Praktični nasveti za najem avtodoma in brezskrbno popotovanje

Datum objave
Kategorija
Statistika
21201 ogledov

Ste se odločili za počitnice z najetim avtodomom? Preverite, na kaj morate biti pozorni pri najemu avtodoma, da ne boste imeli težav in da bo popotovanje ter raziskovanje zanimivih turističnih krajev še lepše.

Raziskovanje novih krajev z najetim avtodomom

Popotovanje z avtodomom so sanje vsakega ljubitelja kampiranja. Po težavah s koronavirusom avtodom predstavlja zanimivo "namestitveno" enoto, ki omogočajo precej samostojnosti in je opremljen z lastno kuhinjo in kopalnico. Tako potnikom ni potrebno uporabljati skupnih prostorov v kampih npr. sanitarij, zato se povpraševanje po najemu in nakupu avtodoma stalno povečuje.

Najem avtodoma omogoča enostaven obisk novih krajev, družinskih in adrenalinskih parkov, živalskih vrtov in naravnih znamenitosti, tako da je zagotovo zelo zanimiva oblika tudi za družinske počitnice. Plan potovanja se lahko hitro prilagodi interesom celotne družine, tako da na vsi uživajo.

Ker pa avtodom že po merah ni običajno vozilo, ob voznem pa vključuje tudi bivalni del, smo pripravili nekaj nasvetov za vse tiste, ki prvič najemajo avtodom.

Pod novico smo dodali tudi koristne povezave za iskanje kampov in postajališč za avtodome ter nekaterih podjetij, ki omogočajo najem avtodomov v Sloveniji, Evropi, Ameriki, Avstraliji ...

1. Število oseb in načrt potovanja z avtodomom

Pred najemom avtodoma je dobro vedeti, koliko oseb bo potovalo, saj je od tega odvisna velikost oz. tip avtodoma, ki ga boste najeli.

Kombiji oz. vani so primerni predvsem za pare oz. družine z enim otrokom, večji avtodomi pa so primerni za 4 – 7 oseb. Bodite pozorni na število sedežev in ležišč, saj ni nujno, da je število enako. Kombiji imajo pogosto 4 sedeže in samo dve ležišči, avtodomi pa imajo lahko 5 ali 6 sedežev in le 4 ležišča.

Dobro je tudi vedeti, za koliko dni boste avtodom najeli, saj boste za daljše potovanje potrebovali tudi več stvari, kar pomeni, da je priporočljivo najeti avtodom, ki ima večji prtljažni prostor.

Pri načrtovanju potovanja morate vedeti, da z avtodomom potujete počasneje kot z osebnim avtomobilom, zato si izberite primerno dolžino poti, da boste tudi kaj videli in uživali v novih dogodivščinah. Običajno avtodomarji za prvi in zadnji dan potovanja planirajo narediti več kilometrov npr. če je ciljna destinacija bolj oddaljena tudi več kot 500 kilometrov, med ogledi krajev in zanimivosti pa se dnevno naredi precej manj kilometrov.

Če imate psa, potem predhodno preverite ali najemodajalec avtodoma dovoli, da pes potuje z vami.

2. Cena najema avtodoma naj ne bo edini kriterij

Cena najema avtodoma je seveda pomemben faktor, vendar naj ne bo najpomembnejši. Pri avtodomu je veliko stvari, ki se lahko pokvarijo med potovanjem, zato izberite avtodom novejšega letnika z manj prevoženimi kilometri, ob tem pa preverite, da je vozilo redno servisirano in da vam najemodajalec zagotavlja pomoč oz. asistenco na cesti v primeru okvare tudi v tujini.

Preverite skupno ceno najema avtodoma, ki ob dnevni ceni najema vključuje tudi vse prevožene kilometre, pripravo in izdajo avtodoma, zaključno čiščenje, ureditev vseh potrebnih dokumentov in dodatnih zavarovanj. Ne pozabite na strošek varščine, ki je namenjena pokrivanju stroškov morebitnih poškodb, ki jih zavarovanje ne krije. Šele na podlagi končne cene lahko primerjate ponudbe najema avtodoma.

Priporočamo najem avtodoma pri podjetju, ki se s tem redno ukvarja, saj boste v tem primeru kot potrošnik zagotovo bolje zavarovani. Podjetje mora spoštovati številne potrošniške zakone, saj ga drugače lahko doleti visoka kazen, najemnik pa se lahko v primeru težav obrne na inšpekcijo.

3. Prevzem avtodoma pri najemodajalcu

Če boste avtodom najemali prvič, si za prevzem vozila vzemite nekaj več časa in od najemodajalca zahtevajte, da vam pokaže vse potrebne stvari. Pomembno je, da veste osnovne mere vozila (višina, širina, dolžina), kje so vsi priključki npr. za polnitev sveže vode, izpraznitev odpadne vode, kako se izprazni kaseta s fekalijami in pripravi na ponovno uporabo, kako se upravlja s plinom in kaj je potrebno storiti v primeru prazne plinske jeklenke.

Zelo pomemben podatek je tudi poraba elektrike v bivalnem delu avtodoma in kaj storiti, če pride do izpraznitve akumulatorjev.

Najemodajalec naj vam pokaže uporabo kuhinje, kopalnice, kako se poleti pravilno ravna s klimo in pozimi z ogrevanjem avtodoma. Ne pozabite preveriti sistem postavljanja in zlaganja tende, če jo vozilo ima.

Preverite dodatno opremo, ki jo potrebujete za uporabo avtodoma. Sem sodijo električni podaljšek in adapter za priključitev na električno omrežje v kampih ali na postajališčih za avtodome, cev za vodo, izravnalne zagozde, kamping miza in stoli. Nekateri avtodomi imajo kuhinjski del že opremljen s posodo in priborom, drugod je potrebno doplačati ali pa morate za to poskrbeti sami, podobno je tudi s posteljnino in brisačami.

Ob prevzemu avtodoma si oglejte vse morebitne poškodbe na vozilu, preverite stanje motorja (olje, hladilna in zavorna tekočina), stanje pnevmatik in tlak v njih ter zapišite količino goriva in plina, da ne bo težav ob vračilu vozila.

Obvezno preverite veljavnost vseh dokumentov (prometno dovoljenje, zavarovalna polica, veljavna asistenca, zelena karta). Z najemodajalcem podpišite pogodbo o najemu, ki jo morate imeti s seboj, saj je to dokaz, da vam lastnik vozila dovoljuje uporabo. Tako boste brez težav prehajali meje, kar je še posebej pomembno pri potovanju po balkanskih državah.

4. Prvi kilometri z avtodomom naj bodo še posebej previdni

Avtodom se od osebnih vozil razlikuje tako po skupni teži kot tudi po širini, višini in dolžini, zato je vožnja drugačna in prvi kilometri naj bodo še posebej previdni.

Pri vožnji avtodoma so zavorne razdalje daljše, vozilo se v zavojih precej bolj nagiba, zaradi velikih površin je avtodom tudi precej bolj občutljiv na sunke vetra.

Upoštevate višinske ali širinske omejitve pri vožnji skozi podvoze ali čez mostove. Še posebej bodite previdni pri parkiranju in naj vam ne bo nerodno, da vam pri tem pomaga sovoznik, če vozilo ni opremljeno z dodatno vzvratno kamero.

Na ovinkastih cestah bodite previdni, saj ima avtodom daljšo medosno razdaljo. Tako morate v zavoj vstopiti precej bolj na široko, drugače boste zadnjim notranjim kolesom zadeli robnik ali zdrsnili na bankino, posledica p aje lahko predrta pnevmatika.

Če boste po tujini uporabljali avtoceste, potem je pomemben podatek, da avtodomi večinoma sodijo v 2. cestninski razred, kar pomeni od 10 pa tudi do 60% višje cene cestnin, prav tako pa so dražji tudi trajekti. Države, kjer se avtoceste plačuje z vinjetami npr. Avstrija, Švica, Madžarska..., ta velja tudi za avtodome do 3,5t.

V primeru prometne nesreče ali okvare vozila takoj pokličite najemodajalca in se z njim posvetujte, kaj morate storiti. V primeru nesreče z drugim vozilom morate obvezno izpolniti evropsko poročilo, če povzročitelj ne želi priznati krivde pokličite policijo, enako tudi v primeru, če to zahteva najemodajalec.

5. Kje prenočevati z avtodomom

Izbirate lahko med postajališči za avtodome, ki jim pri nas rečemo tudi PZA oz. camper stop lokacije ali avtokampi. Prenočevanje na neoznačenih mestih ali avtocestnih postajališčih odsvetujemo predvsem zaradi varnosti. Nepridipravi točno vedo, da imate na potovanju z avtodomov s seboj tudi vrednejše stvari (fotoaparati, računalnik, denar…), okradejo vas lahko tudi med spanjem.

Pri postajališčih za avtodome morate biti previdni, saj niso vsa opremljena z možnostjo oskrbe avtodoma. Pomagate si lahko z različnimi mobilnimi aplikacijami (spisek spodaj), kje so vpisani podatki o opremljenosti, ob tem pa so uporabniki dodali tudi svoje komentarje. Pazite na časovne omejitve, saj so cene postajališč večine vezane na 24 urno parkiranje avtodoma in v primeru, da prekoračite ta rok, plačate polno ceno za dodaten dan. V primeru PZA-jev v bližini turistično zanimivih mest je parkiranje avtodoma običajno omejeno na eno ali dve nočitvi.

Parkiranje na postajališču za avtodome pa ni enako kampiranju, saj je namenjeno le prenočevanju oz. počitku. Večinoma ne dovolijo postavljanja tend, miz in stolov, so pa tudi izjeme, zato pred parkiranjem oz. uporabo postajališča to preverite.

Kampi so najbolj varna oblika prenočevanja in jo priporočamo v primeru, ko boste v nekem kraju ostali dlje časa. Običajno ima vsak kamp tudi urejen prostor, kjer je možna oskrba avtodoma (izpust odpadne vode in fekalij), s priklopom na električno omrežje pa zopet napolnite izpraznjene bivalne akumulatorje. Nekateri kampi imajo tudi polnilnice plina. Kampi so še posebej primerni za družine, saj otrokom nudijo tudi dodatne storitve od otroški igral, športnih igrišč, urejenih plaž, bazenov, animacije....

Ceno kampiranja si lahko znižate z uporabo različnih kamping kartic npr. Avtokampi.si kamping kartice, ki je brezplačna in velja v več kot 200 kampih po Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH. Na voljo so tudi drugi evropske kamping kartice npr. ACSI, CCI, CKE, ki omogočajo popuste na kampiranje.

Spisek spletnih strani in aplikacij za lažje načrtovanje potovanja

Avtokampi.si – informacije o kampih in postajališčih v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori

Camping.info – informacije o kampih po Evropi

Campercontact.com – postajališča za avtodome – obstaja tudi mobilna aplikacija

Park4night.com – postajališča za avtodome  - obstaja tudi mobilna aplikacija

Najem avtodoma - Slovenija

Osrednja Slovenija

Caravan Center Ljubljana - najem avtodomov za 4 - 5 oseb znamk: Adria, Dethleffs, Knaus, Laika in Weinsberg

Avtodomar.si, Ljubljana - najem avtodomov za 2 - 6 oseb znamk Benimar in Eura Mobil

Hiša na kolesih, Šenčur - najem avtodomov za 2 - 6 oseb znamk: Robeta, Ahorn, Inspire, PLA

Adriatik, Ljubljana - Trzin - najem avtodomov za 2 - 7 oseb znamk: Adria, Rimor, Roller Team

Odpotovanja, Ljubljana - najem avtodomov za 2  - 5 oseb znamk: Adria, Megamobil, Sun Living

Mixi Caravaning, Šenčur - najem vana Valvasor za 2+2 osebi

Inspire Campers, Lesno Brdo - Vrhnika - najem avtodomov za 2 - 4 osebe znamke Inspire

Balkan Campers - Tržič - najem retro VW kombijev za 2 - 5 oseb

Vzhodna Slovenija

Adria Holidays, Novo mesto - najem avtodomov za 2 - 6 oseb znamk: Adria in Sun Living

Rovando, Slovenj Gradec - najem avtodomov Carthago in vanov Robeta za 4 osebe

Avtodomi Rimor, Celje - najem avtodomov za 4  -7 oseb znamke Rimor

Avtodomi.com, Maribor - najem avtodoma McLouis za 4 osebe

Nest Campers, Celje - najem vozil in vanov Citroen za 2 - 4 osebe

Odasa, Trebnje - najem avtodomov za 2 - 5 oseb znamk: Adria in Sun Living

Potovalnik, Velenje - najema avtodomov za 4 - 6 oseb znamke Adria

Zahodna Slovenija

Koptex, Nova Gorica - najem avtodomov za 2 - 7 oseb znamk: Adria, Roler Team, Challenger

Kras Karavan, Sežana - najem avtodomov Adria in Sun Living za 4 ali 7 oseb

Najem avtodoma po Evropi, Ameriki, Avstraliji

Z avtodomom lahko raziskujete države tudi tako, da do njih letite z letalom, tam pa potem najamete avtodom . Tako prihranite na času pri transferju do določene destinacije, ki jo želite obiskati.

Indie campers - najem kombijev za 2 - 4 osebe v državah: Italija, Hrvaška, Francija, Španija, Portugalska, Belgija, Nizozemska, Nemčija, Švica, Velika Britanija

Yescapa - najem avtodomov privatnih lastnikov po celotni Evropi - največ ponudbe za Španijo, Portuglasko

Erento - najem avtodomov, kombijev in počitniških prikolic v Avstriji, Nemčiji in Švici

Bunk Campers - najem avtodomov za 2 - 6 oseb v Angliji, Welsu, na Škotskem in Irskem

Motorhomerepublic - najem avtodomov za 2 - 6 oseb po celotni Evropi in svetu npr. Avstralija, Nova Zelandija, Amerika

Apollo Motorhome Holidays - najem avtodomov Kalifornia in Avstralija

Datum objave
Kategorija
Statistika
21201 ogledov