Kampi v Posočju se ne strinjajo s povišanjem turistične takse

Datum objave
Kategorija
Statistika

Kampi, ki delujejo na območju Soče in Nadiže, so na predsednika Vlade RS naslovili pismo glede uvedbe visoke turistične takse in dodatne promocijske takse, ki ju je Slovenija uvedla v letu 2019.

Kampisti v enem letu do 492% višje turistične takse

O povišanju turističnih taks in morebitnih težavah predvsem v kampih, smo pri nas že pisali pred sprejetjem novega zakona. Država je namreč določila novo najvišjo stopnjo turistične takse na 2,50 €, ob tem pa dodala še promocijsko takso v višini +25% na ceno takse, ki je namenjna delovanju Slovenske turistične organizacije. Ob tem je zakon ukinil 50% popust na takso za bivanje v kampih, ki je veljal predhodno. Po novem pa morajo turistično takso plačati tudi planinci, ki prenočujejo v planinskih kočah.

Od 1. januarja 2019 je tako najvišja turistična taksa v Sloveniji 3,125 €, kar glede na stari znesek, ki je bil v kampih 0,635 € pomeni kar 492% povišanje.

Najvišjo turistično takso morajo po novem kampisti plačevati v kampih na Bledu in v Ljubljani, nekaj nižjo, vendar še vedno zelo visoko takso 2,50 € pa v kampih v Ankaranu, Portorožu in Termah Čatež. V kampih v Bovcu, Kobaridu in Tolminu je nova turistična taksa 2 €.

Številni se ne zavedajo, kako pomemben je za Slovenijo kamping turizem. V letu 2018 je bilo narejenih kar 1,93 milijona nočitev v kampih, kar pomeni 12,3% vseh nočitev, od tega pa je bilo skorajda 600.000 nočitev domačih gostov.

Kampi iz Posočja ogorčeni nad višino turistične takse

Kampi iz Posočja s pismom predsedniku Vlade RS opozorjajo na nerazumevanje državnih in lokalnih oblasti glede problematike ob povišanju turistične takse. Kar 44% vseh gostov v Posočju biva v kampih, precej manj pa jih je v hotelih in apartmajih.

Kampom se zdi nelogično, da občine pri sprejemanju višine takse niso upoštevale zakona, ki omogoča, da pri določanju višine takse upoštevajo vrsto namestitve, kategorijo in sezono. Tako je turistična taksa v Posočju povsod enaka, ne glede na to ali turist biva v hotelu, apartmaju ali kampu. Prav tako ne upošteva sezone bivanja in kategorije namestitve. Kampi so v zadnjih letih veliko truda vložili v promocijo kampiranja izven glavne sezone, zato se jim zdi nesprejemljivo, da je tudi v času nizke sezone taksa enaka kot sredi poletja.

Slovenija bo s to podražitvijo postala še bolj tranzitna država na poti na Jadran. Najvišja turistična taksa v hrvaških kampih je 8 kun oz. 1,10 €, ob tem pa so v nizki sezoni oz. v turistično manj razvitih regijah takse še nižje. Podobno je tudi v sosednji Italiji, kjer kampisti v številnih kampih plačajo le 0,50 € takse.

18% cene kampiranja gre za turistično takso

Slovenija spodbuja zeleni turizem in kampisti bi morali biti še posebej dobrodošli gostje, saj skrbijo za ohranjanje narave in ekološki turizem. Nesprejemljivo je, da bo štiričlanska družina za tedensko kampiranje ob reki Soči plačala kar 42 € turistične takse, ob tem pa za višji znesek ne bo dobila nič boljšo turistično ponudbo ali storitev kot v prejšnjih letih. Občine so se hitro znašle in bodo z novim denarjem urejale osnovno infrastrukturo kot so ceste in kanalizacija.

Glede na povprečno ceno kampiranja, ki je v kampih na tem območju 11 € na osebo, nova turistična taksa predstavlja kar 18% cene. V hotelih je povprečna cena nočitve 62 € in taksa predstavlja le 3% celotnega zneska. Če bi želeli izenačit obremenjenost nočitve s takso, potem bi hotelski gostje morali plačati kar 11 € takse oz. če obrnemo gostje v kampih le 0,33 €.

Turisti plačujejo za promocijo Slovenije

Kampi opozarjajo tudi na nelogično plačevanje promocijske takse za delovanje Slovenske turistične organizacije. Osnovni predlog je bil, da dodaten denar za promocijo prispeva turistično gospodarstvo. Ker pa je še vedno veliko hotelov v državni lasti, se s tem predlogom niso strinjali in vlada se je odločila dobiti dodaten denar kar od turistov.

STO naj bi tako zbrala skorajda 5 milijonov evrov več denarja, ki naj bi se porabil za promocijo, vendar pa kampi od tega ne bodo imeli neposredno veliko, saj je kampiranje zelo sezonsko in vremensko pogojeno, promocije v glavni sezoni pa dobesedno ne potrebujejo.

V kampih predlagajo, da se ta taksa ali ukine ali pa vrne v kraj, saj tam najbolje vedo, kje in kakšno promocijo potrebujejo.