Katero vinjeto kupiti za avtodom?

Datum objave
Kategorija
Statistika
22695 ogledov

V letu 2022 je Slovenija uvedla elektronske vinjete za vožnjo po avtocestah, ki jih ne bo več potrebno lepiti na vetrobransko steklo vozila. Kupec bo prejel le potrdilo o nakupu, vinjeta pa bo vezana na registrsko številko vozila. Cena vinjet ostaja enaka, nakup pa je sedaj možen tudi preko spleta.

Elektronske vinjete 2022​

DARS je 1. decembra 2021 uvedel elektronske vinjete, ki pa so sprva dostopne samo za daljše obdobje npr. za letne za osebna vozila in polletne za motoriste. Tedenske in mesečne vinjete, ki so večinoma namenjene za tuje uporabnike avtocest, pa do konca januarja še vedno ostajajo v klasični obliki kot nalepka.

Elektronske vinjete niso neka novost, saj jih že vrsto let uporabljajo na Madžarskem in Slovaškem, v zadnjih letih pa tudi v Avstriji, Češkem, Bolgariji in Romuniji.

Informacije glede elektronskih vinjet:

> nakup je možen na spletni strani evinjeta.dars.si ter tudi na bencinskih servisih in AMZS

> vinjeto lahko kupite vnaprej in ob nakupu določite začetek veljavnosti, ki je lahko 30 dni vnaprej od dneva nakupa

> cene vinjet ostajajo enake kot lani npr. letna vinjeta za osebno vozilo 110 €, za kombi 220 € in za motor 55 €

> ob nakupu bo potrebno posredovati registrsko številko vozila na katero se veže elektronska vinjeta, kupec bo prejel potrdilo o nakupu e-vinjete

> elektronska vinjeta velja eno leto od nakupa in ne več 14 mesecev (stara letna vinjeta velja še do 31.1. 2022) - npr. če boste letno e-vinjeto kupili 30.1. 2022, vam bo ta veljala do vključno 30.1. 2023 - veljavnost e-vinjete lahko preverite tukaj >>

> ob prodaji vozila vinjeta ostane na vozilu, če bo to še vedno imelo enake registrske tablice - v primeru, da se vozilo odjavi iz prometa, je lastnik upravičen do povračila sorazmernega dela letne vinjete

> kontrola vinjet bo fizična, novost pa je tudi elektronska kontrola preko posebnih kamer nameščenih nad avtocestami, kazen za vožnjo brez vinjete je od 300 do 800 €

> naslednje leto bo sistem e-vinjete avtomatsko opozoril lastnika vozila na potek letne vinjete.

Tri kategorije slovenskih e-vinjet - avtodomi ostajajov razredu 2A

DARS se je pred leti odločil za uvedbo dodatne vinjetne kategorije 2B, ki je namenjena višjim vozilom oz. kombijem.

Avtodomi pa so v sklopu cestninskih razredov izjema, saj bi po klasifikaciji morali soditi v kategorijo 2B višina nad prvo osjo nad 1,3m), vendar pa za počitniška vozila (potrebna homologacija) velja, da ne glede na višino vozila nad prvo osjo, sodijo v skupino 2A. Tako za avtodome velja cenejša vinjeta.

- vinjetni razred 1 - za motorna kolesa

- vinjetni razred 2 A - za vozila do 1,3 m višine nad prvo osjo in avtodome (ne glede na višino avtodoma nad prvo osjo)

- vinjetni razred 2B - za vozila z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več (večinoma to velja za kombije)

Vinjeta v primeru vleke počitniške prikolice

V primeru vleke počitniške prikolice velja, da če vlečno vozilo sodi v skupino vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5t, kupite ustrezno vinjeto le za vozilo, sama prikolica pa ne rabi dodatne vinjete.

Če pa ima vlečno vozilo največjo dovoljeno maso nad 3,5t, pa ne sodi več v vinjetni sistem in mora imeti urejen sistem DARS GO elektronskega cestninjenja.

Cene vinjet 2022

Cena letne vinjete za osebna vozila in avtodome (razred 2A) stane 110 €, mesečna 30 € in tedenska 15 €.

Cena letne vinjete za motoriste (razred 1) je 55 €, polletna 30 in tedenska 7,50 €, za kombije iz razreda 2B pa je cena za letno vinjeto 220 €, mesečna 60, tedensko pa 30 €.

 Cene slovenskih vinjet 2022 - Avtokampi.si

Datum objave
Kategorija
Statistika
22695 ogledov