Italija je ukinila karanteno za turiste iz EU, še vedno potreben negativen test

Datum objave
Kategorija
Statistika
5610 ogledov

Turisti lahko od sredine maja obiščejo Italijo ponovno brez karantene, vendar pa je še vedno potrebno imeti negativen covid-19 test. Potrdila o prebolelosti ali cepljenju niso dovolj. Je pa Slovenija kar nekaj italijanskih regij dala na zeleni seznam, kar pomeni, da za vrnitev domov ne potrebujete dodatnih potrdil, testov ali karantene.

V začetku maja so se po Italiji že odprli prvi kampi in hoteli, v omejenem obsegu delujejo tudi restavracije. Glede mask je ta v Italiji obvezna v notranjih prostorih in tudi zunaj, kjer ni dovolj medosebne razdalje, kar pa pomeni, da jo predvsem v mestih večina ljudi stalno nosi. Izjema velja za otroke mlajše od 6 let, pri rekreaciji in za osebe, ki maske ne morejo nositi iz zdravstvenih razlogov.

Slovenija je konec aprila ukinila kontrolne točke na meji z Italijo, tako da je prehod možen na vseh mejnih prehodih, še vedno pa se izvaja naključna kontrola. Na slovenskem zelenem seznamu so tudi turistično zanimive regije: Furlanija - Julijska krajina, Benečija, Toskana, Sardinija. Na rdečem seznamu pa bodo od 12.6. samo še regije Aosta, Basilicata in Kalabrija.

Tako lahko brez težav obiščete kampe ob Jadrnaskem morju npr. kamp Mare Pineta v Sesljan / Sistiani, kamp Punta Spin v Gradežu / Grado, kamp Sabbiadoro v Lignanu in kamp Cavallino pri Benetkah.

Vstop v Italijo samo z negativnim testom​

Za vse, ki v Italijo prihajajo s seznama C, kamor sodi tudi Slovenija, so s 16.5. ukinili prej obvezno petdnevno karanteno. Novi italijanski odlok določa, da morajo potniki, ki prihajajo iz Slovenije:

-    Izpolniti spletni obrazec za samoprijavo bivanja - European Digital Passenger Locator Form (dPLF)

-    Imeti negativni hitri antigenski ali PCR test star max. 48 ur od odvzema brisa (priporočljivo je imeti angleško potrdilo).

Otroci so glede testiranja izjema le do vključno starosti 2 let.

Potrdilo o cepljenju ali prebolelosti zaenkrat še ni dovolj za vstop v Italijo brez karantene; tudi potniki s temi potrdili potrebujejo imeti negativen hitri ali PCR test.

Če oseba v Italijo vstopa brez negativnega covid-19 testa, je obvezna 10 dnevna karantena na naslovu, ki se ga vpiše v obrazec dPLF, ob koncu karantene je obvezno testiranje. Za prehod med italijanskimi regijami ni potrebno imeti dodatnih potrdil, izjema je Sardinija, kjer morajo potniki izpolnit še eden spletni obrazec - sus.regione.sardegna.it . Za vstop na Sardinijijo je potrebno imeti prav tako hitri test z veljavnostjo max. 48h.

Izjeme glede opravljana testiranja so službena potovanja (potrebno potrdilo max. trajanje 120 ur), tovorni promet, zdravstveni razlogi ali drugi nujni razlogi ter tranzitno potovanje v drugo državo (max. 36 ur dolgo potovanje po Italiji), obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Spisek kampov v Italiji >>

Datum objave
Kategorija
Statistika
5610 ogledov