Katero vinjeto kupiti za avtodom?

Datum objave
Kategorija
Statistika
6520 ogledov

Preverite, katero vinjeto morate kupiti za avtodom. Slovenske vinjete za leto 2020 so rumenozelene barve, cene pa ostajajo enake kot lani.

DARS je leta 2014 nekoliko spremenil sistem vinjet in dodal novo kategorijo vinjet za kombije, tako da imajo številni avtodomarji še vedno težave pri nakupu prave vinjete.

Vinjete je potrebno kupit za vožnjo po avtocestah in nekaterih hitrih cestah, ki so v upravljanju DARS. Veljajo za motorna vozila do največje dovoljene mase 3,5 tone.

Za vsa težja vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5t, tudi za avtodome, pa je urejen elektronski sistem cestninjenja DarsGO.

Poznamo tri različne kategorije slovenskih vinjet:

- vinjetni razred 1 - za motorna kolesa

- vinjetni razred 2 A - za vozila z do 1,3 m višine nad prvo osjo  in avtodome (ne glede na višino avtodoma nad prvo osjo)

- vinjetni razred 2B - za vozila, večinoma to velja za kombije, z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več

Tako so avtodomi izjema znotraj vinjetnega razreda 2A in sodijo v razred s cenejšo vinjeto. V primeru morebitnih težav pri kontroli se obrnite direktno na DARS - tel. 080 15 03.

Vinjeta v primeru vleke počitniške prikolice

V primeru vleke počitniške prikolice velja, da če vlečno vozilo sodi v skupino vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5t, kupite ustrezno vinjeto le za vozilo, sama prikolica pa ne rabi dodatne vinjete.

Če pa ima vlečno vozilo največjo dovoljeno maso nad 3,5t, pa ne sodi več v vinjetni sistem in mora imeti urejen sistem elektronskega cestninjena.

​Vinjete 2020 so rumenozelene barve – cene ostajajo enake

V prodaji slovenskih vinjet v letu 2020 ni sprememb. Nove letne vinjete so pričeli prodajati 1.12. 2019, stare letne vinjete pa bodo veljale vse do 31.1. 2020. Letošnja barva vinjet je rumenozelena.

Cena letne vinjete za osebna vozila in avtodome (razred 2A) stane 110 €, mesečna 30 € in tedenska 15 €.

Cena letne vinjete za motoriste (razred 1) je 55 €, polletna 30 in tedenska 7,50 €, za kombije iz razreda 2B pa je cena za letno vinjeto 220 €, mesečna 60, tedensko pa 30 €.

Kazen za vožnjo brez vinjet po avtocestah in hitrih cestah je od 300 do 800 eur. Več informacij o vinjetah - www.dars.si

Datum objave
Kategorija
Statistika
6520 ogledov