Kako iz Slovenije na Hrvaško in nazaj - kakšne dokumente potrebujete

Datum objave
Kategorija
Statistika
999196 ogledov

Hrvaška je nekoliko spremenila pogoje vstopa kar se tiče potrdil o prebolelosti in celjenja, ki po novem veljajo eno leto. V Sloveniji pa potrdilo o prebolelosti od sredine septembra velja samo 180 dni, zato bodite pozorni, da vam ne bo ob povratku poteklo. Če ste si digitalno covid potrdilo uredili konec junija, potem si ga morate sedaj še enkrat, saj vam je verjetno že poteklo.

Vstop na Hrvaško​ - obvezna covid potrdila

Hrvaška že od julija omogoča vstop v državo brez karantene s covid potrdili, lahko pa se odločite, da boste vstopili brez potrdil in boste covid test naredili na Hrvaškem ter s tem odpravili karanteno. TO velja tudi za prihod iz Slovenije, čeprav je ta na rdečem ECDC seznamu.

Hrvaška omogoča vstop z digitalnim covid potrdilom s QR kodom, lahko pa je tudi še staro pisno potrdilo o negativnem hitrem ali PCR testu, o cepljenju ali prebolelosti. SMS potrdila ne veljajo.

Izjema glede potrdil velja za tranzit znotraj 12 ur, otroke mlajše od 12 let, nujne poslovne, zdravstvene in družinske poti. Več o tej odločitvi Hrvaške, smo napisali v novici >>

​Pred odhodom na Hrvaško priporočamo, da izpolnite spletni obrazec Enter Croatia, kjer vnesete podatke o regiji od koder prihajate, kraju bivanja, osebne podatke in po novem naložite tudi potrdila, ki jih imate za prestop meje. Dodatna potrdila glede  rezervacije namestitve za vstop na Hrvaško niso potrebna.

Potrdila za vstop na Hrvaško:

Ne glede na covid obarvanost države je po novem za vstop na Hrvaško potrebno imeti covid potrdila - lahko so v digitalni obliki s QR kodo ali tiskani verziji:

- negativni hitri test max. 48 h od odvzema brisa

- negativni PCR test max. 72h od odvzema brisa

- polno cepljenje po pravilih proizvajalca (dovolj je tudi cepilni kartonček, še bolje je imeti potrdilo iz sistema zVEM).  V primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca in Moderna po drugem cepljenju ni potrebno čakati še 14 dni, vendar pa potrdilo ne sme biti starejše od 365 dni (to je novo, prej je veljalo 270 dni). V primeru cepiva Janssen, kjer je predviden samo en odmerek, pa je potrebno po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 365 dni

- prebolelost + 1 odmerek cepiva  - oseba je znotraj 12 mesecev po prebolelosti (novo, prej je veljajo samo 8 mesecev) bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo o cepljenju pa ni starejše od 365 dni

- enkratni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju

- enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju

- potrdilo o prebolelost ali pozitivni covid test, ki je starejši od 11 dni in ne več kot 365 dni.

Potniki iz EU lahko vstopijo na Hrvaško tudi brez testa ali dodatnega covid potrdila, vendar se jim v tem primeru odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR testom narejenim na Hrvaškem - lokacije za covid testiranje na Hrvaškem >>

Izjeme za vstop brez covid potrdil na Hrvaško - otroci mlajši od 12 let sodijo med izjeme, vendar le v primeru, ko imajo starši ali skrbniki ustrezna potrdila za vstop brez karantene, potniki v tranzitu (max. 12 ur), čezmejni delavci, šolarji, nujni družinski stiki, nujni zdravstveni posegi, nujni poslovni razlogi (obvezno povabilo za sestanek na Hrvaškem), delavci v kritični infrastrukturi npr. zdravstvo, policisti, vojska, civilna zaščita, pomorci in prevozniki.

Povratek v Slovenijo

Slovenija je sredi julija ukinila obarvanost držav in regij - vsi potniki za vstop v Slovenijo brez karantene potrebujejo covid oz. PCT potrdilo o negativnem hitrem ali PCR testu ali prebolelosti ali cepljenju. Potrdilo je lahko digitalno s QR kodo ali v stari pisni obliki oz. v primeru testiranja na Hrvaškem tudi potrdilo na mailu. Potrdila o bivanju v zeleni regiji po novem niso več potrebna.

V septembru se je najprej podaljšala veljavnost prebolelosti na 240 dni, vendar se je 15.9. ponovno skrajšala na 180 dni. Je pa sedaj možen vstop v Slovenijo takoj po prejemu drugega odmerka cepiva.

NIJZ je tudi poročil, da je vsem tistim, ki ste digitalno covid potrdilo naložili v času od 24. do 29. junija, le to poteklo po 90 dneh. V tem terminu so bile namreč izdane kode s časovnim limitom, tako da imate trenutno neveljavno QR kodo, zato si covid potrdilo naložite še enkrat iz portala zVEM.

Povratek v Slovenijo - potrebni covid dokumenti za vstop brez karantene

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu dovoli osebi, ki predloži enega od naslednjih potrdil:

- negativni rezultat hitrega testa (48h) ali PCR testa (72h) od odvzema brisa - velja tudi za lastnike nepremičnin. Opozarjamo, da so veljavni samo testi narejeni znotraj EU in še v nekaterih drugih državah.*

- potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši 240 dni oz. od 15.9. naprej smao še 180 dni*

* Hitri in PCR testi ter potrdila o prebolelosti se upoštevajo, če so bili izdani v državi EU ali schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, ZDA, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Veliki Britaniji, Severni Irski in v primeru letalskih povezav tudi v Turčiji.

Od 30.7. veljajo tudi testi iz BiH, iz preostalih tretjih držav pa le če so v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.

- potrdilo o cepljenju - takoj po prejemu drugega odmerka cepiva Pfizer, Moderna, Sputnik, Sinovac, Sinophar, AstraZeneca ali če gre za kombinacijo dveh različnih cepiv ali takoj po prejemu prvega odmerka cepiva Janssen / Johnson.

- potrdilo o cepljenju za prebolevnike + en odmerek cepiva (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ 240 dni (od 154.9. samo še 180 dni) od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov oseba cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke, pri čemer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja,

- veljavno evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike iz EU ali tretje države (v angleškem jeziku).

Oseba, ki ne predloži enega od zgoraj navedenih dokazil, se napoti v karanteno na domu za 10 dni. Karantena se lahko prekine samo z negativnim PCR covid testom, ki se ga lahko opravi šele 5. dan po napotitvi v karanteno na domu.

Novi odlok za vstop brez covid potrdil pozna samo še nekaj izjem:

- otroci, ki še niso dopolnil 15 let in prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo, ali v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo ali skupaj z osebo, ki ga prevaža zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, če ta oseba ni napotena v karanteno na domu oziroma ji ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo.

Otrok, ki potuje v spremstvu ostalih družinskih članov (npr. stari starši, stric, teta), mora oseba ob vstopu v Slovenijo predložiti podpisano pooblastilo staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika. (ministrstvo je obvestilo, da overitev potrdila ni potrebna)

- dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v desetih urah po prehodu meje. Izjema velja tudi za ožje družinske člane posameznika in druge osebe, ki imajo s posameznikom na istem naslovu prijavljeno prebivališče, kadar potujejo skupaj

- osebe v tranzitu čez Slovenijo, ki nimajo prebivališča v Sloveniji, max. 12 ur

- oseba, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza (max. 12 ur)

- čezmejni delavci (zračna razdalja 10 km)

- osebe, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu meje

- NOVO - oseba, ki ima dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Sloveniji, drugi državi članici EU ali schengenskega območja ter se vrača čez mejo neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu oziroma takoj, ko ji zdravstveno stanje to dopušča.

Novi odlok pa nima več posebne izjeme za lastnike nepremičnin in za potovanja iz družinskih razlogov.

Veljavni ukrepi v drugih bližnjih evropskih državah >>

Spisek lokacij na Hrvaškem za testiranje na covid-19

Zbrali smo podatke o lokacijah testiranja ne Hrvaškem, kjer je možno opraviti hitri antigenski test ali PCR covid test, ki je ponovno potreben pri vstopu v Slovenio za osebe, ki niso cepljenje ali prebolele korone.

Cene testov so zelo različne npr. za hitri test je najnižja cena 100 - 150 kun, pri privatnih ambulantah pa tudi 200 - 300 kun. PCR testi so najcenejši v Istri, kjer so se številni turistični ponudniki in tudi kampi dogovorili za ugodnejšo ceno 375 kun. V Splitu je cena testiranja 400 kun, na celotnem Kvarnerju 490 kun, najvišje cene pa imajo v Zadru, kjer je cena PCR testa kar 800 kun.

Priporočamo, da se pred testiranjem vedno prijavite po telefonu ali mail. Rezultate hitrega testa dobite v 1 uri, za PCR test pa je potrebno običajno počakati 24 ur oz. če se testirate na otokih, je ta čas nekoliko daljši, saj se vsi testi odpeljejo v laboratorije na celino npr. Reka, Zadar, Split. Vse rezultate dobite na mail, ki ga lahko tudi po telefonu pokažete na mejnem prehodu, če pa je možno, potem priporočamo, da si uredite natisnjeno verzijo rezultata testa.

Hrvaška - spisek lokacij in cen za hitro ter PCR covid testiranje>>

Datum objave
Kategorija
Statistika
999196 ogledov