Vse o uporabi turističnih bonov v kampih

Datum objave
Kategorija
Statistika
43524 ogledov

NOVO - turistične bone lahko od sredine julija koristite v kampih, ki so bili odprti šele letos. To velja tudi za kampa River Camping Bled in kamp David v Vipavski dolini.

Osnovne informacije o turističnih bonih

Turistične bone so prejele vse osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020 - odrasla oseba v vrednosti 200 €, mladoletna oseba v vrednosti 50 €. Boni so le v elektronski obliki, porabljen znesek je viden v sistemu eDavki. Bone je možno porabiti do 31.12. (zadnja nočitev 30.12.).

Bone lahko uporabimo za plačilo nastanitve oz. nastanitve z zajtrkom, kar vključuje tudi kampiranje, najem apartmajev ali bivanje v planinskih kočah. Po novem pa lahko od 11.7. bone sprejemajo vsi nastanitveni obrati, tudi tisti, ki dejavnost opravljajo sezonsko in niso bili v register vpisani že marca. Ta sprememba zakona je pomembna, saj lahko sedaj turistične bone sprejemajo tudi v dveh letos odprtih kampih - River Camping Bled in kamp David.

Vendar pa ponudniki niso dolžni sprejemati bonov, zato pred rezervacijo oz. prihodom vedno preverite ali boste lahko plačali s turističnim bonom. V primeru, da boste rezervacijo opravili na spletnih portalih npr. Booking, Airbnb ... potem bone lahko unovčite le, če boste namestitev plačali direktno pri ponudniku.

Lastnik bona lahko s svojim bonom plača namestitev za sebe, za celotno družino ali prijatelje, s katerimi skupaj bivajo v namestitvi. Lahko pa se za eno bivanje uporabi več bonov, če pa je znesek bivanja še vedno višji, se razliko enostavno doplača. Ob vnovčitvi bona bo potrebno izpolniti tudi obrazec -  Potrditev unovčitve bona (priporočamo, da ga izpolnite že doma).

Pomembno je, da gostom z boni ponudniki nastanitev ne bodo smeli zaračunati višje cene kot v primeru plačila z gotovino ali plačilno kartico. Za preprečevanje zlorab se bodo v realnem času izvajale kontrole, ki jih bodo povezali s podatki iz knjige gostov pri policiji. Tržni inšpektorat bo izvajal dodatni naknadni nadzor. Kazni za ponudnike so od 1.200 do 40.000 €, za lastnika bona pa od 200 do 600 €.

Prenos bonov in deljivost zneska bona

Turistični bon se lahko prenese enkrat v celotni vrednosti med ožjimi sorodniki - stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki – zakonci, zunajzakonski partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa je mogoč tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Bon pa se ne prenaša med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.

Oseba, ki bo unovčila turistični bon sorodnika, bo morala imeti s seboj podpisano izjavo s strani upravičenca (lastnika bona) -  Izjava upravičenca o prenosu bona.

V primeru, da bo šel otrok na otroški tabor oz. da bo šel na počitnice npr. s stricem, ob tem pa bo izkoristil svoj turistični bon, je potrebno predhodno izpolniti  »Izjava zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi«

Vsa potrdila in kopije osebnih dokumentov vedno prinesete na recepcijo nastanitvenega objekta - nič ne pošiljate na FURS.

Turistični bon je deljiv in se lahko unovči tudi večkrat v manjših zneskih. Žal pa preneseni bon npr. z očeta na sina ni deljiv in ga bo sin moral v celoti ali deloma porabiti ob enkratnem bivanju. V primeru, da ne porabi celotnega zneska, le ta zapade.

Deljivost bonov je pozitivna ravno za kampe in planinske koče, kjer so zneski nočitev precej nižji kot v hotelih. To omogoča, da družina en vikend kampira v Posočju in porabi del turističnega bona enega od staršev, drugi del pa porabi naslednji vikend v kampu ob Kolpi.

Kako uporabiti turistične bone v kampih

V večini slovenskih kampov je možno s turističnimi boni plačati kampiranje. Izjema so nekateri, ki na presečni datum niso bili registrirani npr. nov River Camping Bled ali kamp David v Vipavski dolini, zato pred prihodom vedno preverite ali je možno plačilo z bonom.

Po pojasnilu FURS bon velja za plačilo osnovnih kamping storitev - oseba, parcela in elektrika. Vse dodatne storitve npr. turistična taksa, prijava, pes, dodatni avto/šotor se doplačajo.

V primeru najema mobilne hišice ali glamping hiške oz. šotora se lahko z bonom plača celoten najem namestitve in tudi zajtrk, če je vključen.

V primeru termalnih kampov so nam kampi odgovorili, da cena osebe že vključuje kopalno karto, tako da bo tudi to možno plačati z bonom.

Glede pavšalov smo s strani FURS-a najprej dobili pojasnilo, da se za plačilo pavšala turistični bon ne more uporabiti, 23. junija pa so spremenili odločitev in sedaj se tudi pavšal lahko plača z bonom, vendar kamp ob morebitnem nadzoru biti sposoben pojasniti vrednost storitev iz pavšala, ki so bile plačane z boni.

Glede uporabe popustov in paketnih cen na Avtokampi kamping kartico ni sprememb, tako da boste tudi ob plačilu s turističnim bonom dobili dodaten popust. V primeru termalnih kampov, kjer se ob akciji doplača kopanje, bo to tako veljajo tudi sedaj - 20 € za 2 osebi in parcelo z elektriko se plača z bonom, znesek dodatka za kopanje pa se doplača z gotovino ali kartico.

Trenutno smo dobili informacijo o uvedbi dodatnih pogojev glede uporabe turističnih bonov -  v kampu Bela krajina - Podzemelj omogočajo plačilo z bonom, če je znesek kampiranja (brez takse) vsaj 100 €, v kampu Belvedere Izola pa za min. 3 nočitev.

Najem avtodoma s turističnimi boni ni možen.

Lahko pa zato ostanete kakšen dan dlje na kampiranju in del denarja porabite tudi pri ponudnikih aktivnosti, lokalnih restavracijah, za vstopnice za oglede muzejev...

> kampi po Sloveniji

> najem mobilnih hišic v Sloveniji

> najem glamping hišic in šotorov

Že doma pripravite potrebne dokumente

Vse uporabnike turističnih bonov prosimo, da pred prihodom v kamp izpolnijo vse potrebne obrazce, da bo delo na recepciji potekalo hitreje. Potrebno je izpolniti Potrditev unovčitve bona oz. zgoraj omenjene obrazce v primeru prenosa bona ter kopijo osebnega dokumenta osebe, katerih bone boste koristili. Vse to mora namreč kamp hraniti ob končnem računu.

Več informacij o uporabi turističnih bonov dobite na posebni telefonski številki FURS - tel. št. 08 200 1005

Datum objave
Kategorija
Statistika
43524 ogledov