Uporaba turističnih bonov podaljšana do konca 2021

Datum objave
Kategorija
Statistika
60157 ogledov

Turistična sezona je letos trajala samo od junija do oktobra, zato se je slovenska vlada odločila, da podaljša uporabo turističnih bonov do konca leta 2021.

Osnovne informacije o turističnih bonih

Informacija, da bomo lahko turistične bone porabili do 31. decembra 2021, je zelo dobrodošla, saj več kot polovica Slovencev tega letos ni naredila. Turistične bone je prejel vsak s stalnim prebivališčem v Sloveniji - odrasle osebe 200 €, otroci do 18. leta pa 50 €. Vsakdo lahko stanje turističnih bonov preveri v sistemu eDavki.

Lastnik bona lahko plača namestitev za sebe, celotno družino ali prijatelje, s katerimi skupaj bivajo v namestitvi. Za eno bivanje se lahko uporabi več bonov, če pa je znesek bivanja še vedno višji, se razliko enostavno doplača.

Bone lahko uporabimo le za plačilo nastanitve oz. nastanitve z zajtrkom, ne moremo pa jih uporabiti npr. za najem avtodoma, smučarske karte ali vstopnice za ogled znamenitosti. V primeru kampov turistične bone lahko uporabimo za plačilo:

> kampiranje na parceli z elektriko + če kamp nudi zajtrk je tudi ta lahko vključen

> najem mobilne hišice ali počitniške prikolice ali šotora

> najem glamping hišice ali šotora

Dodatne storitve npr. pes, turistična taksa, dodaten šotor ... se doplačajo. V primeru termalnih kampov, ko cena osebe že vključuje kopalno karto, je tudi to možno plačati z bonom. Večina kampov tudi ob bonih še vedno omogoča popust na Avtokampi kamping kartico, glede na zasedenost kampov v letošnjih poletnih mesecih, pa priporočamo predhodno rezervacijo termina.

Turističnih bonov ni mogoče uporabiti za plačilo najema avtodoma.

FURS je dal glede plačila pavšala s turističnimi boni dal pojasnilo, da se lahko plača z bonom, vendar kamp ob morebitnem nadzoru biti sposoben pojasniti vrednost storitev iz pavšala, ki so bile plačane z boni.

Zakon ponudnike ne zavezuje, da morajo sprejemati turistične bone, zato je ob rezervaciji dobro preveriti, če je možno plačilo z boni.

Prenos bonov in potrebni obrazci

Ob uporabi turističnega bona je potrebno izpolniti tudi obrazec -  Potrditev unovčitve bona (priporočamo, da ga izpolnite že doma).

Turistični bon se lahko prenese enkrat v celotni vrednosti med ožjimi sorodniki  npr. starši podarijo bon otrokom, ne morejo pa se prenašati npr. med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.

Oseba, ki bo unovčila turistični bon ožjega sorodnika, bo morala imeti s seboj podpisano izjavo s strani upravičenca (lastnika bona) -  Izjava upravičenca o prenosu bona.

V primeru, da bo šel otrok na otroški tabor oz. da bo šel na počitnice npr. s stricem, ob tem pa bo izkoristil svoj turistični bon, je potrebno predhodno izpolniti  »Izjava zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi«

Vsa potrdila in kopije osebnih dokumentov vedno prinesete na recepcijo nastanitvenega objekta - nič se ne pošilja na FURS.

Turistični bon je deljiv in se lahko unovči tudi večkrat v manjših zneskih. Deljivost bonov je pozitivna ravno za kampe in planinske koče, kjer so zneski nočitev nižji kot v hotelih. To omogoča, da družina en vikend kampira v Posočju in porabi del turističnega bona enega od staršev, drugi del pa porabi naslednji vikend v kampu ob Kolpi. Žal pa preneseni bon npr. z očeta na sina ni deljiv in ga bo sin moral v celoti ali deloma porabiti ob enkratnem bivanju. V primeru, da ne porabi celotnega zneska, le ta zapade.

Več informacij o uporabi turističnih bonov dobite na posebni telefonski številki FURS - tel. št. 08 200 1005

Datum objave
Kategorija
Statistika
60157 ogledov