Ob Istri in Kvarnerju na oranžnem seznamu tudi Zadar in Šibenik

Datum objave
Kategorija
Statistika

Slovenska vlada je ponovno spremenila sezname epidemiološko varnih in nevarnih držav, ki pričnejo veljati v ponedeljek, 12. oktobra. Turistično pomembnim hrvaškim regijam Istra, Kvarner in Zagreb sta se na oranžnem seznamu pridružili tudi regiji Zadar in Šibenik. To pomeni, da ob povratku karantena ali testiranje ni potrebno!

Od ponedeljka naprej lahko Slovenci nemoteno potujejo tudi do Zadra in Šibenika, enako kot prej že teden dni do Istre, Kvarnerja, Zagreba, Krapine ... za vse, ki so na oranžnem območju.

​Za tranzitne potnike je pomembna informacija, da samo potovanje skozi Liško - senjsko in Brodsko - posavsko  županijo, skozi katere poteka avtocesta proti Zadru oz. proti Beogradu, ne pomeni karantene ob povratku, saj je tranzit ena od izjem.

Kar nekaj kampov imamo še odprtih, tako da bo možno krompirjeve počitnice preživeti tudi ob hrvaški obali npr. Aminess Sirena v Novigradu, V Funtani kampa Polidor in Istra Premium, v Vrsarju Porto Sole in Koversada, na jugu Istre kampa Arena Stoja in Arena Grand Kažela, na otoku Krk kampe Omišalj, Ježevac, Aminess Atea Njivice, Mali, na Lošinju kamp Čikat in Poljana, na Pagu kamp Šimuni, v Zadru kamp Falkensteiner in v Biogradu Park Soline, ki nudijo dobre akcijske cene jesenskega kampiranja na Avtokampi kamping kartico >>

Kaj pomeni zeleni, oranžni in rdeči spisek držav ali regij

Zeleni seznam pomeni, da so države na tem seznamu varne in da ob povratku v Slovenijo ni nobenih omejitev.

Na rdečem seznamu so države oz. regije, kamor se odsvetuje potovanje, ob povratku v Slovenijo pa je potrebno v 10 dnevno karanteno, ki pa jo lahko prekinete z negativnim testom narejenim znotraj EU oz. v laboratorijih tretjih držav, ki jih Slovenija priznava (spisek laboratorijev >>). Test ne sme biti starejši od 48 ur. Oseba, ki ji je bila na mejnem prehodu odrejena karantena, lahko v času trajanja karantene opravi testiranje tudi v Sloveniji. Če je izvid testa negativen, pristojni organ karanteno odpravi.

Pomembne izjeme za rdeče države so tudi osebe, ki prehaja mejo iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani in se vrača čez mejo v 72 urah po prehodu meje. Vsem tem karantena ne bo odrejena in ne potrebuje
testiranja. Enako velja za otroka, ki še ni dopolnil 14 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test.

Na oranžni seznam sodijo vse države in regije, ki niso na zelenem ali rdečem seznamu. Ob prihodu iz teh držav je potrebna karantena ali testiranje - izjema so oranžne države / regije iz EU in schengna, saj za Slovence in tudi za njihove državljanje ob vstopu v Slovenijo karantena ne bo odrejena, prav tako ni potrebno testiranje. To velja tudi npr. za hrvaške regije Istra, Kvarner, Zadar in Šibenik, pa npr. za celotno Italijo, Nemčijo in večji del Avstrije.

Potniki, ki se vračajo iz oranžne države ali regije, naj imajo pri sebi neko potrdilo, da so res bili na tem območju npr. plačilo bivanja. potrdilo o plačani turistični taksi, račun iz restavracije, račun o plačani cestnini...

Kar nekaj sprememb na spisku držav

Na zelenem seznamu ni nobene države iz Evropske unije, saj so dali Ciper, Finsko, Latvijo, Lihtenštajn, Litvo in Poljsko na oranžni seznam, iz tretjih držav pa so na zelenem le še: Srbija, Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj.

Med avstrijskimi regijami po nove Tirolska in Predarlberška ponovno na oranžnem, na rdečem pa je le še Dunaj, dodatne rdeče regije pa so tudi na Madžarskem, samo tja turisti ne morejo potovati že vse od 1. septembra.

Belgija in Islandija sta po novem v celoti na rdečem seznamu.

Vse spremembe pri ostalih EU državah opisujemo v spodnjem spisku

Hrvaška - na rumenem seznamu vse županije ob slovenski meji, na novo pa tudi Zadarsko in Šibensko - Kninska županija. Za potovanje iz teh regij karantena ni potrebna.

Na rdečem seznamu so samo še naslednje hrvaške županije:

> Liško – senjska (tudi severni del otoka Pag - Novalja)
> Splitsko - dalmatinska (vsi otoki blizu Splita)
> Dubrovniško – neretvanska (tudi Pelješac)
> Virovitiško – podravska
> Požeško – slavonska
> Brodsko – posavska

Avstrija - na rdečem seznamu le še Dunaj

Italija in Nemčija - v celoti na oranžnem spisku (potovanje brez karantene)

Madžarska – na rdečem seznamu os regije:

> Budimpešta
> Győr-Moson-Sopron (zahodni del države)
> Csongrád-Csanád
> Pest
> Vas

Belgija – v celoti na rdečem seznamu

Bolgarija - na rdečem seznamu regija Blagoevgrad

Češka – na rdečem seznamu celotna država

Danska – na rdečem seznamu regija Hovedstaden - Kobenhaven

Estonija - na rdečem seznamu regija Ida-Viru

Francija - na rdečem seznamu vse regije, razen izjeme regije Grand-Est. Na rdečem seznamu so tudi francosko čezmorsko ozemlje Francoska Gvajana, Guadeloupe, Sveti Martin, La Réunion.

Irska – na rdečem seznamu regija Dublin, Cavan, Donegal, Leitrim, Monaghan in Sligo.

Litva - na rdečem seznamu regija Šiaulių

Luksemburg – celotna država na rdečem seznamu

Nizozemska – na rdečem seznamu vse regije - izjema sta Zeeland in Limburg. Na rdečem seznamu tudi čezmorsko ozemlje Aruba in Saint Maarten.

Portugalska – na rdečem seznamu Lizbona

Romunija – na rdečem seznamu regije: Alba, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Bukarešta, Caras Severin, Cluj, Covasna, Neamt, Iasi, Ilfov, Prahova, Vâlcea inVaslui

Španija – celotna država

Švica – na rdečem seznamu samo regije: Ženeva, Vaud

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske – na rdečem seznamu regija Severna in Severozahodna Anglija, Wales,
Yorkshire in Humberside, Škotska, Severna irska in Gibraltar.

Med pomembnejšimi in bližnjimi tretjimi državami so na rdečem seznamu še vedno: BiH, Albanija, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija, Egipt in ZDA. Celoten seznam z vsemi izjemami >>