Informacije za pavšaliste v hrvaških kampih

Datum objave
Kategorija
Statistika
59946 ogledov

Kamping sezona 2020 se bo zaradi epidemije koronavirusa letos pričela nekoliko kasneje. Večina kampov ob hrvaški obali je datum odprtja najprej prestavila na 30. april, bolj realno pa upamo, da bodo kampi odprti nekje od 1. junija naprej.


Kamping sezona 2020

Kampi in tudi kampisti smo letos soočeni s težavnimi razmerami, za katere pa nihče ne ve točno, kdaj se bodo izboljšale. Informacije v zadnjih dneh o zmanjšanju števila okuženih s koronavirusom so zelo spodbudne, kljub temu pa lahko že rečemo, da za prvomajske počitnice kampiranje v Sloveniji in na Hrvaškem ne bo možno.

Kampi v Sloveniji se bodo odprli takoj, ko bo to omogočila država in sprostila ukrepe o omejevanju gibanja in zaprtju turističnih namestitev - planirano za 1.6.

Na Hrvaškem sicer ni zakonske prepovedi delovanja kampov in hotelov, vendar pa vsi napovedujejo odprtje šele potem, ko se bodo odprle tudi meje. Sedaj namreč velja, da morajo potniki po prestopu hrvaške meje za 14 dni v samoizolacijo, ob vrnitvi v Slovenijo pa na vsaj 7 dnevno karanteno na domačem naslovu. Dokler bodo veljale take razmere, se kampi na Hrvaškem zagotovo ne bodo odprli.

Pavšalni najem parcel

Številni pavšalisti nas zadnji mesec sprašujejo, kaj naj naredijo, saj bi morali podpisati pogodbe in plačati pavšal oz. so ga že plačali v polnem znesku. Zaenkrat so glede na situacijo možni trije scenariji:

> poln oz. delni pavšal v primeru, da se kamping sezona prične nekje do 1.6. - kampi lahko sezono podaljšajo v jesen do konca oktobra, v tem primeru se plača polni pavšal oz. delni, če je kamp že sicer odprt tudi v oktobru, vendar pa to ne pomeni, da bi kampi sedaj "umetno" podaljševali sezono v november, samo zato, da zagotovijo ustrezno število pavšalnih dni

> skrajšan pavšal bo možen v primeru sezone, ki bo trajala od julija do septembra – plača se delni pavšal, v primeru predhodno plačanega polnega pavšala pa se del zneska upošteva pri plačilu za pavšal 2021

> kampiranje po dnevih - če se bo pričetek sezone zavlekel v julij ali avgust, potem se pavšalnim gostom omogoči plačilo dnevnega kampiranja po posebnih cenah.

S kampi in Združenjem hrvaških kampov (KUH) smo dnevno v kontaktu in številni so nam potrdili, da sedaj ni potrebno storiti nič, ker še nimajo informacij o tem, kako bodo obračunali pavšal oz. kdaj bodo lahko odprli kampe. To velja za veliko večino kampov v Istri in Kvarnerju npr. Aminess Sirena & Maravea - Novigrad, Lanterna, Valkanela, Porto Sole, Bijela Uvala, Ježevac, Njivice...

Ker pa so kampi pri odločitvah povsem samostojni, so se nekateri odločili vztrajati pri pogodbah in rokih plačil, ne glede na to, da gre za višjo silo, saj nihče ni mogel pričakovati, da bo nastopila epidemija. To velja za nekatere kampe v okolici Pule, Medulina, na Lošinju in verjetno tudi za katerega od manjših kampov v Dalmaciji.

Mi v trenutni situaciji svetujemo, da pavšala ne plačate v polnem znesku oz. če je možno, se dogovorite za plačilo po obrokih. Zdaj vam nihče ne more zagotoviti kdaj se bo sezono pričela. V primeru, da bodo zahtevali polno plačilo, pa lahko vi zahtevate, da vam povedo, na kakšen način vam bodo povrnili plačilo za dneve, ko kamp ne bo odprt.

Kampi zaenkrat še niso javili na kakšen način bodo obračunali dneve, ko se pavšal ne bo mogel koristiti. Znesek je odvisen od vrednosti pavšala, števila dni, ki je v osnovi vključeno v pavšal, in načina obračuna dnevov v glavni in nizki sezoni. Kampi zagotovo ne bodo celoten znesek delili s številom dni npr. od maja do septembra, ampak bodo verjetno za julij in avgust obračunali višji znesek kot za začetek in konec sezone. Sicer so tukaj dostopne osnovne cene pavšalov v kampih na Hrvaškem >>

Vsi skupaj upamo, da se razmere hitro izboljšajo in da bomo vsi skupaj tudi letos lahko kampirali. Zato pa sedaj upoštevajmo navodila pristojnih, lahko pa se nam pridružite v aprilski akciji, ko ob vikendih kampiramo doma.

Datum objave
Kategorija
Statistika
59946 ogledov