Aktualne informacije glede smučarske sezone v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Švici in Franciji

Datum objave
Kategorija
Statistika
22254 ogledov

Zbrali smo informacije glede smučanja, saj so se države zelo različno odločile glede delovanja smučišč. V Sloveniji so smučišča odprta, vendar morajo smučarji imeti negativni test, ki pa sedaj velja 7 dni. V Italiji pa se stvari ponovno zapletajo, saj je zaprtje smučišč podaljšano do 5. marca.

Smučišča po Sloveniji ponovno odprta od 23.1.

Slovenska smučišča so sicer lahko odprta, vendar pa morajo imeti smučarji negativen hitri test, ki od 15.2. naprej velja 7 dni. To pomeni, da smučarjem ni več potrebno vsak dan na testiranje.

Testa pa ne potrebujejo tiste osebe, ki so covid-19 že prebolele in imajo potrdilo, da je od tega preteklo več kot 21 dni in manj kot 6 mesecev.  Enako velja tudi za osebe, ki so že bile dvakrat cepljene proti koronavirusu in imajo potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od cepljena preteklo vsaj 7 dni v primeru cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer, 14 dni pri cepivu MODERNA in 21 dni pri cepivu AstraZeneca.

Smučanje brez testiranja velja tudi za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Spisek odprtih slovenskih smučišč >>

Spletni nakup smučarskih kart pri pri Skipass travel >>

Smučišča v Italiji  - podaljšano zaprtje do 5.3.

Italijanska vlada je napovedala odprtje smučišče sredi februarja in to v regijah, ki bodo imele dobro epidemiološko sliko. Žal pa je v nedeljo, 15. februarja, prišlo obvestilo, da zaradi širjenja angleškega seva koronavirusa ostajajo smučišča v Italiji zaprta vsaj do 5. marca 2021.

Informacija pa je bila sporočena šele v nedeljo, 14. 2., tako da je za vse presenečenje, saj so bila smučišča že pripravljena na otvoritev.

Glede vstopa v Italijo morajo potniki iz Slovenije imeti negativen hitri ali PCR test, ki ni starejši od 48 ur, dodatno pa je potrebno izpolniti obrazec za samoprijavo vstopa. V primeru, da potnik nima negativnega testa, se mu odredi 14 dnevna karantena.

Kar se tiče dodatnih ukrepov je bilo predvideno, da bo na smučiščih zmanjšano število gostov ( 30% od običajnega števila), na sedežnicah bi bila dovoljena polovična zasedenost, smučarji pa bi morali v vrstah ali zaprtih prostorih nositi FFP2 zaščitno masko. žal pa to sedaj ni več pomembno, saj verjetno številna smučišča tudi v marcu ne bodo odprla žičnic, saj je to povezano z velikimi stroški.

Predstavitev smučišč v regiji Furlanija - Julijska krajina >>

Družinsko smučanje na smučišču Civetta >>

V Avstriji smučišča odprta le za domače smučarje

Avstrijska smučišča bodo za tujce kot kaže zaprta še ves februar, saj je avstrijska vlada konec januarja podaljšala stroge ukrepe glede prehajanja državne meje in delovanja turističnih objektov. Po zadnjih podatkih, naj bi hoteli pričeli z obratovanjem šele konec februarja.

Smučišča v Avstriji so za domače smučarje ponovno odprli 24. decembra, tujci pa jih zaradi obvezne 10 dnevne karantene in zaprtih hotelov ne morejo uporabljati. Ker število pozitivnih oseb ne pada dovolj hitro, so se odločili ukrepe glede delovanja turizma podaljšati v februar, tako da je težko reči, kdaj bo resnično možno smučanje tudi za Slovence.

Glede delovanja smučišč v Avstriji velja ukrep 50% zmanjšanja maksimalnega števila oseb v zaprtih gondolah, smučarji morajo ob uporabi žičniških naprav imeti FFP2 maske (med smučanjem maska  ni potrebna), smučarske zabave pa niso dovoljene.

Smučanje na avstrijsko koroških smučiščih >>

Obertauern - vrhunsko smučišče 2 uri od Slovenije >>

Francoska smučišča zaprta do aprila?

Francoska vlada je že večkrat prestavila odprtje njihovih smučišč, kot kaže zadnja informacija pa bodo žičnice zaprte do aprila oz. kar do konca letošnje smučarske sezone.

Smučišča so sicer lahko odprta, vendar ne smejo delovati žičniške naprave.  Tako gostje lahko gredo na turno smučanje, tek na smučeh ali sprehod po snegu, ne morejo pa smučati. Apartmaji in hoteli so lahko odprti.

Odgovorni si ne upajo pričeti s smučarsko sezono in s tem v kraje privabiti dodatno še turiste. Zdravstvo se namreč boji, da bi bilo vse skupaj preveliko breme za bolnišnice.

Smučišča v Švici odprta glede na regijo

V Švici so 18. januarja poostrili ukrepe, vendar pa smučišča še vedno lahko ostanejo odprta. Sicer so se v nekaterih regijah že prej odločili, da bodo imeli smučišča zaprt, vendar pa sredi januarja deluje 84 švicarskih smučišč npr. Arosa Lenzerheide, St. Moritz – Corviglia, Adelboden, Andermatter, Zermatt, Laax, Saas-Fee .

Spisek odprtih vseh smučišč v Švici dobite na www.skiresort.info

Zimska oprema avtodomov in prikolic po Evropi >>

Na Švedskem odprtih 8 smučišč

Švedska sicer ni znana po veliki smučiščih, kljub vsemu pa ta normalno obratujejo. vse dni v tednu je odprtih sedem smučišč, med njimi tudi največje in najbolj poznano smučišče Åre, med vikendi pa je odprto tudi manjše smučišče Kåbdalis.

Odprta smučišča na Hrvaškem

Na Hrvaškem so najprej odprli smučišče Platak nad Reko in manjše smučišče Čelimbaša v bližini kraja Mrkopalj.

Sredi januarja pa so za rekreativne smučarje odprli tudi najbolj znano hrvaško smučišče Sljeme nad Zagrebom, kjer imajo dnevno omejitev max. 1.000 smučarjev, omogočajo pa samo nakup dnevne karte (9-16h).

Datum objave
Kategorija
Statistika
22254 ogledov