Aktualne informacije o prestopu meja po Evropi

Datum objave
Kategorija
Statistika
314512 ogledov

Covid razmere se stalno spreminjajo in na zadnjem covid zemljevidu Evrope je Slovenija še vedno temnordeča, po novem pa so temnordeče tudi Estonija, Litva, Latvija, hrvaška regija Zagreb, norveški Oslo in več regij v Romuniji. Preverili smo, kakšna so pravila pri vstopu v bližnje države in povratku v Slovenijo. Večinoma vse države zahtevajo covid potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem covid testu.

Potnikom svetujemo, da si pred potovanjem uredijo digitalno covid potrdilo, ki je opremljeno s QR kodo, ki ga lahko prejmejo na portalu zVEM in v lekarnah, v začetku julija pa so ga cepljene in prebolele osebe dobile po pošti.

Vstop v Slovenijo

Slovenija od 15.7. omogoča vstop brez 10 dnevne karantene le še s covid potrdili o testiranju, cepljenju ali prebolelosti. Obarvanost države ni več pomembna, saj je potrdilo obvezno tudi za zelene države, po novem pa hitri testi veljajo tudi za vstop iz prej temnordeče države.

Od 16.8. morajo potniki, ki v Slovenijo prihajajo z letalom ali ladjo (križarke), imeti izpolnjen digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF. Za preostale potnike (avto, avtobus, vlak) izpolnjen obrazen ni potreben.

V primeru, da ob vrnitvi potnik nima covid potrdila, se mu odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajša šele peti dan po prihodu z negativnim PCR testom.

Izjema glede covid potrdil pri vstopu v Slovenijo velja le za otroke mlajše od 15 let, dvolastnike kmetijskega zemljišča, tranzitne potnike, prevoznike v mednarodnem promet in nujna potovanja zaradi zravstvenih razlogov.  Za lastnike nepremičnin npr. na Hrvaškem po novem hitri test velja 48 ur.

Splošna PCT dokazila za vstop v Slovenijo

- negativni rezultat hitrega testa (48h) ali PCR testa (72h) od odvzema brisa - velja tudi za lastnike nepremičnin. Opozarjamo, da so veljavni samo testi narejeni znotraj EU in še v nekaterih drugih državah.*

- potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši 180 dni)

* Hitri in PCR testi ter potrdila o prebolelosti se upoštevajo, če so bili izdani v državi EU ali schengenskega območja, BiH, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, ZDA, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Veliki Britaniji, Severni Irski in v primeru letalskih povezav tudi v Turčiji. Iz preostalih tretjih držav pa potrdila veljajo le, če so v digitalni ali papirnati obliki, opremljena s QR kodo in vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.

- potrdilo o cepljenju - takoj po prejemu drugega odmerka cepiva Pfizer, Moderna, Sputnik, Sinovac, Sinopharm ali AstraZeneca ali takoj po prejemu prvega odmerka cepiva Janssen / Johnson. 

- potrdilo o cepljenju za prebolevnike + en odmerek cepiva (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov oseba cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke, pri čemer se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja,

- veljavno evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike iz EU ali tretje države (v angleškem jeziku).

Oseba, ki ne izpolnjuje pogojev oz. ne sodi med eno od izjem, bo na meji napoten v 10 dnevno karanteno, ki pa jo je možno skrajšati s PCR testom peti dan po odrejeni karanteni.

Izjeme pri vstopu v Slovenijo brez covid potrdil

Med izjeme, ki pod določenimi pogoji omogočajo vstop v Slovenijo brez PCT potrdila in karantene, sodijo:

- otroci, ki še niso dopolnil 15 let in prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo, ali v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo ali skupaj z osebo, ki ga prevaža zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, če ta oseba ni napotena v karanteno na domu oziroma ji ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo.

Otrok, ki potuje v spremstvu ostalih družinskih članov (npr. stari starši, stric, teta), mora oseba ob vstopu v Slovenijo predložiti podpisano pooblastilo staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika. (ministrstvo je obvestilo, da overitev potrdila ni potrebna)

- dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v desetih urah po prehodu meje. Izjema velja tudi za ožje družinske člane posameznika in druge osebe, ki imajo s posameznikom na istem naslovu prijavljeno prebivališče, kadar potujejo skupaj

- osebe v tranzitu čez Slovenijo, ki nimajo prebivališča v Sloveniji, max. 12 ur

- oseba, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza (max. 12 ur)

- čezmejni delavci (zračna razdalja 10 km)

- osebe, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu meje

- NOVO - oseba, ki ima dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Sloveniji, drugi državi članici EU ali schengenskega območja ter se vrača čez mejo neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu oziroma takoj, ko ji zdravstveno stanje to dopušča.

Hrvaška - obvezna covid potrdila​

Hrvaška je že 1. julija spremenila pogoje vstopa in od vseh potnikov, ne glede na covid obarvanost regije, zahteva digitalno covid potrdilo ali stara potrdila o negativnem hitrem / PCR testu, cepljenju ali prebolelosti. Izjema niso niti potniki iz zelenih regij! Od oktobra naprej velja, da covid potrdila glede prebolelosti in cepljenja veljajo na Hrvaškem 1 leto.

Potniki, ki nimajo potrdil, gredo za 10 dni v karanteno, ki jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim testom narejenim na Hrvaškem. Izjema so npr. otroci mlajši od 12 let. Pred odhodom priporočamo, da izpolnite spletni obrazec s podatki o osebah in kraju potovanja - Enter Croatia >>

Pogoji za vstop na Hrvaško

Ne glede na covid obarvanost države je po novem za vstop na Hrvaško potrebno imeti covid potrdila - lahko so v digitalni obliki s QR kodo ali tiskani verziji:

- negativni hitri test max. 48 h od odvzema brisa

- negativni PCR test max. 72h od odvzema brisa

- polno cepljenje po pravilih proizvajalca (dovolj je tudi cepilni kartonček, še bolje je imeti potrdilo iz sistema zVEM).  V primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca in Moderna po drugem cepljenju ni potrebno čakati še 14 dni, vendar pa potrdilo ne sme biti starejše od 365 dni (to je novo, prej je veljalo 270 dni). V primeru cepiva Janssen, kjer je predviden samo en odmerek, pa je potrebno po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 365 dni

- prebolelost + 1 odmerek cepiva  - oseba je znotraj 12 mesecev po prebolelosti (novo, prej je veljajo samo 8 mesecev) bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo o cepljenju pa ni starejše od 365 dni

- enkratni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju

- enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju

- potrdilo o prebolelost ali pozitivni covid test, ki je starejši od 11 dni in ne več kot 365 dni.

Potniki iz EU lahko vstopijo na Hrvaško tudi brez testa ali dodatnega potrdila, vendar se jim v tem primeru odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR testom narejenim na Hrvaškem.

Med izjeme glede covid potrdil sodijo:

> otroci mlajši od 12 let, vendar le v primeru, ko imajo starši ali skrbniki ustrezna potrdila za vstop brez karantene

> čezmejni delavci, tranzitni potniki, učenci in študentje, ki na Hrvaškem ali izven nje ne bivajo dlje kot 12 ur

> delavci v pomorstvu in transportu, diplomati, policisti, vojaki in humanitarni delavci

> osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih in poslovnih razlogov

> potniki, ki na Hrvaško potujejo zaradi nujnih zdravstvenih razlogov.

Lokacije na Hrvaškem, kjer opravljajo hitre in PCR teste za povratek v Slovenijo >>

Nemčija - od 26.9. je Slovenija na visoko rizičnem seznamu​

Nemčija že od 1. avgusta od vseh potnikov, ne glede na različnost območja, zahteva covid potrdila – cepljenje, prebolelost ali negativen test.

Slovenija je od 26.9. 2021 na visoko rizičnem nemškem seznamu, zato je sedaj potrebna prijava vseh potnikov na spletni strani www.einreiseanmeldung.de. Osebe, ki iz Slovenije vstopajo v Nemčijo samo z negativnim covid testom morajo dodatno še v 10 dnevno karanteno. Izjema so npr. tranzitni potniki (max. 24h) skozi Nemčijo oz. tisti, ki so Slovenijo prevozili v tranzitu.

Nemški spisek rizičnih držav - Institut Roberta Kocha >

Potrebna potrdila za vstop v Nemčijo iz Slovenije:

- spletna prijava potnikov www.einreiseanmeldung.de

- potrdilo o polnem cepljenju  + 14 dni ali potrdilo o prebolelosti (pozitiven PCR test) + 28 dni in ne več kot 6 mesecev - potrdilo mora biti v digitalni obliki ali pisno potrdilo v nemščini ali angleščini. V priberu, da je prebolela oseba prejela en odmerek cepiva, se smatra, da je polno cepljena.

- potrdilo o negativnem hitrem covid testu (veljaven 48h od odvzema brisa) ali PCR testu + 10 dnevna karantena (veljaven 72 ur), ki se lahko predhodno zaključi šele 5. dan po prihodu z negativnim covid testom. Otrokom mlajšim od 12 let se karantena zaključi avtomatsko po 5. dnevu po prihodu.

Izjeme glede karantene so tranzitni potniki, osebe v mednarodnem tranzitnem prometu, nujna poslovna potovanja max. 5 dni, nujna zdravstvena oskrba ipd.
Nemčija 1. avgusta spreminja  pogoje vstopa v Nemčijo - za vse potnike so obvezna covid potrdila glede testiranje, cepljenja ali prebolelosti. To velja tudi za potnike, ki prihajajo iz ne-rizičnih območij npr. Slovenije. Izjema covid potrdil velja za otroke mlajše od 12 let. Covid potrdila je potrebno imeti tudi v primer tranzita skozi Nemčijo.

Več informacij o pogojih vstopa v Nemčijo > 

Italija - vstop z vsemi covid potrdili

Slovenija je na C italijanskem seznamu EU držav, tako da je po novem za vstop brez karantene dovoljen tudi s potrdili o cepljenju ali prebolelosti. Priporočamo, da si pred odhodom v Italijo uredite digitalno covid potrdilo, ki je opremljeno s QR kodo.

V Italiji je tudi obisk kulturnih in športnih prireditev, uporabo javnega prevoza (izjema je trajekt za Messina - Sicilija), obiska zaprtih delov lokalov in restavracij, muzejev, bazenov, kongresov ipd. potrebno imeti veljavno covid potrdilo - cepljenje, prebolelost ali negativen test (48h). Izjema so otroci mlajši od 12 let. Za obisk kampov covid potrdilo ni potrebno.

Potrebna potrdila za vstop v Italijo:

- izpolnjen spletni obrazec prijave bivanja - European Digital Passenger Locator Form (dPLF)

- negativni hitri antigenski ali PCR test star max. 48 ur od odvzema brisa

- potrdilo o polnem covid cepljenju, ki je starejše od 14 dni

- potrdilo o prebolelosti Covid-19 ali pozitivnem testu od katerega ni preteklo več kot 6 mesecev

Potrdila morajo biti v angleškem ali italijanskem jeziku.

Izjeme glede potrdil so otroci mlajši od 6 let, tranzitni potniki za max. 36h (dobro je imeti neko potrdilo, da ste namenjeni v drugo državo) ter osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja npr. iz Vipave in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur ( v primeru obmejnega potovanja ni potrebno izpolnjevati dPLF potrdila).

Če oseba v Italijo vstopa brez negativnega covid-19 testa, je obvezna 10 dnevna karantena na naslovu, ki se ga vpiše v obrazec dPLF in ob koncu karantene je obvezno testiranje.

Vstop na Sardinijo - od 1.9. ponovno obvezna veljavna covid potrdila

Potnikom, ki gredo na Sardinijo, bo odo 1.9. zopet potrebno pri vkrcanju na trajekt oz. ob vstopu na Sardinijo pokazati veljavno covid potrdilo s QR kodo.

To je pomembno predvsem za vse tiste, ki potujejo z negativnim hitrim testom, ki velja sao 48 ur. Tak test bo moral biti veljaven tudi ob vstopu na trajekt.

Več informacij o vstopu v Italijo >>

Avstrija - brez karantene, vendar s potrdili

Avstrija za potnike, ki prihajajo iz Slovenije omogoča vstop s covid potrdili o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Potrdila morajo biti v angleškem ali nemškem jeziku, najbolje pa je, da imajo potniki kar EU covid potrdilo opremljeno s QR kodo. Izjema glede potrdil so otroci mlajši od 12 let in tranzitni potniki.

Če covid potrdila nimate, morate urediti spletno prijavo > entry.ptc.gv.at, vendar ne prej kot 72 ur pred vstopom v Avstrijo in v 24h po prihodu v Avstrijo naredite hitri covid test. Prijava ni potrebna za izjeme npr. tranzitne potnike.

Za smučarje je pomemben podatek, da je za uporabo žičniških napravah v Avstriji prav tako obvezno veljavno covid potrdilo, dodatno pa je obveznatudi  uporaba FFP2 zaščitne maske.

Vstop v Avstrijo za potnike iz Slovenije:

•    Negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa

•    Negativni PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa

•    Potrdilo o prebolelosti Covid-19, ki ne sme biti starejše od 6 mesecev

•    Potrdilo o pozitivnem testu na protitelesa, ki velja 3 mesece

•    Potrdilo o cepljenju - Avstrija priznava cepiva proizvajalcev BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneka, Johnson & Johnson, Moderna in Sinopharm. Cepljenje se prizna ob izpolnitvi enega od pogojev:

> od prejema drugega odmerka, pri čemer od dneva prejema prvega odmerka cepiva ni minilo več kot 360 dni (12 mesecev) ali

> po cepljenju s cepivom, za katero je predviden zgolj en odmerek, mora od cepljenja preteči najmanj 21 dni in ne več kot 270 dni (9 mesecev) ali

> od dneva cepljenja, če je bil vsaj 21 dni pred tem izveden pozitiven PCR test ali pa se pred cepljenjem razpolaga z dokazilom o prisotnosti protitelesih, od dneva cepljenja pa ni minilo več kot 360 dni ali

> po nadaljnem cepljenju, če od tega ni minilo več kot 360 dni in če je minilo med tem in drugim cepljenjem najmanj 120 dni.

Če potniki nima ustreznih potrdil, morajo v 24 urah po prihodu narediti hitri ali PCR test v Avstriji.

Več informacij glede izjem pri potovanju v Avstrijo >>

Madžarska

Slovenski državljani od 23. junija 2021 lahko vstopijo iz držav EU na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

Slovenija in Madžarska sta 30. aprila 2021 sklenili dogovor o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem, kar pomeni, da se potrdilom o cepljenju, izdanih v eni državi, prizna enake pravne učinke, kot bi bila izdana v drugi državi, skladno z notranje pravno ureditvijo posamezne države.

To pomeni, da vse osebe, ki so bile cepljenje in lahko predložijo potrdilo o cepljenju že s prvim odmerkom cepiva Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen lahko vstopajo v notranjost hotelov, restavracij, muzejev, v kino, živalski vrt itd. Veljajo kartončki o potrdilu o cepljenju, ki ste jih prejeli ob cepljenju ali potrdila, ki ste jih prejeli z digitalnim certifikatom.

Torej morate za vstop v notranje prostore hotelov, restavracij, muzejev in druge notranje prostore ali v kino in živalski vrt še vedno predložiti potrdilo o cepljenju. Brez potrdila o cepljenju vam vstop ne bo dovoljen.

Tudi otroci, mlajši od 18 let lahko vstopijo na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev in sicer v spremstvu staršev ali skrbnikov. Za otroke ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju niti testa. V notranje prostore otroci lahko vstopajo le s starši ali skrbniki, ki jim je dovoljen vstop (tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju).

Srbija

Srbija na podlagi sporazuma za državljane Slovenije omogoča vstop z negativnim hitrim testom (max. starost od odvzema brisa 48h), s potrdilom o polnem cepljenju oz. enem odmerku cepiva AstraZeneca, potrdilom o prebolelosti covid-19, ki ni starejše od 180 dni, ali potrdilom o prebolelosti in dodatno enem odmerku cepiva, ki ga je oseba prejela znotraj 8 mesecev po prebolelosti.

Izjema testiranja za otroke iz Slovenije velja do starosti 15 let, če potujejo s člani ožje družine, ki izpolnjujejo pogoje za vstop brez karantene.

V primeru, da potnik zamudi rok veljavnosti testa (48 ur), kar pa ni krivda potnika, ampak je posledica drugih nepredvidljivih dejavnikov (zamuda/prestavitev leta, odhoda avtobusa, vlaka in dr.), se veljavnost testa podaljša na 72 ur.

Izjeme veljajo za tranzitne potnike (max. 12 ur), tovorni promet, za otroke do 12 let, če potujejo s starši, ki imajo negativen PCR test, za tuje državljane z začasnim ali stalnim bivanjem v Srbiji in za osebe, ki so bile cepljene v Srbiji (dvakratno cepljenje oz. v primeru Astra Zeneca je dovolj tudi eno cepljenje).

Vstop iz poslovnih razlogov je dovoljen tudi brez negativnega PCR testa, s predhodno najavo pri Gospodarski zbornici Srbije. V 24 urah po prihodu je potrebno Gospodarski zbornici Srbije ('Privredna komora Srbije') predložijo negativni PCR test ali antigenski test na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki ga je izdal referenčni laboratorij v Srbiji.

Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina je 12. junija spremenila predpise glede vstopa v državo, tako da je omogočen vstop osebam, ki imajo enega od pogojev:

> negativni hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48h - velja za potnike iz EU, za ostale države pa je test lahko star 72h

> polno cepljenje +  14 dni

> potrdilo o pozitivnem testu ali prebolelosti covid-19, ki je starejše od 14 dni in ne več kot 180 dni.

Izjema velja za otroke mlajše od 7 let, prevoznike in tranzitne potnike.

Tranzit čez Neum poteka nemoteno in ni potrebno imeti dodatnih dokazil za potovanje iz Hrvaške proti južni Dalmaciji in Črni gori.

Severna Makedonija

Od 1.9. veljajo nova pravila vstopa v Severno Makedonijo. Brez 7 dnevne karantene lahko vstopijo potniki, ki imajo:

- potrdilo o cepljenju

- potrdilo o prebolelosti, ki je starejše od 45 dni

- potrdilo o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 72 ur

Tranzit je dovoljen ob podpisani izjavi, vendar samo za max. 5 ur.

Črna gora - nova pravila vstopa v državo

Zaradi poslabšanja razmer je Črna gora sprejela strožja pravila vstopa v državo.  Za prebivalce sosednjih držav strožja pravila ne veljajo, veljajo pa za vse ostale potnike. Za državljane EU še do vključno 23. 8. velja, da če so prej neprekinjeno vsaj 15 dni prebivali v EU, da ne potrebujejo potrdil.

Od 24.8. je vstop v Črno goro brez karantene možen s:

- potrdilom o negativnem hitrem covid testu, ki ne sme biti starejši od 48h od odvzema brisa, ali negativnem PCR testu (72h)
- potrdilom o prebolelosti covid, ki je starejše od 14 dni in ne več kot 180 dni od pozitivnega covid testa

- potrdilom o prejetem vsaj enem odmerku covid cepiva.

Če potnik nima enega od potrdil, se mu odredi 14 dnevna karantena, ki jo lahko skrajša šesti dan po vstopu v državo z negativnim PCR testom.

Potrdila niso potrebna za otroke mlajše od 5 let.

Grčija - dovolj že hitri test​

Potniki iz EU lahko v Grčijo vstopijo z negativnim hitrim testom (max. 48h) ali negativim PCR testom starim max. 72 h. Ttest je obvezen tudi za otroke starejše od 12 let. Testa ne potrebujejo potniki, ki so polno cepljeni oz. imajo potrdilo o prebolelosti. Ne glede na potrdila so potniki pri vstopu v Grčijo lahko naključno dodatno testirani.

Pred prihodom v Grčijo morajo turisti:

- izpolniti spletni obrazec - najkasneje en dan pred prihodom > https://travel.gov.gr

- imeti potrdilo v angleščini o negativnem hitrem testu max. star 48 h ali negativnem PCR testu max. star 72 h ali

- potrdilo o polnem cepljenju, od zadnjega odmerka mora miniti več kot 14 dni ali

- potrdilo o prebolelosti, star najmanj dva meseca pred prihodom in ne več kot devet mesecev pred prihodom.

Potrdila morajo biti v angleškem jeziku z vsemi potrebnimi osebnimi podatki. V primeru, da je pri naključnem hitrem testiranju turistov ob vstopu v Grčijo oseba pozitivna, se jo pošlje na dodaten PCR test. Če je tudi ta test pozitiven, se uredi 10 dnevna karantena v namestitvi, ki je predvidena za izolacijo. Stroške namestitve krije Grčija.

Več informacij o vstopu v Grčijo > https://travel.gov.gr.

Albanija - potrdila od 6.9.

Albanija čez poletje ni imela posebnih covid ukrepov. Od 6. septembra naprej pa bodo veljali strožji pogoji vstopa v Albanijo.

Potniki bodo morali imeti covid potrdilo o cepljenju, ki mora biti starejše od 14 dni, ali negativen hitri covid test ( max. 48 ur) ali PCR test (max. 72 ur) ali zdravstevno potrdilo o prebolelosti, ki ni starejše od 6 mesecev.

Ustrezna potrdila morajo imeti tudi potniki v tranzitu skozi Albanijo, izjema so otroci mlajši od 6 let.

Češka

Od 9.7. veljajo naslednji vstopni pogoji:

- obvezna prijava v spletnem obrazcu pred prihodom na Češko

- potrdilo o negativnem covid testu (antigenski hitri test ne sme biti starejši od 48 ur ali PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur) pred vstopom ali testiranje (antigen/PCR) v 5-ih dneh po vstopu (samoizolacija do pridobitve rezultata ni potrebna)

Izjeme glede testiranja:

- prebolevniki v zadnjih 180 dneh z zdravniškim potrdilom v angleškem jeziku ali digitalnim EU potrdilom

- polno cepljene osebe (oseba šteje za cepljeno po preteku 14 dni od prejema zadnjega odmerka cepiva) z nacionalnim ali digitalnim EU potrdilom

- mednarodni transportni delavci

- tranzit po kopnem do 12 ur

- potovanja na Češko do 12 ur

- potovanja na Češko iz sosednjih držav do 24 ur

- otroci do 6 let

- profesionalni umetniki in športniki

- čezmejni delavci, študentje, učenci

- reševalne službe

Švica

Švica od 20.9. od potnikov zahteva covid potrdila in spletno prijavo vstopa na https://swissplf.admin.ch/formular

Za vstop v Švico je potrebno imeti:

- potrdilo o polnem cepljenju ali potrdilo o prebolelosti, ki ne sme biti starejše od 6 mesecev

- potrdilo o negativnem covid testu (hitri test veljaven 48h ali PCR test veljaven 72h), vendar pa je v tem primeru potrebno v Švici opraviti še en test in sicer 4 – 7 dni po prihodu v državo. Test je plačljiv. V primeru, da st v Švici manj kot 4 dni, potem ne potrebujete delati drugega testa.

Izjema glede covid potrdil so otroci mlajši od 16 let in tranzitni potniki.

Več o pogojih vstopa v Švico.

Francija

Francija je junija spreminja pogoje vstopa v državo. Vse EU države so na zelenem seznamu in potniki iz teh držav za vstop v Francijo potrebujejo:

- negativen hitri ali PCR, ki ni starejši od 72h od odvzema brisa (za Korziko je hitri test lahko star samo 48h)

- potrdilo o cepljenju - dva odmerka cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca + najmanj 7 dni od cepljenja ali eden odmerek cepiva Janssen + 28 dni

- potrdilo o prebolelosti + vsaj en odmerek enega od cepiv + najmanj 7 dni od cepljenja

- potrdilo o prebolelosti, ki je starejše od 11 dni in ne več kot 6 mesecev - obvezno mora biti EU digitalno cvodi potrdilo s QR kodo
Od 1. julija naprej bo ob vstopu v Francijo priznano tudi evropsko digitalno covid potrdilo, tako da bodo takrat lahko vstopili vsi potniki iz EU, ki ga bodo prejeli v svoji državi npr. tudi tisti, ki so samo preboleli covid znotraj 6 mesecev.

Test oz. druga potrdila so obvezna za vse potnike starejše od 11 let, dodatno je potrebno na spletu izpolniti tudi obrazec - izjava za čast >>

V Franciji je od avgusta za vstop v restavracije, muzeje in kulturne ustanove obvezno covid potrdilo. Izjema so otroci mlajši od 12 let.

Španija

Španija je priljubljena počitniška destinacija. V septembru so se razmere po poletju izboljšale.

 Španija od potnikov, ki so stari 12 let ali več pri vstopu zahteva naslednja potrdila:

> negativni hitri, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali PCR test ne atsrejši od 72 ur

> potrdilo o prebolelosti covid-19, ki je starejši od 11 dni in ni starejši od 180 dni

> potrdilo o polni cepljenosti (2 odmerka ali eden v primeru cepiva Janssen), ki je starejši od 14 dni

Vsi potniki na poti v Španijo morajo 48 ur pred prihodom izpolniti spletni obrazec za zdravstveni nadzor (Formulario de Control Sanitario) na spletni strani Spain Travel Health - www.spth.gob.es, kjer se prejme QR kodo, ki se jo pokaže ob vstopu v Španijo (vsaka oseba mora imeti svojo QR kodo povezano s potovanjem). Obrazec morajo izpolniti tudi potniki v tranzitu.

Več informacij najdete na: https://www.spth.gob.es

Datum objave
Kategorija
Statistika
314512 ogledov