Informacije o kontrolah na mejnih prehodih z Italijo in Hrvaško

Datum objave
Kategorija
Statistika
3881 ogledov

Slovenija se je odločila, da bo zaradi širjenja koronavirusa na mejnih prehodih z Italijo izvajala strogo kontrolo vstopa potnikov. Vse več držav pa zapira svoje meje, med njimi je tudi Hrvaška.


Mejni prehodi z Italijo

Slovenija kontrolo na meji z Italijo izvaja le še na 4-ih mejnih prehodih: Škofije (24h), Krvavi potok (5-23h), Fernetiči (24h), Vrtojba (24h). Mejna prehoda Robič in Rateče sta od četrtka (18.3.) zaprta, prav tako tudi vsi preostali mejni prehodi z Italijo.

Gre za začasni preventivni ukrep, saj številni italijanski državljani ob uvedbi karantene v njihovi državi tega ne upoštevajo in potujejo iz Italije. Podoben ukrep je sprejela tudi Avstrija, ki kontrolo na meji z Italijo že izvaja.

Potniki lahko v Slovenijo vstopijo, če bodo imeli potrdilo o negativnem izvidu na koronavirus (COVID-19), ki ga mora izdati pristojni organ. Potrdilo ne bo smelo biti starejše od treh dni in bo moralo biti v slovenskem, italijanskem ali angleškem jeziku. Če  tujci takšnega potrdila ne bodo imeli, se jim dovoli vstop v Slovenijo, če je njihova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj in ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, oteženo dihanje).

Tranzitni tovorni promet poteka v konvojih, promet tovornjakov, katerih končna destinacija je Slovenija, pa poteka nemoteno.

Zaprtje mejnih prehodov s Hrvaško

Hrvaška je v zadnjih dneh zaostrovala pogoje prestopa meje. V torek je zaprla maloobmejne prehode s Slovenijo.

Ker se je v sredo število okuženih oseb povečalo, so v večernih urah sprejeli sklep, da v četrtek (18.3.) ob polnoči predvidoma za 30 dni zaprejo vse mejne prehode (tudi avtocestne) s Slovenijo, Madžarsko, Srbijo in BiH.

Izjema so potniki v tranzitu, vozniki tovornih vozil - določena sta mejna prehoda Obrežje in Gruškovje kot edina dva namenjena tovornjakom, čezmejni delavci, zdravstveni delavci, diplomati, policisti in delavci civilne zaščite . Državljanom EU bo omogočen povratek v matično državo npr. Slovenci se bomo lahko vrnili domov, prav tako bo tudi državljanom Hrvaške omogočen vstop na Hrvaško.

Na Hrvaškem so v ponedeljek, 22.3., sprejeli dodatne ostre ukrepe. Tako sedaj velja prepoved zapustitve prebivališča - to je dovoljeno samo v primeru nujno potrebne oskrbe, prevoza na delo, za medicinsko osebje ipd. Kazni so pa kar visoke od 675 - 1.350€.

Več informacij na spletni strani hrvaškega ministrstva >>

Mejni prehodi z Avstrijo

Slovenija je 25.3. sprejela ukrep, da lahko iz Avstrije v Slovenijo vstopajo le slovenski državljani in osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Vsi ostali lahko vstopijo ob predložitvi potrdila o negativnem izvidu na koronavirus, ki ne sme biti starejši od treh dni.

Brez potrdila lahko vstopajo osebe, ki imajo telesno temperaturo pri kontroli na meji nižjo od 37,5°C in ne kažejo znakov okužbe dihal. To ne velja za tovorni promet, čezmejne delavce in intervencijske prevoze.

Podoben ukrep velja tudi za vstop v Avstrijo, kjer pa lahko vstopajo tudi tranzitni potniki npr. na poti v Nemčijo, vendar s pogojem, da se v Avstriji ne ustavijo.

Na avstrijski meji so odprti le naslednji mejni prehodi: Korensko sedlo (5-23h), Karavanke, Ljubelj, Holmec (5-21h), Vič (5-23h), Radelj,
Jurij (6-21h), Šentilj (oba mejna prehoda, na stari cesti je odprt samo (6-21h), Trate, Gornja Radgona in Gederovci.

Kontrole tudi v preostalih državah

Nemčija

je v ponedeljek (16.3.) uvedla skorajda popolno zaprtje meje z Avstrijo, Švico, Luksemburgom, Francijo in Dansko, tako da dovolijo vstop le tistim tujcem, ki v Nemčiji delajo ali imajo drug tehten razlog.


Srbija je zaprla mejne prehode za vse potnike, tudi za Srbe in uvedla policijsko uro, ki velja vsak dan med 17. in 5 . uro. Zaustavili so tudi železniški in medmestni avtobusni promet.

Madžarska je od torka (17.3.) naprej zaprla meje za tujce, zaprto je tudi letališče v Budimpešti, vendar pa tovorni promet še vedno poteka v konvojih. Mejo je v torek zaprla tudi Makedonija, že predhodno pa so za tujce zaprle mejo Češka, Poljska in Slovaška.

BiH je zaprla mejo in za vse potnike zahteva 14 dneva karanteno, odprti pa so le največji mejni prehodi. Od 22.3. naprej bo v veljavi tudi policijska ura med 18. in 5. uro.

Črna gora je zaprla mejo za tujce, izjema so tisti, ki v državi delajo, vendar morajo na 14 dnevno samoizolacijo.

Datum objave
Kategorija
Statistika
3881 ogledov