Višarje je dovoljeno na parkirišču pri spodnji postaji gondole (GPS 46.506989, 13.535508), nekaj parkirnih mest pa je tudi pri sedežnici v samem Trbižu. Oskrbe za avtodome ni.

Več informacij o smučišču Trbiž - Višarje - https://www.turismofvg.it

Smučišče Kanin - Sella Nevea  – 30 km smučarskih prog na višini 1.140 - 2.300 m

Zaradi epidemioloških razmer zaenkrat povezava med smučišči na slovenski in italijanski strani ni mogoča!

Povezano smučišče Kanin - Sella Nevea smučarjem nudi 30 km prog, katerih vrh je na 2.300 metrih nadmorske višine. Lahkih prog je skupno 6 km, srednje težkih 22 in najbolj zahtevnih 2 km. Od žičniških naprav so 3 ​gondole, 4 sedežnice in 2 otroški vlečnici.

Na delu smučišča Sella Nevea se ob ugodnih snežnih razmerah da smučati vse do doline, vendar pa je ta stran smučišča do konca februarja senčna. Smučišče Kanin je ob ugodnih snežnih razmerah odprto od decembra in vse do prvega tedna v maju. Smučarske karte za Kanin pa ob doplačilu veljajo tudi na italijanski strani.

Redne cene smučarskih kart Sella Nevea / Kanin v glavni sezoni 39,50 € (samo za žičnice na strani Kanin je karta 33 € - popusti v nizki sezoni), otroci do 6. leta brezplačno, 10 € otroci 7 - 13 let, 30 € mladina 14 – 18 let, 35 € seniorji nad 64 let oz. 10 € nad 75 let. Dodatni popusti pri nakupu kart pri Skipass Travel v Kranjski Gori.

Parkiranje avtodoma smučišče Kanin - Sella Nevea - ob spodnji postaji gondole za Kanin je urejeno postajališče za avtodome Dvor - Bovec z možnostjo oskrbe (elektrika, voda, odtok), cena nočitve pa je 20 €. Parkiranje avtodoma je možno tudi pri gondoli Sella Nevea, vendar ni nobene oskrbe.

Več informacij o smučišču Kanin na - www.kanin.si in o smučišču Sella nevea - www.turismofvg.it

Smučišče Zoncolan  – 22 km smučarskih prog na višini 900 - 1.970 m

Smučišče Zoncolan je zelo priporočljivo za družine in omogoča smučanje z nadmorske višine 1.970 m vse do doline. Osrednji del smučišča je urejen na višini 1.300 do 1.750 m. Iz osrednje Slovenije je najbližja pot po cesti mimo Kranjske Gore - Trbiž - Tolmezzo - Sutrio - Zoncolan (iz Ljubljane 190 km). Zadnjih 10 km poti je gorska cesta, ki je lepo urejena in vas pripelje na osrednji del smučišča na 1.300 m višine. Lahko parkirate tudi pri spodnji postaji gondole v kraju Ravascletto. Iz primorske smeri je najhitrejša pot mimo Trsta ali Gorice - Udine - Tolmezzo in potem naprej do Zoncolana (npr. iz Kopra 170 km).

Smučišče Zoncolan ima 1 gondolo, 4 štirisedežnice, 1 dvosedežnico, vlečnico in trak za otroke. Skupno je 22 km smučarskih prog in večina je zelo primernih tudi za otroke, le proga, ki pelje v dolino je nekoliko bolj zahtevna, saj je dolga kar 4,5 km.

Ob ugodnih snežnih razmerah na osrednjem delu smučišča uredijo tudi proge za smučarki tek. Na smučišču je kar nekaj koč z gostinsko ponudbo.

Redne cene smučarskih kart v glavni sezoni 39,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 10 € otroci 7 - 13 let, 30 € mladina 14 – 18 let, 35 € seniorji nad 64 let oz. 10 € nad 75 let.

Parkiranje avtodoma smučišče Zoncolan -  avtodome je na Zoncolanu dovoljeno parkirati in v njih tudi prenočevati na urejenem parkirišču (GPS 46.513146,12.953973), kjer oskrba avtodoma ni možna. Lahko pa parkirate tudi na urejenem postajališču cca 300m od gondole v kraju Ravascletto (GPS 46.523292, 12.927519), kjer je možna oskrba z vodo in izpust odpadne vode, ni pa elektrike. Cena prenočevanja na spodnjem parkirišču stane 6 €.

Več informacij o smučišču Zoncolan na - www.turismofvg.it

Smučišče Forni di Sopra  – 13 km smučarskih prog na višini 900 - 2.075 m

Smučišče Forni di Sopra je nekoliko manjše smučišče, do katerega pridete z vožnjo po dolini iz kraja Tolmezzo, od koder je še 40 km vožnje. V sosednji dolini je še mini smučišče Sauris, ki pa ima le dve vlečnici.

Smučišče Forni di Sopra ima skupno 13 km smučarskih prog in je razdeljeno na dva dela – levi del, ki je ob robu vasice, je namenjen otrokom. Od žičniških naprav je na tem delu 1 trisedežnica, nekaj vlečnic in otroški trak za začetnike. Ob vznožju smučišča je urejen tudi otroški Fantasy Snow Park z napihljivimi igrali ter športni center z zunanjim drsališčem, notranjim bazenom s toboganom, savnami in plezalnim centrom.

Dober kilometer iz vasi je oddaljen drugi del smučišča (med obema vozi brezplačen smučarski avtobus) s tremi štirisedežnicami, ki vas popeljejo na 2.000 metrov. Smučarske proge na tem delu so rdeče obarvane in namenjene boljšim smučarjem. Pod smučiščem je lepo urejen center s progami za smučarski tek.

Redne cene smučarskih kart v glavni sezoni 39,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 10 € otroci 7 - 13 let, 30 € mladina 14 – 18 let, 35 € seniorji nad 64 let oz. 10 € nad 75 let.

Parkiranje avtodoma smučišče Forni di Sopra -  avtodom je dovoljeno parkirati pod drugim delom smučišča (GPS 46.42613,12.56723). Pozimi ni možna oskrba z vodo. Uradno sicer piše, da je plačilo za prenočevanje 7€ oz. med novoletnimi prazniki 9 €, vendar ko smo bili mi tam, je bilo v zimskem času parkiranje brezplačno. Mogoče zato, ker ni bilo oskrbe. Parkiranje avtodomov na prvem delu smučišča pri otroških vlečnicah ni dovoljeno.

Več informacij o smučišču Forni di Sopra na - www.turismofvg.it

Smučišče Piancavallo  – 17 km smučarskih prog na višini 1.250 - 1.870 m

Smučišče Piancavallo leži nad krajem Pordenone in je od Nove Gorice oddaljeno 130 km. Skupno ima 17 km smučarskih prog na nadmorski višini med 1.250 in 1.860 metrov. Na voljo je šest sedežnic in nekaj otroških trakov, urejen je deskarski park, drsališče in 15 km tekaških prog.

Ob smučišču je otroški park Nevelandia s številnimi igrali in animacijo. Tu je tudi hotel in nekaj restavracij ter lokalov. Ker je smučišče relativno blizu morja (80km), je najbolje smučišče obiskati v januarju in februarju, ko so tudi najboljše snežne razmere.

Redne cene smučarskih kart Piancavallo v glavni sezoni 39,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 10 € otroci 7 - 13 let, 30 € mladina 14 – 18 let, 35 € seniorji nad 64 let oz. 10 € nad 75 let.

Parkiranje avtodoma smučišče Piancavalloob samem smučišču je urejeno tudi postajališče za 70 avtodomov (GPS 46.11172,12.51427). Cena parkiranja je 13 € na noč, ki vključuje tudi elektriko in vodo, na voljo tudi uporaba wc-jev.

Več informacij o smučišču Piancavallo - www.turismofvg.it

Smučišče Sappada – 15 km smučarskih prog na višini 1.250 - 2.100 m

Smučišče Sappada je urejeno na severozahodni strani regije in je od Ljubljane oddaljeno 210 km, če uporabite pot mimo Kranjske Gore oz. 250 km čez Novo Gorico.

Gre za smučišče, ki je razdeljeno na tri manjše dele (Eiben, Sappada 2000 in Monte Siera), ki so med seboj povezani z brezplačnim avtobusom. Skupno je na voljo 22 km smučarskih prog, od tega je 9 km lahkih modrih prog, 10 km srednje težkih in 3 km črnih, ki so primerne za dobre smučarje. Od naprav imajo 5 sedežnic in 11 vlečnic, vendar gre za starejše naprave.

Pod smučiščem je urejen otroški park Nevelandia z napihljivimi igrali, sankališčem in drsališčem. Sappada je odlična lokacija tudi za vse ljubitelje smučarskega teka, saj po dolini lepo uredijo proge.

Redne cene smučarskih kart Sappada v glavni sezoni 39,50 €, otroci do 6. leta brezplačno, 10 € otroci 7 - 13 let, 30 € mladina 14 – 18 let, 35 € seniorji nad 64 let oz. 10 € nad 75 let.

Parkiranje avtodoma smučišče Sappada -  v bližini smučišča (300m od žičnic) je urejen PZA za cca 30 avtodomov (GPS 46.562344, 12.679844) . Nudijo parkiranje in oskrbo avtodoma - cena 12 € na noč, doplačati pa je potrebno uporabo elektrike. Od leta 2020 je novost, da kartico za elektriko kupite v restavracijah Baita Pista Nera (300m) ali Edelweiss (400m). Kavcija za kartico je 10 € + 5 € dobro imetja. Cena elektrike je cena 0,33 € na kWh). V bližini postajališča za avtodome je tudi otroški park Nevelandia, do sedežnic pa pelje tudi brezplačen ski bus.

Kampiranje - na začetku Sappade je urejen zimski kamp Alpin Park, kjer imajo urejene parcele, omogočajo pa tudi najem apartmajev, mobilnih hišic in sob. Gostom nudijo lokalno hrano, v kratkem pa bodo uredili tudi wellness s savnami. Do smučišča goste peljejo kar s svojim kombijem in tudi pridejo iskat, vozi pa brezplačen ski bus. Super lokacija za tek na smučeh, saj tik ob kampu potekajo tekaške proge > - www.alpinpark.it

Več informacij o smučišču Sappada na - https://www.turismofvg.it

Datum objave
Kategorija
Statistika
17316 ogledov