Nove informacije glede prehoda meje s Hrvaško, Madžarsko, Italijo in Avstrijo

Datum objave
Kategorija
Statistika
16765 ogledov

V zadnjem času je bilo nekaj sprememb pri prehajanju meja s sosednjimi državami - od nedelje, 13.9., bo karantena za potnike s Hrvaške skrajšana s 14 na 10 dni. Na Sardiniji so začasno odložili uvedbo odloka o obveznem testiranju.

Hrvaška je na rdečem seznamu​

Od 21. avgusta v Hrvaška celoti na rdečem seznamu Slovenije, kar pomeni, da morajo potniki ob prihodu v Slovenijo v karanteno. Od nedelje, 13. septembra, se čas obvezne karantene skrajšuje s 14 na 10 dni.

To pa ne velja za izjeme, med katere sodijo tudi lastniki nepremičnin, čolnov in pavšalisti v kampih ter njihovi ožji družinski člani, ki lahko mejo brez karantene prestopijo v primeru povratka v 48 urah. Za prestop meje je potrebno imeti dokazilo o lastništvu nepremičnine, plovila ali pavšalno pogodbo iz kampa.

Zaenkrat pri prestopu ni bilo težav z osebami, ki so vpisane na pavšalno pogodbo, za vse ostale osebe kot npr. prijatelji, ki bi šli pomagat pospravljati prikolico, pa lahko pride problema, saj ne sodijo pod ožje družinske člane. V nekaterih primerih so policisti želeli tudi videti SMS, ki ga na mobitel prejmete ob prehodu meje, tudi potrdila o času plačane cestnine je dobro shraniti do povratka v Slovenijo, saj kot kaže tudi to pride prav pri dokazovanju vstopa na Hrvaško.

Tranzit iz Hrvaške pa je čez Slovenijo dovoljen za vse potnike, ki pa morajo Slovenijo zapustiti v 12-ih urah po prestopu meje.

Zavarovanje NLB Vita Tujina krije tudi Covid-19

Madžarska 1. septembra zaprla mejo

Madžarska je s 1. septembrom zaostrila pogoje pri prestopu meje za tujce. Slovenci in drugi tujci lahko mejo prestopimo le v izjemnih pogojih (tranzit, s posebnim dovoljenem madžarskih organov, tovorni promet, zdravstveni posegi, šolstvo, čezmejni delavci v območju 30 km od meje, diplomati) na treh glavnih mejnih prehodih Dolga vas, Pince in Hodoš.

Za turiste prestop meje do nadaljnjega ni dovoljen, izjema so državljani Poljske, Češke in Slovaške, ki pa za prestop meje potrebujejo negativen test na koronavirus.

Madžarski državljani in osebe, ki imajo na Madžarskem prebivališče, gredo ob povratku v 14 dnevno karateno, ki jo lahko predčasno zapustijo po opravljenih dveh negativnih testih na koronavirus narejenih v razmaku petih dni s časovno razliko najmanj 48 ur.

Tranzit skozi Madžarsko je dovoljen samo po določenih poteh - večinoma gre samo za avtocestne koridorje, prav tako je zaustavitev možna samo na določenih postajališčih.

Italija - nove informacije glede testov na Sardiniji

Za vstop na Sardinijo je potrebno predhodno urediti prijavo na spletnem obrazcu, ki vključuje podatke o osebah, nastanitvi in zdravstvenem stanju. Link do obrazca za vstop na Sardinijo >>

Potnikom v trajektnih pristaniščih in na letališčih izmerijo telesno temperaturo, ki ne sme biti enaka ali višja od 37,5 stopinj Celzija.

Glede korona testov, ki bi morali od ponedeljka 14.9. obvezni za vse potnike na Sardinijo, je zadeva takšna, da se je italijanska vlada pritožila na regionalni odlok in sodišče je v četrtek, 17.9., pritožbo sprejelo, tako da testi sedaj NISO obvezni. Je pa obvezno nošenje mask čez cel dan v zaprtih prostorih in tudi odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti razdalje enega metra.

Sicer pa lahko Slovenci italijansko mejo prestopamo brez težav in brez dodatnih dokazil na vseh mejnih prehodih. Za tujce npr. Nemce, Avstrijce, Nizozemce pa so določene štiri kontrolne točke, kjer je dovoljen prestop meje. To so Škofije, Krvavi potok, Fernetiči in Vrtojba.

Glede potovanja z avtomobilom po Italiji je posebnost, da morajo potniki iz različnih gospodinjstev v avtomobilu obvezno imeti maske. V določenih regijah so za taka potovanja omejili število potnikov npr. v avtomobilu s petimi sedeži na največ tri potnike (voznik + dva potnika na zadnjih sedežih, ki morata sedeti na levem in desnem sedežu, sovoznikov in zadnji srednji sedež pa morata biti prosta). Omejitev števila potnikov ne velja v nam bližnjih regijah: Furlanija - Julijska krajina, Benečija in Južna Tirolska.

V primeru potovanja družinskih članov maska ni obvezna, prav tako ni omejeno število potnikov.

Avstrija prepovedan postanek za tranzitne potnike

Število pozitivnih oseb se je v zadnjih dneh v Avstriji povišalo, največ pa jih je na Dunaju, tako da so nekatere države npr. Švica, Nemčija in Belgija samo mesto Dunaj dale na rdeči seznam.

Slovenci lahko zaenkrat še brez težav potujemo v Avstrijo in mejo prestopamo na vseh mejnih prehodih, tujcem pa so na voljo samo trije cestni mejni prehodi – Karavanke, Ljubelj in Šentilj in železniški prehod Šentilj, kjer lahko prestopijo mejo.

Za potnike, ki so v tranzitu npr. iz Hrvaške, BiH, Srbije proti Nemčiji, je v Avstriji prepovedano ustavljanje na bencinskih črpalkah ali postajališčih.

Datum objave
Kategorija
Statistika
16765 ogledov