Aktualne informacije glede smučarske sezone v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Švici in Franciji

Datum objave
Kategorija
Statistika
11354 ogledov

Zbrali smo informacije glede smučanja, saj so se države zelo različno odločile glede delovanja smučišč. V Sloveniji bodo smučišča ponovno odprta od 23.1. V Avstriji je smučanje možno za domače goste, v Italiji bodo smučišča verjetno zaprta do sredine februarja, v Švici pa je večina smučišč odprtih. Odprta so tudi smučišča na Hrvaškem in v BiH.

Smučarska sezona 2020/ 2021 se je decembra pričela zelo raznoliko. Snega je letos povsod dovolj, vlade pa so se zelo različno odzvale in pripravila različne ukrepe glede koronavirusa.

Sredi januarja obratujejo smučišča v Avstriji, Švici, na Hrvaškem, na Švedskem, Norveškem, Finskem, v Srbiji, BiH in Bolgariji.

Smučišča po Sloveniji ponovno odprta od 23.1.

Vlada je sporočila, da bodo slovenska smučišča lahko ponovno odprta od sobote, 23. januarja, vendar pod enakimi pogoji kot so veljali pred tem. To pomeni, da bodo odrasle osebe lahko smučale le ob predložitvi negativnega hitrega testa, ta pa ni obvezen za otroke do 12. leta starosti, ki smučajo skupaj starši.

Smučišča pri nas so bila normalno odprta od 10. do 23. decembra, potem pa je vlada sprejela odlok o zaprtju žičnic, ki pa so bila lahko od 1.1. ponovno odprta z obveznim negativnim testom, ki so ga morali prinesti vsi odrasli smučarji. Od 8.1. do 22.1. pa so bila smučišča ponovno zaprta - razlog je bil, da je na smučiščih veliko poškodovanih oseb.

Je pa še vedno dovoljen tek na smučeh in sankanje, tako da lahko nekateri iz regij s snegom izkoristite tudi to možnost. Še vedno velja, da lahko za namen rekreacije potujete iz svoje občine, vendar še vedno le znotraj svoje regije npr. nekdo iz Kranja gre lahko na tek na smučeh v Planico, osebe iz Ljubljane pa ne oz. gredo lahko na sankanje na Rakitno.

Dnevi cenejših smučarskih kart pri Skipass travel >>

V Avstriji smučišča odprta le za domače smučarje

Avstrijska smučišča bodo za tujce kot kaže zaprta vsaj do 7. februarja, saj je avstrijska vlada sredi januarja podaljšala stroge ukrepe glede prehajanja državne meje in delovanja turističnih objektov. Po zadnjih podatkih, naj bi hoteli pričeli z obratovanjem šele konec februarja.

Smučišča v Avstriji so za domače smučarje ponovno odprli 24. decembra, tujci pa jih zaradi obvezne 10 dnevne karantene in zaprtih hotelov ne morejo uporabljati. Ker število pozitivnih oseb ne pada dovolj hitro, so se odločili ukrepe glede delovanja turizma podaljšati v februar, tako da je težko reči, kdaj bo resnično možno smučanje tudi za Slovence.

Glede delovanja smučišč v Avstriji velja ukrep 50% zmanjšanja maksimalnega števila oseb v zaprtih gondolah, smučarji morajo ob uporabi žičniških naprav imeti FFP2 maske (med smučanjem maska  ni potrebna), smučarske zabave pa niso dovoljene.

Smučanje na avstrijsko koroških smučiščih >>

Obertauern - vrhunsko smučišče 2 uri od Slovenije >>

Smučanje v Italiji prestavljeno do sredine februarja

Italijanska vlada je 14. januarja predlagala podaljšanje ukrepov glede prehajanja meje in tudi glede delovanja smučišč, ki naj bi tako ostala zaprta vsaj do 15. februarja. Najprej je bilo predvideno, da bi se smučišča lahko odprla po novem letu, vendar pa se razmere v Italiji ne izboljšujejo, zato so sedaj predlagali, da bodo ostala zaprta do sredine februarja.

predvideno je tudi podaljšanje ukrepa glede vstopa v Italijo, saj je za Slovence potreben negativen test oz. je v nasprotnem primeru potniku odrejena 14 dnevna karantena.

Kar se tiče dodatnih ukrepov, ki bodo veljali na italijanskih smučiščih, pa je že sedaj znano, da bodo smučarji morali imeti pravo medicinsko masko, saj smučarska ruta ne bo zadostovala. V zaprtih gondolah bo zmanjšano število oseb za polovico, to pravilo pa ne bo veljalo za odprte naprave npr. vlečnice in sedežnice. Na vseh smučiščih bo veljajo omejeno število gostov glede na prodane smučarske karte, v restavracijah pa se bo lahko konzumiralo hrano in pijačo samo za mizo.

Predstavitev smučišč v regiji Furlanija - Julijska krajina >>

Družinsko smučanje na smučišču Civetta >>

Francoska smučišča zaprta do aprila?

Francoska vlada je že večkrat prestavila odprtje njihovih smučišč, kot kaže zadnja informacija pa bodo žičnice zaprte do aprila oz. kar do konca letošnje smučarske sezone.

Smučišča so sicer lahko odprta, vendar ne smejo delovati žičniške naprave.  Tako gostje lahko gredo na turno smučanje, tek na smučeh ali sprehod po snegu, ne morejo pa smučati. Apartmaji in hoteli so lahko odprti.

Odgovorni si ne upajo pričeti s smučarsko sezono in s tem v kraje privabiti dodatno še turiste. Zdravstvo se namreč boji, da bi bilo vse skupaj preveliko breme za bolnišnice.

Smučišča v Švici odprta glede na regijo

V Švici so 18. januarja poostrili ukrepe, vendar pa smučišča še vedno lahko ostanejo odprta. Sicer so se v nekaterih regijah že prej odločili, da bodo imeli smučišča zaprt, vendar pa sredi januarja deluje 79 švicarskih smučišč npr. Arosa Lenzerheide, St. Moritz – Corviglia, Adelboden, Andermatter, Zermatt, Laax, Saas-Fee .

Spisek odprtih vseh smučišč v Švici dobite na www.skiresort.info

Zimska oprema avtodomov in prikolic po Evropi >>

Na Švedskem odprtih 8 smučišč

Švedska sicer ni znana po veliki smučiščih, kljub vsemu pa ta normalno obratujejo. vse dni v tednu je odprtih sedem smučišč, med njimi tudi največje in najbolj poznano smučišče Åre, med vikendi pa je odprto tudi manjše smučišče Kåbdalis.

Odprta smučišča na Hrvaškem

Na Hrvaškem so najprej odprli smučišče Platak nad Reko in manjše smučišče Čelimbaša v bližini kraja Mrkopalj.

Sredi januarja pa so za rekreativne smučarje odprli tudi najbolj znano hrvaško smučišče Sljeme nad Zagrebom, kjer imajo dnevno omejitev max. 1.000 smučarjev, omogočajo pa samo nakup dnevne karte (9-16h).

Datum objave
Kategorija
Statistika
11354 ogledov