Aktualne informacije o prestopu meja po Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika
146955 ogledov

Običajno se maja prične turistična sezona po Evropi, zato smo preverili trenutne razmere v nam bližnjih državah in kakšne so razmere glede potovanj in prehajanje meja. Trenutno brez vsaj negativnega hitrega testa prehod meje ni možen, nekatere države pa dodatno zahtevajo karanteno oz. druga potrdila.

Slovenci se za prvomajske počitnice tradicionalno radi odpravimo na popotovanja po različnih krajih. Veliko jih gre prvič v sezoni na morje, drugi se odločijo za obisk zabaviščnih parkov in turistično zanimivih mest po Evropi, tretji gredo z letalom v tople kraje.

Koronavorisu je lani ta potovanja skorajda popolnoma preprečil, tudi letos pa ni dosti bolje, saj ima večina držav še vedno stroge ukrepe glede odprtja turističnih namestitev. Zadnje informacije npr. iz Avstrije in Italije pa kažejo, da bi se turizem lahko pričel odpirati sredi maja.

Slovenija je na rdeči seznam držav dala večino evropskih držav. Izjema so Portugalska, Velika Britanija in Severna Irska ter določene regije v Španiji, na Danskem, Norveškem, Finskem in v Irski, ki pa so na zelenem seznamu. Povratek iz teh držav oz. regij v Slovenijo poteka brez omejitev.

Tranzit skozi države je vedno omogočen, je pa dobro imeti neko potrdilo oz. papir, katera država je vaša ciljna.​

Izstop in vstop v Slovenijo

Glede prehajanja državne meje v Sloveniji že od konca oktobra veljajo strožji ukrepi, ki pa se pogosto spreminjajo.

V začetku aprila je bila uvedena prepoved izstopa iz Slovenije, ki pa je bila kasneje odpravljena, tako da lahko potniki vedno zapustijo državo brez posebnega namena. V primeru zaprtja regijskih meja pa je pot v tujino zapisana med izjemami.

Bolj pomembni so pogoji za vrnitev v Slovenijo in v primeru, da potnik ne izpolnjuje enega od pogojev, bo na meji napoten v 10 dnevno karanteno, ki pa jo ni mogoče skrajšati s testom.

Pogoji za vstop brez karantene:

- negativni PCR test, ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa in je lahko narejen v EU ali državah schengna, Veliki Britaniji ali ZDA. Od 5. maja se na letališčih se ob vstopu v Slovenijo priznavajo tudi PCR testi iz Srbije in Turčije.

- potrdilo pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejše od 10 dni in ne več kot 6 mesecev (iz EU držav), ali potrdilo zdravnika (samo iz EU, schengna, VB ali ZDA), da je oseba prebolela covid-19 in od simptomov ni minilo več kot 6 mesecev

- dokazilo o cepljenju zoper covid-19 s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva Pfizer preteklo najmanj 7 dni ali cepiva Moderna, Sputnik, Sinovac ali Sinopharm najmanj 14 dni, od prejema prvega odmerka cepiv AstraZeneca ali Covishield najmanj 21 dni in  prvega odmerka Johnson & Johnson najmanj 14 dni.

Med pomembnejše izjeme, ki pod določenimi pogoji omogočajo vstop v Slovenijo brez testa in karantene, sodijo:

- oseba v tranzitu čez Slovenijo max. 12 ur oz. za tovorni promet max. 8 ur

- otroci, ki še niso dopolnil 15 let in prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo

- osebe, ki mejo prehajajo iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje, nastanek materialne škode, ali iz poslovnih razlogov in se vračajo čez mejo v 12 urah po prehodu meje​

- osebe, ki mejo prehajajo zaradi vključenosti v izobraževanje in se dnevno vrača čez mejo, dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju in se v 10 urah vrača čez mejo.

Nekaj izjem je za državljane EU in schengenskega prostora tudi za vstop v Slovenijo s hitrim ali PCR testom, ki velja 3 ali 7 dni:

- lastniki ali najemniki nepremičnin (apartmaji, pavšal, plovila) in njihovi družinski člani ter oskrba / nega družinskih članov oz. pomoč osebam, ki so potrebne podpore > velja za potovanje max. 72 ur in vrnitev s hitrim ali PCR testom, ki ni starejši od 72 ur

- delovni migranti, zdravstvene storitve v Sloveniji - dovoljen vstop brez karantene s hitrim ali PCR testom, ki ni starejši od 7 dni

- osebe, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje - velja tudi za ožje družinske člane - dovoljen vstop brez karantene s hitrim ali PCR testom, ki ni starejši od 7 dni.

Več izjem smo navedli v posebni novici o prehajanju meje s Hrvaško >>

Katere evropske države in regije niso v celoti na rdečem slovenskem seznamu?

V Evropi je samo nekaj regij, ki niso rdeče obarvane in za prihod iz teh ne velja karantena oz. ni potrebno testiranje. Od 5.5. velja seznam:​

- Portugalska je v celoti na zelenem seznamu

- Velika Britanija v celoti na zelenem seznamu

- Severna Irska v celoti na zelenem seznamu

- Finska - v celoti na zelenem seznamu

- Danska - na rdečem seznamu samo regija Hovedstaden

- Norveška - rdeči sta samo regiji Oslo in Viken

- Irska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Vzhodna in Osrednja regija

- Španija večji del na rdečem seznamu, izjema so regije Extremadura, Galicija, Balearski otoki, Kanarski otoki, Murcia in Valencija

- Grčija večji del na rdečem seznamu, izjema so regije: Severnoegejski otoki, Južnoegejski otoki in Jonski otoki​

Vse preostale države in njihove regije po Evropi so na rdečem seznamu!

Hrvaška - hitri ali PCR test​, potrdilo o prebolelosti ali cepljenju

Na Hrvaškem imajo v zadnjih dneh okoli 2.000 novo okuženih na dan, skupno pa 14.000 aktivno okuženih oseb. ​

> Hrvaška je Slovenijo dala konec novembra na rdeč seznam EU držav, kar pomeni, da je potrebno za vstop brez karantene imeti določena potrdila. vstop ni pogojen z namenom potovanja, v primeru, da oseba nima testa ali drugih potrdil, pa lahko vstopi z odrejeno 10 dnevno karanteno, ki jo lahko odpravi s hitrim testom narejenim na Hrvaškem. Potnikom, ki potujejo na Hrvaško, priporočamo, da pred odhodom izpolnijo spletni obrazec s podatki o osebah in kraju potovanja - entercroatia.mup.hr

Pogoji za vstop na Hrvaško brez karantene:

> negativni hitri antigenski test - max. 48 ur od odvzema brisa (priznajo se testi narejeni v EU). Dodatni hitri test za bivanje daljše od 10 dni NI več potreben (od 1.5.).

> negativni PCR test - max. 48 ur od odvzema brisa

> potrdilo o cepljenju - veljajo vsa cepiva in sicer 14 dni po drugem cepljenju oz. v primeru, da gre za cepivo, ki se cepi samo enkrat, velja potrdilo 14 dni po prvem cepljenju. (v primeru prejetja samo prvega odmerka cepiva AstraZeneca, ko Slovenija omogoča prehod meje po 21ih dneh, je mogoč vstop na Hrvaško samo z dodatnim negativnim hitrim ali PCR testom.)

> potrdilo o prebolelem covid-19 - lahko je potrdilo o pozitivnem PCR ali hitrem testu ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 - vse oblike teh potrdil morajo biti starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni.

> NOVO - oseba, ki je prebolela covid-19, in ima potrdilo o tem ter je bila kasneje vsaj 1 x cepljena s katerim od cepiv, ne potrebuje dodatnega negativnega testa za vstop na Hrvaško - izjema velja 5 mesecev od cepljenja.

Med izjeme potovanja brez testa sodijo:

> otroci mlajši od 7 let, vendar le v primeru, ko imajo starši ali skrbniki ustrezna potrdila za vstop brez karantene

> čezmejni delavci, tranzitni potniki, učenci in študentje, ki na Hrvaškem ali izven nje ne bivajo dlje kot 12 ur

> delavci v pomorstvu in transportu, diplomati, policisti, vojaki in humanitarni delavci

> osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih in poslovnih razlogov

> potniki, ki na Hrvaško potujejo zaradi nujnih zdravstvenih razlogov.

Lokacije na Hrvaškem, kjer opravljajo hitre in PCR teste za povratek v Slovenijo >>.

Italija - od 15. maja odprto za turiste z zeleno propustnico

V Italiji v začetku maja dnevno beležijo okoli 10.000 novo pozitivnih oseb na dan, skupno pa imajo okoli 420.000 aktivno obolelih, kar jih uvršča med boljše evropske države.

Slovenija je 28. 4. ukinila kontrolne točke na meji z Italijo, tako da je prehod možen na vseh mejnih prehodih, še vedno pa se izvaja kontrola.

Italija je 29.4. podaljšala veljavne ukrepe do 15.5. Slovenija je uvrščena italijanski C seznam držav, kar pomeni, da morajo potniki ob vstopu imeti negativni hitri ali PCR test, izpolniti obrazec za samoprijavo in obvezna je 5 dnevna karantena ter po izteku karantene dodaten hitri test. V primeru, da potnik nima negativnega testa, se mu odredi 14 dnevna karantena.

Izjeme za prehod meje brez testa - tranzitni potniki za največ 36 ur, čezmejni delavci, diplomati, dijaki in študentje, prevozniki tovornih vozil.  Med izjeme pa ne sodijo tisti, ki so korono že preboleli ali pa so bili cepljeni, testi pa so potrebni tudi za otroke.

Bo pa Italija od 15. maja odprla meje tudi za turiste in sicer za vse tiste, ki bodo imeli »zeleno prepustnico«. Vstop v Italijo brez karantene bo omogočen potnikom, ki bodo imeli potrdilo o negativnem hitrem ali PCR testu, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur, potrdilo o prebolelosti covid-19, ki bo veljal največ 6 mesecev, ali potrdilo o cepljenju z ustreznim odmerkom cepiva, ki ga prizna Evropa. Izjema bodo otroci stari do 2 leti. Ob prehodu meje ali notranji kontroli bo potrebno pokazati pisno potrdilo in turisti se bodo v tem primeru lahko prosto gibali.

Avstrija - obvezna registracija, test in karantena

Število pozitivnih oseb se je v zadnjih dneh v Avstriji zmanjšalo na okoli 2.000 oseb na dan, skupno pa imajo nekaj več kot 27.000 aktivno okuženih. Odprtje turističnih kapacitet je predvideno za 15. maj 2021, v zaprtih prostorih pa je potrebno nositi FFP2 masko. Sproščanje prehoda mej je predvideno od 19. maja, ko naj bi se odpravila obvezna 10 dnevna karantena oz. bo ta obvezna za potnike iz držav na temno rdeče obarvanih po ECDC zemljevidu.

Trenutno stanje na mejah:

Slovenija 28. 4. ukinja kontrolne točke na meji za Avstrijo, tako da bo prehod možen na vseh mejnih prehodih.

> Avstrija je imela že do sedaj stroge ukrepe pri prestopu meje. Potniki, ki ne sodijo med določene izjeme, morajo za vstop opraviti elektronsko registracijo (ne prej kot 72 ur pred vstopom v Avstrijo), za potnike iz Slovenije pa je obvezen negativen hitri (velja 48 ur) ali PCR test (velja 72 ur) z zdravniškim potrdilom, dodatno pa se odredi 10 dnevna karantena, ki jo je možno odpraviti peti dan z novim negativnim hitrim ali PCR testom. V primeru da oseba ne predloži negativnega testa, mora v roku 24 ur tega narediti v Avstriji. Izstop iz Avstrije pred iztekom karantene je možen pod pogojem, da so ob vrnitvi zagotovljene minimalne možnosti za okužbo.

Vstop v Avstrijo brez omejitev ob predložitvi nekega potrdila, je možen v primeru nepredvidljivih družinskih situacij (smrt, rojstvo, huda bolezen), tranzitnega potovanja (tudi do letališča ali železniške postaje), prevoza tovora ali potniškega prometa,  nujnih medicinskih razlogov ali nujnih interesov avstrijske države.

Osebe, ki mejo prehajajo redno (vsaj enkrat mesečno npr. delovni migranti, šolarji ...) iz poslovnih ali osebnih razlogov za vstop v Avstrijo potrebujejo negativen test, ki ne sme biti starejši od 72 ur.  Z negativnim hitrim ali PCR testom starim do 72 ur lahko brez karantene vstopajo humanitarni delavci, osebe, ki vstopajo zaradi poslovnih razlogov ali na podlagi vabila sodišča ali iz medicinskih razlogov spremljajo osebo ter imetniki diplomatskih izkaznic.

Predviden prehod mej po 19.5. > države na ECDC zemljevidu obarvano zeleno, rumeno in oranžno bodo imele prosti vstop v Avstrijo, rdeča država pomeni prehod z negativnim testom, potrdilom o prebolelosti ali cepljenju, temno rdeča pa prehod z negativnim testom, potrdilom o prebolelosti ali cepljenju + obvezno 10 dnevno karanteno z možnostjo prekinitve z negativnim testom po 5 dneh.

Več informacij glede izjem pri potovanju v Avstrijo >>

Madžarska odprta za cepljenje osebe v Sloveniji

Na Madžarskem je trenutno dnevno okoli 1.600 pozitivnih oseb in skupno okoli 210.000 aktivno pozitivnih.

Slovenija dovoli prestop meje na kontrolnih točkah Dolga vas in Pince, za izjeme pa tudi na kontrolni točki Hodoš (med 6. in 8. uro, med 14. in 15. uro ter med 19. in 20. uro) ter Čepinci (med 6. in 8. uro ter med 14. in 16. uro).

> Madžarska in Slovenija sta podpisali sporazum o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem. To pomeni, da se potrdilom o cepljenju, izdanih v eni državi, prizna enake pravne učinke, kot bi bila izdana v drugi državi. Po informacijah slovenskega veleposlaništva to pomeni, da od 1. maja 2021 lahko slovenski državljani s potrdilom o cepljenju vstopijo na Madžarsko, ne da bi morali v karanteno.

Za vse ostale potnike pa še vedno veljajo zaostreni pogoji pri prestopu meje za tujce in jih še vedno ni sprostila. Slovenci in drugi tujci lahko mejo prestopijo le v izjemnih pogojih (tranzit, s posebnim dovoljenem madžarskih organov, tovorni promet, zdravstveni posegi, šolstvo, čezmejni delavci v območju 30 km od meje, diplomati) na treh glavnih mejnih prehodih Dolga vas, Pince in Hodoš.

Poslovni potniki vstopajo na Madžarsko s potrdilom oz. vabilom madžarskega poslovnega partnerja (najbolje v madžarskem jeziku).

Madžarski državljani in osebe, ki imajo na Madžarskem prebivališče, gredo ob povratku v 10 dnevno karanteno, ki jo lahko predčasno zapustijo po opravljenih dveh negativnih testih na koronavirus.

Tranzit skozi Madžarsko je dovoljen samo po določenih poteh - večinoma gre samo za avtocestne koridorje, prav tako je zaustavitev možna samo na določenih postajališčih. Ob vstopu na Madžarsko morate predložiti dokazilo o namenu poti in ciljni državi ter dokazilo, da boste lahko vstopil v naslednjo državo potovanja (za slovenske državljane, ki se čez Madžarsko vračajo v domovino praviloma zadostuje veljavni slovenski potovalni dokument). Tranzit lahko poteka tudi v urah, ko je v HU sicer veljavna omejitev
gibanja (tj. med 20:00 in 05:00 uro).

Srbija - na rdečem seznamu

Srbija ima v konec aprila dnevno okoli 2.000 novih potrjenih primerov, aktivno okuženih pa okoli 60.000

> Srbija dovoli vstop osebam, ki imajo negativen PCR test (max. starost 48h), ki je izdan s strani referenčnega laboratorija države, iz katere tujec prihaja oz. iz katere vstopa v Srbijo. Vstop v Srbijo brez negativnega PCR testa ni mogoč.

V primeru, da potnik zamudi rok veljavnosti testa (48 ur), kar pa ni krivda potnika, ampak je posledica drugih nepredvidljivih dejavnikov (zamuda/prestavitev leta, odhoda avtobusa, vlaka in dr.), se veljavnost testa podaljša na 72 ur.

Izjeme veljajo za tranzitne potnike (max. 12 ur), tvorni promet, za otroke do 12 let, če potujejo s starši, ki imajo negativen PCR test, za tuje državljanje z začasnim ali stalnim bivanjem v Srbiji in za osebe, ki so bile cepljene v Srbiji (dvakratno cepljenje oz. v primeru Astra Zeneca je dovolj tudi eno ceopljenje).

Vstop iz poslovnih razlogov je dovoljen tudi brez negativnega PCR testa, s predhodno najavo pri Gospodarski zbronici Srbije. V 24 urah po prihodu je potrebno Gospodarski zbornici Srbije ('Privredna komora Srbije') predložijo negativni PCR test ali antigenski test na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki ga je izdal referenčni laboratorij v Srbiji.

Bosna in Hercegovina - na rdečem seznamu

BiH ima konec aprila okoli 1.000 dnevno pozitivnih oseb in skupno okoli 35.000 aktivno pozitivnih oseb.

> Slovenci v BiH lahko potujemo le ob predložitvi negativnega PCR testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Test se zahteva tudi za otroke. Izjema velja za prevoznike in za tranzit skozi BiH.

Nemčija v celoti na rdečem seznamu​

Nemčiji ima dnevno okoli 16.000 novih pozitivnih primerov in skupno nekaj čez 290.00 aktivno okuženih.

> Nemčija je 24.1. Slovenijo uvrstila na seznam visoko rizičnih območij – ob vstopu je potrebno imeti negativen test na prisotnost virusa SARS-CoV-2, vendar pa ta ne odpravlja 10 dnevne karantene. Pred prihodom v Nemčijo je potrebno izpolniti obrazec na www.einreiseanmeldung.de. Pri vstopu je potrebno imeti kopijo izpolnjenega obrazca v elektronski ali papirni obliki.

Testiranje lahko opravite max. 48 ur pred vstopom v Nemčijo. Rezultat testa mora biti v tiskani ali elektronski obliki v angleškem, nemškem ali francoskem jeziku. Sprejemajo se PCR, LAMP in TMA testi. Hitri antigenski testi se sprejemajo le, če izpolnjujejo osnovne kriterije, ki jih priporoča WHO (občutljivost: 80% ali več, specifičnost: 97% ali več v primerjavi s PCR testi). V primeru dvoma, da antigenski test izpolnjuje predpisane pogoje, imajo pravico pristojni organi tak test zavrniti.

Med izjeme sodijo potniki v tranzitu, vozniki v tovornem prometu, osebe, ki v Nemčijo vstopajo za manj kot 24 ur, mlajši od 6 let, dnevni in tedenski delovni migranti in učenci ter posamezniki, ki vstopajo za manj kot 72 ur npr. za obisk partnerjev in sorodnikov v prvem kolenu.

Obvezno testiranje pred vstopom v Nemčijo pa ne odpravlja 10 dnevne karantene, ki jo je možno predčasno prekiniti, če opravite dodatno testiranje, vendar šele od petega dne karantene naprej.

Švica za Slovence uvedla karanteno

V Švici imajo v drugi polovici aprila dnevno okoli 2.500 pozitivnih oseb in skupno nekaj več kot 55.000.

> Švica je Slovenijo ponovno dala 14. decembra na seznam rdečih držav, kar pomeni, da je potreben negativen PCR test (max. 72h) +  10 dnevna karantena (negativen test ne pomeni izjeme). Pred vstopom je potrebno izpolniti tudi spletni vstopni formular.

Med izjeme sodijo tranzit, potovanja zaradi nujnih zdravstvenih storitev, nujna poslovna potovanja. Potniki so se dolžni sami prijaviti kantonalnim oblastem v roku dveh dni po vstopu v državo. Kršenje pravil se kaznuje z denarno kaznijo v višini 10.000 CHF (približno 9.276€).

Nizozemska - v celoti na rdečem seznamu

Na Nizozemskem so razmere še vedno slabe, saj imamo dnevno okoli 8.00 novih primerov in skupno 210.000 pozitivnih oseb. po 28. aprilu so napovedane sprostitve ukrepov in ponovno odprtje lokalov in restavracij v določenih urah

>Za potnike, ki prihajajo na Nizozemsko iz rizičnih držav (tudi Slovenija) z avtomobilom, negativen test po novem ni več potreben, je pa obvezna 10 dnevna karantena, ki jo lahko prekinejo s testom po 5 dneh.

Za potnike, ki na Nizozemsko pridejo z letalom in so stari 13 let ali več, je obvezen negativen PCR test (max. 24h) ali pa negativen PCR test (max. 72h) + negativni hitri test (max. 24h). V primeru tranzita čez nizozemsko letališče je dovolj negativen PCR test (max. 72h). Po prihodu na Nizozemsko morajo potniki v 10 dnevno karanteno, ki jo lahko prekinejo z negativnim PCR testom, opravljenim najmanj 5 dni po prihodu. Cepljene osebe niso izjema za potrdila o testiranju, obstaja pa nekaj izjem osebe, ki so že prebolele covid. Več informacij > www.government.nl

Belgija - v celoti na rdečem

V Belgiji so razmere zopet slabše kot so bile februarja, tako da imajo dnevno okoli 3.500 novih primerov na dan, skupno pa še vedno več kot 125.000 aktivno okuženih oseb.

> Belgija je v letu 2021 uvedla strožji režim prehajanja meje za rdeče države, kamor sodi tudi Slovenija. Od 19.4. 2021 so omogočena tudi ne nujna potovanja. Ob vstopu iz rdeče države morajo potniki imeti negativen PCR test (max. 72 ur), ob tem pa gredo v 10 dnevno karanteno, ki jo lahko skrajšajo z negativnim PCR testom, ki ga lahko naredijo šele 7. dan po prihodu. Pred prihodom v Belgijo, vendar ne več kot 48 ur prej, je potrebno izpolniti spletni obrazec - Passenger Locator Form.

Potniki, ki v Belgijo pridejo z avtom za manj kot 48 ur, ne potrebujejo PCR testa.

Več informacij > www.info-coronavirus.be

Grčija - obvezen PCR test ali potrdilo o cepljenju

Grčija ima konec aprila dnevno okoli 2.500 pozitivnih oseb in skupno nekaj več kot 35.000.

Grčija meje odpira postopoma in prvo odpiranje je bilo 19. aprila, splošno odpiranje države pa je predvideno za 14. maj 2021. Potniki morajo imeti negativen PCR test star max. 72 h, test je obvezen tudi za otroke starejše od 5 let. Izjema so osebe, ki so bile cepljene z zahtevanimi odmerki in je od zadnjega cepljenja preteklo 14 dni. Ne glede na potrdila so potniki pri vstopu v Grčijo lahko naključno dodatno testirani.

Pred prihodom v Grčijo morajo turisti:

-  izpolniti spletni obrazec > https://travel.gov.gr

- imeti PCR potrdilo o negativnem testu max. star 72 h ali

- potrdilo o cepljenju

Potrdila morajo biti v angleškem jeziku z vsemi potrebnimi osebnimi podatki. V primeru, da je pri naključnem hitrem testiranju turistov ob vstopu v Grčijo oseba pozitivna, se jo pošlje na dodaten PCR test. Če je tudi ta test pozitiven, se uredi 10 dnevna karantena v namestitvi, ki je predvidena za izolacijo. Stroške namestitve krije Grčija.

Datum objave
Kategorija
Statistika
146955 ogledov