Katero vinjeto kupiti za avtodom?

Datum objave
Kategorija
Statistika
8391 ogledov

Preverite, katero vinjeto morate kupiti za avtodom. Slovenske vinjete za leto 2021 so modro-zelene barve, cene pa ostajajo enake kot lani.

DARS je pred leti nekoliko spremenil sistem vinjet in dodal novo kategorijo vinjet za kombije, tako da imajo številni avtodomarji še vedno težave pri nakupu prave vinjete. Letos zadnjič kupujemo klasične vinjete, saj že decembra 2021 pridejo elektronske vinjete.

Vinjete je potrebno kupit za vožnjo po avtocestah in nekaterih hitrih cestah, ki so v upravljanju DARS. Veljajo za motorna vozila do največje dovoljene mase 3,5 tone, letna vinjeta za leto 2021 pa bo še vedno veljala 14 mesecev oz. do konca januarja 2022.

Za vsa težja vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5t, tudi za avtodome, pa je urejen elektronski sistem cestninjenja DarsGO.

Tri kategorije slovenskih vinjet

- vinjetni razred 1 - za motorna kolesa

- vinjetni razred 2 A - za vozila do 1,3 m višine nad prvo osjo in avtodome (ne glede na višino avtodoma nad prvo osjo)

- vinjetni razred 2B - za vozila z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več (večinoma to velja za kombije)

Tako so avtodomi izjema znotraj vinjetnega razreda 2A in sodijo v razred s cenejšo vinjeto. V primeru morebitnih težav pri nakupu in kontroli se obrnite direktno na DARS - tel. 080 15 03.

Vinjeta v primeru vleke počitniške prikolice

V primeru vleke počitniške prikolice velja, da če vlečno vozilo sodi v skupino vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5t, kupite ustrezno vinjeto le za vozilo, sama prikolica pa ne rabi dodatne vinjete.

Če pa ima vlečno vozilo največjo dovoljeno maso nad 3,5t, pa ne sodi več v vinjetni sistem in mora imeti urejen sistem elektronskega cestninjenja.

​Vinjete 2021 so modro-zelene barve – cene ostajajo enake

V prodaji slovenskih vinjet v letu 2021 ni sprememb. Nove letne vinjete se lahko prodajajo od 1.12. 2020, stare letne vinjete pa bodo veljale vse do konca januarja. Letošnja barva vinjet je modro-zelena.

Cena letne vinjete za osebna vozila in avtodome (razred 2A) stane 110 €, mesečna 30 € in tedenska 15 €.

Cena letne vinjete za motoriste (razred 1) je 55 €, polletna 30 in tedenska 7,50 €, za kombije iz razreda 2B pa je cena za letno vinjeto 220 €, mesečna 60, tedensko pa 30 €.

Kazen za vožnjo brez vinjet po avtocestah in hitrih cestah je od 300 do 800 eur.

Elektronske vinjete za leto 2022

Že decembra naslednje leto pa bomo kupili samo še elektronsko vinjeto, saj klasičnih vinjet ne bo več. Vinjeta bo tako vezana na registrsko številko vozila in bo veljala eno leto od dneva nakupa, kupili pa jih bomo lahko kar preko spleta ali mobilne aplikacije. Cene elektronskih vinjet naj ne bi bile višje - več o elektronskih vinjetah >>

 cene slovenskih vinjet - dars

Datum objave
Kategorija
Statistika
8391 ogledov